Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Fort Braggin lasiranta Kaliforniassa on luonnon tapa korjata ihmisen virheitä

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Fort Braggin lasiranta Kaliforniassa on luonnon tapa korjata ihmisen virheitä

Paula Gaston

Viime viikonloppuna täällä Yhdysvalloissa vietettiin pitkää viikonloppua kun maanantaina oli Labor Day, eli työväenpäivä. Toisin sanoen siis paikallinen vappu. Me hyppäsimme autoon ja ajelimme Highway 1:stä, eli Kalifornian rantatietä vähän matkaa ylöspäin Fort Braggin pikkukaupunkiin. 

Ensimmäinen pysäkkimme oli Bodega Bayssä, joka on tunnettu kauniista merenranta maisemistaan ja osterifarmeista. Emme lyhyellä pysähdyksellä ehtineet tutustua kaupunkiin kovin paljoa, mutta joka puolella näkyi kalastusveneitä, ja tien poskessa oli useampi houkuttelevan näköinen kalaravintola. Bodega Bayssä on myös useita rantoja. Me pysähdyimme jonnekin vähän Bodega Bayn jälkeen, että mukana oleva pikkuneiti sai leikkiä vähän hiekalla ja me verrytellä jalkoja autossa istumisen jälkeen. 

Niin kaunis mutta petollinen; yksi Kalifornian vaarallisimmista rannoista koska aallokko ja merivirtaukset ovat todella kovia. 

Niin kaunis mutta petollinen; yksi Kalifornian vaarallisimmista rannoista koska aallokko ja merivirtaukset ovat todella kovia. 

Fort Braggin kaupunki on Mendocinon kunnassa, noin 15 minuutin päässä Mendocinon kaupungista. Koko Fort Bragg on rekisteröity Kalifornian historiallisten maamerkkien listaan, sillä sen historia kantaa aina pitkälle jopa aikaan ennen Yhdysvaltojen sisällissotaa. Nykyään, se on suosittu matkailualue, ja tarjoaa paljon mielenkiintoista tekemistä ja näkemistä.

Koska kerran olimme Fort Braggissä, halusimme nähdä yhden sen kuuluisimmista paikoista, Lasirannan. Se olikin vain viiden minuutin kävelymatkan päässä hotelliltamme, joten suuntasimme sinne heti aamulla aamupalan jälkeen. Tämä uniikki ranta oli aikoinaan kaatopaikka nimeltään "The Dumps", jonne heitettiin lähinnä lasia ja autoja, mutta myös muuta jätettä. Vuonna 1967 vihdoin ymmärrettiin ihmisen tekemä hurja vääryys alueella ja kaatopaikka suljettiin. Ympäristöä on sen jälkeen puhdistettu usean eri projektin voimin. Osa jätteestä oli kuitenkin huuhtoutunut mereen, ja tänään on nähtävissä se, miten luonto on muokannut ihmisen typeryydestä jotain todella kaunista ja erikoista. Aallot ovat hakanneet lasin pieniksi paloiksi, ja palat huuhtoutuvat rantaan hiekan tapaan. Ne päällystävät kokonaisen rannan. Auringon osuessa tähän merilasiin (sea glass), se kimaltelee maalla kuin pienet jalokivet.

Lasiranta, Fort Bragg
Lasiranta, Fort Bragg
Lasiranta, Fort Bragg
Lasiranta, Fort Bragg

Itseasiassa näitä lasirantoja on paikan päällä kolme, sillä kaatopaikkaa siirrettiin useamman kerran. Kun löydät parkkipaikan W Elm Streetin päässä, voit kävellä päällystettyä polkua pitkin rantaan jossa kyltit ohjaavat oikeaan paikkaan. Suosittelen valitsemaan vaikeaksi nimetyn polun (Difficult trail), sillä ranta on huomattavasti suurempi ja sillä enemmän lasia kuin muilla rannoilla. Polku ei todellakaan ollut kovin vaikea eikä pitkä. Vaikein osuus oli kavuta rappusia alas itse rannalle ja hypätä alimmalta rapulta alas. Helppo polku (Easy trail) vie sinut pienen pienelle rantakaistaleelle jossa lasia on reippaasti vähemmän. Me emme tienneet, että vielä pohjoisempana poluilla olisi ollut vielä kolmaskin pieni lasiranta.

Lasirannalle kannattaa mennä laskuveden aikaan ja mieluiten aamulla, kun uudet lasinpalat ovat yön aikana huuhtoutuneet maalle. Moni kerää rannoilta lasia, vaikka se on nykyään laitonta, joten illalla ranta voi olla aika lailla myllätty. Me näimme jonkun jopa lapioivan lasia pikkulapiolla kassiin. Lasin keräämisen kielto jakaa mielipiteitä, sillä tosi asiassahan se on jätettä. Mitä mieltä olet asiasta, pitäisikö lasi kerätä pois jätteenä vai pitäisikö sitä suojella?

Lasiranta, Fort Bragg

Tällaisia lasirannat ovat erittäin harvinaisia, ja Yhdysvalloissa on vain kaksi muuta vastaavaa rantaa. Toinen on Kalifornian Beniciassa, aika lähellä missä asumme ja toinen Kauain saarella Havaijilla. Havaijin lasirannan nimi on Hanapepe. Me yritimme vierailla myös Benician lasirannalla mutta löysimme sen tarkasta sijainnista vain vähän tietoja, ja kuulimme, että se on vaikea löytää. Lasi siellä ei myöskään ole niin vanhaa kuin Fort Braggissä, eivätkä palaset ole näin pieniä ja kauniita. Ehkäpä jonain päivänä vierailemme sielläkin, siihen saakka ihmettelemme vain Fort Braggin lasirannalla ottamiamme kauniita kuvia.