Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Yosemiten kansallispuisto - vihdoinkin Tioga Pass

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Yosemiten kansallispuisto - vihdoinkin Tioga Pass

Paula Gaston

Muutama viikko sitten seikkailimme Yosemiten kansallispuistossa kun ylitimme Sierra Nevadan vuoriston Tioga Passia pitkin. Aikaisimmilla visiiteillämme Yosemiteen olemme pysytelleet Yosemite Valleyssa, missä suurin osa vierailijoista on, emmekä olleet koskaan ennen ajaneet Tioga Passia, eli Route 120:tä pitkin. Pääasiassa olimme nytkin vain ohikulkumatkalla, mutta halusimme nähdä mitä tällä puolella puistosta on tarjottavanaan. Route 120 on suljettuna runsaan lumen vuoksi suurimman osan vuodesta. Mikäli siis suunnittelet tänne tuloa, kannattaa lähteä reissuun kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana. Ja voin luvata, et tule pettymään maisemissa! Tioga Pass on Kalifornian korkein vuoriston ohittava tie ja se sijaitsee Sierra Nevadan vuoristossa.

 


Tässä sellaiset paikat joissa ainakin kannattaa pysähtyä:

OLMSTED POINT

Olmsted Point on pysähdyspaikka jolta aukeaa ihan uskomattomat maisemat alas Yosemite kanjoniin. Ihmiset käveleskelevät ympäriinsä, kiipeilevät kivillä, ottavat kuvia ja nauttivat maisemasta. Olmsted Pontilta on nähtävissä molemmat, sekä Half Dome että Cloud’s Restin huiput. Tenaya kanjoni näkyy kaukana niiden välissä. Parkkipaikan vasemmalta puolelta lähtee pieni polku, jota seuraamalla pääsee paikalle, jossa voi nähdä vanhan jäätikön jälkeen jättämiä kivenlohkareita. Sellaisella minäkin seison alla olevassa kuvassa. Kun jää aikanaan suli, se jätti jälkeensä merkit olemassa olostaan. Valitettavasti paikalla oli myös aikamoinen määrä ampiaisia, joista yksi pääsi jotenkin pistämään tytärtämme jalkaan. Se vähän lyhensi aikaamme Olmsted Pointilla, mutta tämä on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen paikka!

Olmsted Point Yosemitessa

Olmsted Point Yosemitessa

olmsted_point.jpg

TENAYA LAKE

Tenaya Lake on ihan tien varressa, ja on mielettömän kaunis ja kirkasvetinen järvi. Se syntyi Tenaya Glacierin tiimoilta, aivan kuten Half Domekin. Monet purot ja lähteet pitävät järven vettä yllä. Järvellä oli paljon ihmisiä uimassa, kalastamassa ja kajakoimassa. Moni istuskeli vain rannalla piknikin kanssa. Tenaya Lakelta lähtee myös patikkapolkuja jos metsässä samoilu kiinnostaa. Valitettavasti me emme ehtineet nauttia järvestä kauaa, sillä ampiaisen pisto vaivasi tytärtämme kovasti, mutta tänne haluaisimme palata joskus takaisin.

SODA SPRINGS

Soda Springs on lähde jossa kuplii kylmää, hiilihappopitoista vettä. Lähteelle pääsee lyhyehköllä patikkaretkellä Tuolumne Medowsien sydämessä. Auton voi parkkeerata Lembert Domen parkkipaikalle, ja siitä on helppo jatkaa seuraten kylttejä. Polku kulkee Tuolumnejoen vartta pitkin ja maisemat ovat todella kauniit. Ensin saavutaan Parsons Lodgelle, joka rakennettiin vuonna 1915 Sierra Clubin toimesta sen entisen johtajan, Edward Taylor Parsonsin kunniaksi. Kun talolta kääntyy oikealle, saapuu heti Soda Springsille. Vuosia ihmiset ovat juoneet lähteestä vettä mutta nyt sitä ei enää suositella, sillä sen pinnalle on saattanut kertyä epäpuhtauksia.

Polku on tosi tasainen ja sen olisi voinut mennä melkein loppuun saakka vaikka lastenrattaiden kanssa, mutta meillä pienin neiti matkusti kantorepussa, eikä vanhemmallekaan tämä matka ollut yhtään liian pitkä.

Polku Soda Springsille

Polku Soda Springsille

yosemite_soda_sign.jpg
Soda Springs

Soda Springs

TUOLUMNE MEADOWS

Tuolumne Meadows on varmasti tämän alueen tunnetuin paikka. Niittyjen vehreys johtuu sinne keväällä sulavasta lumesta ja runsaasta vedestä. Jos haluaa nähdä kevätkukkien kukkivan, tämä on Yosemiten paras paikka niiden bongaamiseen. Kunhan vain tie aukeaisi tarpeeksi aikaisin keväällä. Tuolumne Meadowsilla on useita patikkareittejä ja maisemana on useiden eri vuorten doomit.

Tuolumne Meadows Yosemitessa

Tuolumne Meadows Yosemitessa

yosemite_tuolumne.jpg

TIOGA PASSIN YLITYS YOSEMITESSÄ

Route 120:llä ei ole tarjolla paljoa palveluita, eli kannattaa varautua täydellä bensatankilla, runsaalla vedellä ja ruoalla. Tuolumne Meadowsin Visitor Center ja Wilderness Center ovat avoinna kesäkuukausista aina lokakuun keskivaiheille. Pian Visitor Centerin jälkeen näimme tilapäisessä teltassa olevan ravintolan, mutta sen aukiolot kannattaa tarkistaa, eikä kannata jättää ruokahuoltoa pelkästään sen varaan. Piknik -paikkoja sen sijaan on tällä reitillä monia, ja kaikissa kaupan päällisinä upeat maisemat. Tien varrella on myös useampi camping alue.

Huomioitavaa on myös, että nyt ollaan aika korkealla vuoristossa, mikä saattaa aiheuttaa lieviä vuoristotaudin oireita monille. Näin kävi myös meille, ja niistä, sekä vuoristotaudin tunnistamisesta kirjoitinkin viime viikolla. Tioga Passin korkein kohta kulkee yli kolmessa kilometrissä.

Yosemiten kansallispuiston kyltti ennen kuin käännyimme Tioga Passille

Yosemiten kansallispuiston kyltti ennen kuin käännyimme Tioga Passille

Hienon päivän jälkeen Yosemitessä, me jatkoimme matkaamme vuorten yli Mammoth ja Mono Lakesille. Niistä maisemista lisää ensi kerralla.

Oletko käynyt Yosemitessa? Mikä oli lempparipaikkasi tässä kansallispuistossa?