Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Muttimarkkinoilla Sievissä - mutta mitä edes on mutti?

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Muttimarkkinoilla Sievissä - mutta mitä edes on mutti?

Paula Gaston

Uskomatonta, että kesä on jo ehtinyt heinäkuun loppupuolelle! Viime viikolla vietimme vanhemman neitimme 7-vuotissynttäreitä perheen kesken täällä Pohjanmaalla, ja kävimme eläinpuistossa Kälviällä. Serkkutytön mukana pieni koululaisemme on huumaantunut keppihevoskulttuurista, ja saikin tänä kesänä uuden kepparin sekä synttärilahjaksi sille esteradan, jotka meidän pitää nyt jotenkin mahduttaa matkalaukkuihin. Varsinaiset kaverisynttärit vietetään sitten kotona Kaliforniassa. Hän on toivonut pääsevänsä Build-a-Bear -kauppaan tekemään itselleen nallen, ja olenkin miettinyt koko synttäreiden pitämistä siellä. Jos jollakin on kokemuksia tästä paikasta, niin kertokaa ihmeessä kommenteissa! Ja jos sinne päädymme, niin kerron sitten teillekin millaista siellä oli.

Viikonloppuna lähdimme sitten käväisemään sellaisessa tapahtumassa, josta varmaan eivät monetkaan suomalaiset tiedä, nimittäin muttimarkkinoilla. Se on itselleni tuttu tapahtuma jostakin lapsuudesta, mutta en kyllä yhtään tiennyt millaista siellä nykyään on. Paitsi että muttia on varmaan tarjolla. Mutta mitä ihmettä edes on mutti?


MITÄ IHMETTÄ ON MUTTI?

Mutti on Keksi- ja Pohjois-Pohjanmaalainen perinneruoka, joka keitetään ohrajauhoista. Se on hyvin yksinkertainen ruoka, sillä sen tekemiseen tarvitaan vain ohrajauhoja, vettä ja suolaa. Mutti syödään yleensä voin kanssa, ja moni saanookin, että uudelleen lämmitettynä mutti on parhaimmillaan, sillä se paistetaan silloin voissa. Muuten mutti keitetään kiehauttamalla vesi, lisäämällä siihen jauhot ja pistelemällä jauhoihin ilmareikiä. Kun muttia on keitetty parisenkymmentä minuuttia se voidaan sekoittaa toivottuun muotoon. Toiset haluavat syödä sen kokkareisempana ja toiset jauhoisempana. Yleensä se syödään voin kanssa.

Mutin sukulaisruoka on Pepu. Pepu on muttia hienojakoisempaa, ja joidenkin mukaan pepu tavattiin valmistaa kylmään veteen, kun taas mutissa jauhot lisätään kiehuvaan veteen. Muuten pepun raaka-aineet ovat samat. Sieviläiset ovat sitä mieltä, että pepu on pilalle mennyttä muttia.

Itse olen syönyt muttia joskus lapsena viimeksi kun äitini tapasi sitä joskus valmistaa. Yllätyin siitä, että mutti oli maultaan parempaa kuin olin muistellut, eikä lainkaan kuivan makuista. Meidän 2-vuotias neitikin pisteli muttia poskeen ihan tyytyväisenä. Minä en silti ihan koko lautasellista syönyt, mutta jotakin kumminkin.

Lautasellinen muttia Sievin muttimarkkinoilla

Lautasellinen muttia Sievin muttimarkkinoilla

SIEVIN MUTTIMARKKINAT

Sievin kunta sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla ja siellä asuu noin 5000 asukasta. Sievi on itselleni tullut tutuksi jo lapsena, sillä siellä käytiin aina mummolassa. Se on äitini synnyinpaikkakunta siis. Hän kertoo usein tarinaa sukulaisnaisesta, jonka oli mentävä navettaan vaikka hänellä oli tällainen pieni taapero kuten meillä. Lapsen eteen vaan muttikattila ja puulusikka, ja emäntä lypsylle. Näin helppoa oli lastenhoito silloin entisaikoina!

 

Muttimarkkinat ovat siis Sievin suurin tapahtuma ja ne pidetään aina heinäkuun 3. lauantaina. Ensimmäiset markkinat pidettiin vuonna 1983, jolloin haluttiin järjestää jonkilainen kotiseutujuhla. Muttimarkkinoista tulikin pian perinteinen tapahtuma, jonne tulevat entiset ja nykyiset sieviläiset, sekä muut tutut, tapaamaan toisiaan. Siinä sivussa myös itse markkinatapahtuma on kasvanut. Erilaisia kauppiaita ja myyjiä tulee paikalle nykyään naapuripitäjistä saakka, ja samana viikonloppuna järjestetään sukujuhlia ja muita tapaamisia.

Itse muttia keitetään suurissa pannuissa, ja myydään sekä lautasannoksian, että pusseissa kotiin vietäväksi. Kysyin keittäjiltä, että miten paljon muttia tänä kesänä valmistetaan, ja kuulemma 470 kiloa jauhoja on markkinoiden muttiin mennyt. Mielenkiintoista on muuten sekin, että mutin keittäjät olivat kaikki miehiä. Sievin Lions Club keräsi mutin myynnillä varoja hyväntekeväisyyteen, ja mutti tarjoiltiin voipalan sekä maidon tai mehun kanssa.

mutti_mies.jpg
Mutti valmiina

Mutti valmiina

Markkinatunnelmaa

Markkinatunnelmaa

Lapsille oli ohjelmassa esimerkiksi poniajelua

Lapsille oli ohjelmassa esimerkiksi poniajelua

Jalalla koriasti

Jalalla koriasti

Aurinko paistoi ja väki tuntui olevan varsin iloisella tuulella. Tapasimme sukulaisia, söimme muttia ja ihmettelimme markkinahumua. Useampi tunti vierähti siinä nopeasti, ja sitten olikin aika lähteä ajelemaan kotia kohti, että pienin pääsi päikkäreille autoon. Olipas hauska käydä verestelemässä vanhoja muistoja lapsuudesta!

Onko sinulla jotakin tapahtumia jotka juontavat juurensa jo lapsuuteen saakka?