Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Kakolanmäen museossa voi hypätä vankien elämään

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Kakolanmäen museossa voi hypätä vankien elämään

Paula Gaston

Seuraavaksi road trippimme vei meidät Turkuun, jossa tutustuimme muun muassa Food Walkiin. Olimme siis ehtineet jo ajella Kokkolasta Heinävedelle jossa vierailimme Valamon luostarissa, ja sieltä ystävien mökille Rääkkylään. Kävimme Nightwish -näyttelyssä Kiteellä, matkustimme Saimaan kanavaa pitkin Venäjälle Viipuriin, ja vietimme päivän Porvoossa. Sen jälkeen ajoimme Helsinkiin jossa majoituimme kuuluisassa Rock'n Rose -huoneessa ja vierailimme Temppeliaukion kirkossa.

*Yhteistyössä Visit Turku

Jostain syystä minua kiinnosti Turussa kovaa kyytiä muuttuva Kakolan vankila-alue. Olin muutamasta blogista lukenut vankilakierroksesta jossa olisi päässyt tutustumaan Kakolan käytöstä poistuneeseen vankilaan sisältä. Totesin kuitenkin kierroksen olevan ehkä vähän liian haastava vauvan kanssa, emmekä rohjenneet varata turneeta lapset mukana. Näin jälkiviisaana osaisin kyllä sanoa, että meidän vauva alkaa olemaan aikamoinen reissukonkari, ja olisi varmasti yhden vankilakierroksenkin handlannut rintarepussa. Mutta etukäteen ajattelin muita kierroksella olevia, ja sitä, että sieltä ei ehkä pääsisi kesken kierroksen pois jos kaikki menekään niin kuin suunnittelimme. Sitten löysimme tietoa Kakolaan liittyvästä vankilamuseosta, ja päätimme suunnata sinne.

KAKOLANMÄEN MUSEOSSA PÄÄSEE KIINNI VANKIEN ELÄMÄÄN

Kakolanmäen museo sijaitsee vanhassa vankilanjohtajan tallissa Kakolanmäellä. Meillä oli aluksi hieman vaikeuksia löytää paikkaa sillä koko alue on kuin yksi suuri työmaa eikä museoon ollut teidän varsilla mitään opastusta. Onneksemme Kakolan myymälästä osattiin ystävällisesti neuvoa mihin suuntaan ajaisimme ja minne voimme parkkeerata auton. Myymälä itsessäänkin on ihan mielenkiintoinen. Siellä on myynnissä vankiloihin liittyviä tuotteita sekä vankityönä tehtyä tavaraa. Itse museo löytyi kulman takaa yhden Kakolan vankilarakennusten välistä.

Lippuja museoon myydään samassa pihapiirissä olevassa vankilanjohtajan talossa. Sen jälkeen lukittuna oleva museon ovi tullaan avaamaan, ja kierros voi alkaa. Museo on hyvin pieni mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Suurin osa esillä olevista tavaroista on saatu lahjoituksina Kakolan entisten vartijoiden perheiltä. Kuritushuoneella työskennellyt pastori Ellilä valokuvasi työtään, ja nämä 1900 -luvun alun kuvat on koottu museoon näyttelyksi. Niiden mukana pääsee uppoutumaan Kakolan elämään ja asukkaisiin.

Vankilanjohtajan talo

Vankilanjohtajan talo

Museo on vankilanjohtajan talon pihassa olevassa tallirakennuksessa

Museo on vankilanjohtajan talon pihassa olevassa tallirakennuksessa

kakola_kiesit.jpg

Museon viimeisessä huoneessa on niin sanottu Kakoliitti -osio. Kakolan vangit louhivat aikoinaan Kakolanmäeltä myös Kakolan graniittia eli kakoliittia. Kakoliittia käytettiin moniin rakennuksiin myös Kakolanmäen ulkopuolella. Oli mielenkiintoista lukea vankien tarinasta ja sen jälkeen sattumalta ajauduimme vierailulle Pyhän Mikaelin kirkkoon, jossa myös kyseistä graniittia käytettiin. 

Kuva kakoliiton louhinnasta

Kuva kakoliiton louhinnasta

KAKOLAN VANKILA

Kakolan vankila on rakennettu aikoinaan kun keisari Nikolai I määräsi, että Suomeen tulee rakentaa työ- ja ojennushuoneita. Laitos valmistui 1853 ja sinne majoitettiin alunperin Krimin sodan mukana tulleita venäläisiä sotilaita. Sotilaat lähtivät vuonna 1859 jonka jälkeen Kakola muutettiin rangaistusvankilaksi. Aikojen saatossa alueelle rakennettiin lisää rakennuksia ja enimmillään Kakolassa oli jopa 1320 vankia. Vuonna 1911 Kakolanmäelle valmistui valtava Jugend -tyylinen graniittilinna. Siitä tuli Kakolan pahamaineisin rakennus jonne lähetettiin kaikki kuusinkertaiset rikoksenuusijat. Erilaisia vankien töitä aikojen saatossa oli muun muassa pihatyöt, puutyöt, metallityöt, puutarhan hoito ja graniitin louhinta. 

Kakolan vankilan rakennuksia

Kakolan vankilan rakennuksia

kakola_kirkko.jpg

Yksi Kakolan varmasti tunnetuimpia vankeja oli Ruben Oskar Auervaara, joka huijasi lukuisia naisia saamalla heidät ihastumaan itseensä. Hän etsi uhreja lehti-ilmoituksin valiten varakkaita ja herkkäuskoisia naisia, ja sitten varasti heiltä kaiken omaisuuden. Toinen kuuluisaksi tullut vanki oli Matti "Volvo" Markkanen, joka teki pankkiryöstöjä Tanskassa ajaen aina Volvolla. Hänelle oli ruotsalaisten toimesta kerrottu, että Volvo on murtovarma auto. Suomen historian pahin murhamies lienee Matti Haapoja, joka tappoi ainakin 18 ihmistä. Hän yritti Kakolassa ollessaan paeta useamman kerran. 

Vuonna 2007 Turussa avattiin uusi, Saramäen vankila jonne kaikki vangit siirrettiin. Aika ajoi Kakolan ohi, ja sitä pidettiin epäkäytönnöllisenä, eikä sen sijainti keskellä kaupunkia ei ollut hyvä. Kakolan rakennuksille on monenlaisia suunnitelmia; osa niistä muutetaan asunnoiksi ja tuleepa alueelle hotellikin. Vankilakierroksia on järjestetty nyt useampana vuotena mutta tiedossa ei ole, jätetäänkö vankilasta jäljelle sellaista osuutta missä näitä kierroksia voitaisiin jatkaa. Nimi Kakola on kuitenkin syöpynyt varmasti kaikkien suomalaisten mieliin, ja kysyntää sille takuulla olisi. Myös Kakolanmäen museon lopullinen kohtalo on auki. 

IHASTUTTAVA CAFE KAKOLA

Ihastuin kovasti museon pihapiirissä olevaan Cafe Kakolaan. Kesäkahvila sijaitsi vankilanjohtajan talossa, samassa paikassa josta liput museoon ovat ostettavissa. Kahvilassa istuessa tuntuu kuin olisi jonkun kotona. Kalusteet ovat vanhoja ja seinillä on valokuvia Kakolan vankilaan liittyvistä henkilöistä. Kahvia ostaessa on kuitenkin tehtävä yksi ratkaisu; Haluatko juoda kahvisi posliiniastiastosta kuten vankilanjohtaja vai peltimukista kuten vangit? Tarjolla on myös cafen erikoisuutena oleva Kakolankakku jonka kyljestä sojottaa viila. Vankilatyylisiä peltimukeja voi ostaa myös kotiin viemisiksi. 

kakola_cafe.jpg
kakola_kahvilahuone.jpg

Täytyy sanoa, että tähän museoon mennessä meillä ei ollut paljoa odotuksia, mutta yllätyimme positiivisesti siitä, kuinka mielenkiintoinen paikka se oli. Kannattaa käväistä jos on lähistöllä.