Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Matkusta turvallisesti - muista myös tietoturva

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Matkusta turvallisesti - muista myös tietoturva

Paula Gaston

*Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä F-Securen kanssa. 

Kuluneiden vuosien aikana on tullut seilattua vaikka missä päin maailmaa. Välillä mukana on ollut työt, ja välillä ollaan puhtaasti vain lomailtu, mutta aina on ollut jonkunlainen tarve päästä internetiin eli verkkoon. Milloin on pitänyt tehdä huonevarauksia, vastata sähköposteihin tai päästä ihan vaan somettamaan. Yksi asia on kuitenkin ollut varma; se miten nettiin on päästy on ollut sivuseikka, kunhan sinne vain jotenkin päästy! Kaksi vuotta työskenneltyäni internet-jätti Googlella opetti todella ymmärtämään kuinka tärkeää on suojata omat tiedot.

Mutta minähän olen ihan nobody, kuka minun tietojani voisi käyttää mihinkään? Suurin tietojemme käyttäjäryhmä on mainostajat. Tallentamalla tiedot siitä millä sivuilla olet surffaillut, millaisia tuotteita etsinyt netistä, missä olet käynyt ja ketä tavannut, voidaan käyttämillemme nettisivuille kohdistaa oikeanlaisia mainoksia. Erilaisten haittaohjelmien avulla taas voidaan kalastella sähköpostitilien salasanoja, verkkopankkien tietoja tai luottokorttinumeroita. 

Reilu vuosi sitten meille alkoi postiluukusta tipahtelemaan epäilyttäviä kirjeitä. Niiden mukaan mieheni anomat luottokorttianomukset oli hylätty puutteellisten tietojen perusteella. Olimme ymmällämme, sillä mieheni ei ollut anonut mitään uusia kortteja. Kirjeissä oli sellaisiakin anomuksia jotka oli hyväksytty, ja kortti oli painettu mieheni nimellä. Ensimmäisten kirjeiden kohdalla ajattelimme, että kysymyksessä oli yksittäinen yritys, mutta kun kirjeitä alkoi tulla meille lähes joka päivä ja eri yrityksiltä, oli selvää, että mieheni identiteetti oli varastettu. Ja mitä todennäköisimmin, jonkun verkko-ostoksen yhteydessä. Alkoi aikamoinen rulijanssi asioiden selvittämiseksi. Kaikki luottokortit kuoletettiin, pankkeihin ilmoitettiin asiasta ja tileillemme asetettiin ylimääräinen suojaus, salasanoja vaihdeltiin ja piti raportoida identiteettivarkaudesta sinne sun tänne. Lisäksi jokaiseen anomuksen saaneeseen yritykseen piti soittaa erikseen ja ilmoittaa petoksesta. Se ei ollut mikään pikkujuttu, mutta onneksi selvisimme yllättävän helpolla sillä toimimme nopeasti. Ehdimme kyllä moneen kertaan miettiä, että mitäköhän tästä kaikesta oikein seuraa.

Joku ehkä nyt ajattelee, että ei tarvitse tietoturvaa koska käyttää Applen konetta. Väärin! Olen itsekin macin käyttäjä, siis sen johon ei ennen virukset iskeneet, mutta niin vaan tällainen huijausyritys pläjähti koneeni ruudulle joku aika sitten. Vaikka olin kuullut vastaavasta "kalastelu" yrityksestä, mietin silti hetken onko ilmoitus aito vai ei. Kuva täytti koko näyttöruudun ja näytti aidolta. Soittamalla ilmoituksen numeroon tapahtuu yleensä jompi kumpi; 1. Vastaaja kertoo voivansa korjata koneesi maksua vastaan ja pyytää luottokorttinumeroasi, tai 2. Vastaaja kertoo voivansa avata koneesi lukituksen jos saa enemmän tietoja koneestasi, ja tietojen avulla kirjautuu koneellesi ja varastaa tietosi. Tosiasiassa koneeni ei ollut millään tavalla lukittu. 

Olen viime aikoina testannut F-Securen SAFE- ja Freedome -palveluja. Niillä voin suojata koneeni erilaisilta viruksilta ja haittaohjelmilta. Selaus- ja verkkopankkisuojauksella varmistan, että pankkitilini ja ostotietoni pysyvät salassa. On tilanteita jolloin olen matkalla, mutta joudun esimerkiksi laskujen maksua varten kirjautumaan verkkopankkiin hotellin tarjoamalla yhteydellä. Silloin SAFE suojaa yhteyteni ja voin turvallisesti siirtää rahaa tileiltä toisille. Finder-toiminto auttaa sinua löytämään Android- tai iOS-laitteesi. Safe:n avulla voit myös rajoittaa ruutuaikaa tai sisältöä lasten käyttäessä konettasi.

Freedomen VPN-ohjelman avulla voin taas surffailla netissä privaatisti missä ikinä olenkin. Voit siirtää oman lokaatiosi minne tahansa päin maailmaa. Kuinka monta kertaa onkaan käynyt niin, että löydän mielenkiintoisen videon, ja kun aloitan sen katsomisen niin saan tämän tekstin:

 

Nyt voin katsella sisältöä maarajoituksista huolimatta, tai voin vaikka matkaa ostaessani ostaa sen eri hinnalla vaihtamalla maa-asetuksia. 

Jos innostuit tietoturva-asioista, voit kokeilla F-Securen tietoturvaa ilmaiseksi 30 päivää. Saat sen viidelle eri laitteelle, eikä sinulla ole minkäänlaista ostopakkoa. Rekisteröidy ilmaisjaksolle tästä, niin näet kuinka helppoa laitteiden turvaaminen on ja mitä hyötyä saat Freedomesta. Tietoturvan ja VPN:n saat vuodeksi hintaan 79,99€ (kolme laitetta). SAFE ja Freedome toimivat iOS- ja Android-laitteissa.