Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Kallion sisällä oleva Temppeliaukion kirkko Helsingissä

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Kallion sisällä oleva Temppeliaukion kirkko Helsingissä

Paula Gaston

Vihdoin viimein pääsin käymään tässä turistien kansoittamassa kirkossa. Vaikkei Temppeliaukion aukion kirkko ole mikään kovin iso, se on silti arkkitehtuurisesti merkittävä ja mielenkiintoinen paikka vierailla. Se olikin Suomen road trippimme ainoa nähtävyys Helsingissä jossa kävimme.   

Suomen rundillamme olimme ehtineet jo ajella Kokkolasta Heinävedelle, jossa vierailimme Valamon luostarissa, ja sieltä ystävien mökille Rääkkylään. Kävimme Nightwish -näyttelyssä Kiteellä, matkustimme Saimaan kanavaa pitkin Venäjälle Viipuriin, sekä vietimme päivän Porvoossa. Oli aika palata pitkästä aikaa Helsinkiin, ja mikäs siellä oli ollessa, majoituimme nimittäin Radisson Blu Aleksanterin kuuluisassa Rock'n Rose -huoneessa.

Temppeliaukion kirkko oli aivan kävelymatkan päässä hotelliltamme, joten suuntasimme sinne vähän ennen sen sulkeutumisaikaa. Kirkon historia on varsin erikoinen. Tämä kallioinen paikka varattiin kirkon paikaksi jo vuonna 1906. Varsinaiset rakennustyöt kuitenkin alkoivat vasta paljon paljon myöhemmin, kolmen erillisen arkkitehtikilpailun jälkeen. Ensimmäinen arkkitehtikilpailu päättyi vuonna 1933 tuloksettomana, sillä kilpailulautakunta ei halunnut toteuttaa yhtäkään ehdotusta. Vuonna 1936 järjestettiin uusi arkkitehtikilpailu jonka pohjalta kirkon louhiminen aloitettiin vuonna 1939. Projekti kuitenkin keskeytyi jo alkutekijöihinsä talvisodan vuoksi. Sotien jälkeen kyseisen kirkon rakentamisesta päätettiin luopua. 

Kirkon edessä olevat betoniesteet tuotiin sinne kesällä 2017 kun oli epäilys, että kirkkoon suunniteltiin terrori-iskua

Kirkon edessä olevat betoniesteet tuotiin sinne kesällä 2017 kun oli epäilys, että kirkkoon suunniteltiin terrori-iskua

Vuonna 1961 julistettiin kolmannen arkkitehtikilpailun voittaja, ja kirkon uudelleen rakentaminen päätettiin aloittaa. Kilpailun voitti veljesten, Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnitelma, jossa kirkko louhittaisiin kallion sisään. Valmis kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1969 ja sen alkuperäinen nimi oli Taivallahden kirkko. Nimi muutettiin myöhemmin Temppeliaukion kirkoksi. Kirkossa käydessä huomio kiinnittyy sen kuparilla verhoiltuun kupoliin. Luonnonvaloa kirkkoon saadaan kattoikkunasta, ja alttaritauluna toimii jääkauden aikainen kallionhalkeama. Kirkko on suosittu paikka konserttien pitoon sen hyvän akustiikan vuoksi. 

Temppeliaukion kirkko

Temppeliaukion kirkko

temppeliaukio_kynttila.jpg
temppeli_parvella.jpg

Nykyään kirkko on Suomen merkittävin arkkitehtuurinen nähtävyys ja yksi Helsingin suosituimmista turistien käymistä paikoista. Meidänkin käyntimmekin aikana, suurin osa vierailijoista tuntui olevan ulkomaalaisia. Monet istuivat penkeissä hiljentyen, mutta sitten oli niitäkin matkailijoita, jotka ryntäsivät alttarille asti selfie -tikkuineen. Sitten poseerattiin piittaamatta muista, kaikkien edessä, vaihdelleen kuvattavien kokoonpanoa. Jotain rajaa kirkossa vierailuunkin toivoisi, vaikka tavat eri kulttuureissa toki ovat erilaisia. Temppeliaukion kirkossa vieraillessa voi käydä sekä kirkkosalissa että parvella. 

Pääsyliput kirkkoon ovat 3€, alle 18-vuotiaat pääsevät sisään veloituksetta.