Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Paluu savuiseen Kaliforniaan

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Paluu savuiseen Kaliforniaan

Paula Gaston

Niin se vain kesä meni ja koulut ovat alkaneet sekä Suomessa, että täällä Kaliforniassa. Palasimme Kalifornian kotiin viime viikon torstaina, ja siitä asti on totuteltu taas Amerikan elämään. Ensimmäiset pari päivää menikin ihmetellessä erinäisiä asioita; Tältäkö se oma sänky tuntuikin? Miksi vessan pytyt tuntuvat olevan matalammalla kuin Suomessa? Ja mitähän oikeastaan tapasinkaan arkisin kokkailla? Lähes naapurissa oleva hotellikin on saanut uuden maalikerroksen päälleen ja maisema ikkunasta näyttää nyt ihan eriltä.

Ihaninta oli tietenkin saada takaisin kaikki omat tavarat mitä kuukausien aikana oli kaivannut, ja etenkin oma automaattivaihteinen auto! Esikoisemme kaipasi kovasti jo omaa huonettaan ja lelujaan, kun taas vauvastamme on kehittynyt matkan aikana jo melkein taapero, eikä monet kotiin jääneet vaatteet mahtuneet enää edes päälle. 

TAAS KERRAN KALIFORNIA PALAA

Ikkunasta on pitkin viikkoa näkynyt yksi hätkähdyttävä näky uudelleen maalatun hotellin lisäksi. Nimittäin kauttaaltaan harmaa taivas. Siitä ei suinkaan ole kiittäminen pilviä, vaan savuharsoa, joka on levittäytynyt pitkin San Franciscon Bay Areaa. Parina seuraavana päivänä kotiinpaluustamme uutisissa varoiteltiin vaarallisen huonosta ulkoilmasta. Maastopalot ovat riehuneet pitkin Kaliforniaa, ja pukanneet savua eri alueille. Jossain onkin siteerattu Kalifornian muuttuneen ilmastonlämpenemisen myötä tulitikkuaskiksi. Jos kesä Suomessa oli todella kuuma, täällä se on ollut normaalia viileämpi. Tähän aikaan vuodesta mittari yleensä hipoo kolmeakymppiä, nyt se on pysytellyt siinä +25C tietämillä joka päivä. Minullehan se sopii mainiosti, sillä en ole helle-ihminen. Mutta kyllähän nämä säiden muutokset pistävät miettimään maailman menoa.

Piilaakson iltaruuhkassa on päässyt ihailemaan auringonlaskuja savuverhon takaa

Piilaakson iltaruuhkassa on päässyt ihailemaan auringonlaskuja savuverhon takaa

Moni lomalainen ja matkailija on tänä kesänä joutunut pettymään, sillä Yosemiten kansallispuisto on ollut osittain suljettuna tai savun peitossa suuren maastopalon vuoksi. Tällä hetkellä tulipaloja on kaikkiaan yhdessätoista eri paikassa. Luku on jo pienentynyt siitä, mitä se oli kun palasimme kotiin. Yosemite on yksi UNESCO:n maailmanperintökohteista ja siellä vierailee vuosittain noin neljä miljoonaa ihmistä, eli voinette arvata kuinka monen matkasuunnitelmiin maastopalot ovat vaikuttaneet. 

Screen shot: Cal Fire

Screen shot: Cal Fire

Mikäli olet matkustamassa Kaliforniaan, niin ajantasaiset tiedot maastopaloista löytyy CAL FIRE -sivustolta. 

SE AINA YHTÄ IHANA JET LAG JA KOULUN ALKU

Koulujen alkamista edellisenä päivänä paikallinen kukkakauppa jakoi lapsille ilmaisia ruusuja opettajille vietäviksi. 

Koulujen alkamista edellisenä päivänä paikallinen kukkakauppa jakoi lapsille ilmaisia ruusuja opettajille vietäviksi. 

Ensimmäinen viikko meni odotetusti jet lagin kourissa. Lapsista vanhin pääsi uuteen rytmiin kiinni heti, mutta vauva on heräillyt säännöllisesti aamuyöllä leikkimään pariksi tunniksi. Vasta pari yötä sitten hän lakkasi nousemasta öisin ylös, mutta herää vielä aamuyön tunteina pyöriskelemään sängyssä. Itse joudun tietenkin elämään vauvan kellon mukaan vaikka kuinka väsyttäisi. Melatoniinia en ole uskaltanut ottaa, sillä vauva syö vielä rintamaitoa satunnaisesti. Melatoniinia ei suositella imettäville sillä sen vaikutuksia ei ole tarpeeksi vielä tutkittu. Mutta eiköhän tämänkin neidin kellot saada pikku hiljaa käännettyä normaaliin.

Rytmin löytymiseen auttavat aina arkirutiinit ja niistä kiinni pitäminen. Meillä nekin on olleet tällä kertaa vähän hakusassa, sillä esikoinen aloitti eka luokan, jonka alkamis- ja päättymisajat ovat ihan erit kuin eskarissa. Lisäksi tämä viikko on koulussa menty lyhennetyllä päivällä. Vauvan päiväuniajat ovat tähän asti menneet hyvin koulua ajatellen, mutta nyt niitäkin on jouduttu vähän sovittelemaan. Katsellaan miten tilanne tästä kehittyy kun koulu ensi viikolla pyörähtää käyntiin sen oikeilla aikatauluilla. 

 

Nyt kuitenkin täältä Kaliforniasta Halipazuippa! Ensi viikolle on tiedossa vaikka mitä mukavaa!