Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Juhannusperinteitä vaalimassa Pohjanmaalla

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Juhannusperinteitä vaalimassa Pohjanmaalla

Paula Gaston

Pääsimme vuosien jälkeen viettämään juhannusta ylipäätänsä Suomessa, mutta jopa kotipaikkakunnallani Pohjanmaalla. Säät eivät varsinaisesti meitä suosineet, mutta se ei haitannut, sillä toivuimme vielä aikamoisesta aikaeroväsymyksestä. Lauantaina vihdoin tuuli ja sade kuitenkin taukosivat, ja lähdimme kyläilemään ystäviemme mökille meren rantaan. Siitä alkoi todellinen juhannusfiilis.

POHJALAISET PERINTEET

Meillä perinteisiin ei ole koskaan kuulunut juhannuskokon poltto. Sen sijaan juhannuskoivut on yleensä haettu kesämökin oven pieliin, on syöty hyvin, saunottu ja valvottu. Saunavihtakin on saatettu tehdä. Yksi Pohjanmaan oma perinne on niin sanottu "juhannusjuusto" eli punainen hera. Muistan lapsuudestani juhannusjuuston nimellä juustokeitto, ja äitini sitä aina joskus teki. Ja kun rannikolla ollaan, juhannuspöytään kuuluu runsaasti erilaisia kalaherkkuja. Tarjolla on tietenkin myös uusia perunoita ja aika usein jonkunlainen marja- tai raparperipiirakka. Aikoinaan Pohjanmaalla on myös pystytetty juhannuskuusi keskelle pihaa, mutta itse en ole koskaan tätä perinnettä nähnyt vaalittavan.

Ja ruotsinkielisellä alueella kun osittain ollaan, jostakin saattaa löytyä myös juhannussalko. Kokkolassa sellainen löytyy yleensä Cafe Brygganilta Öjassa, joka on kiva rantakahvila. Tänä vuonna sitä ei siellä kuitenkaan ollut, vaikka mekin kävimme illalla sitä etsimässä. Liekö syynä myrskyävä sää vai mikä. Mutta alla kuva juhannussalosta aiemmilta vuosilta. Kokkolan alueen muita perinteitä ovat myös Pidron peluu ja juhannustansseissa käynti. Pidro on alueen oma korttipeliä mutta harmikseni luulen, että olen tainnut unohtaa miten sitä pelataan. Nuorena sen parissa on kuluneet monet illat ja yöt. Ehkä täytyy verestellä muistia ja opetella se uudelleen. Juhannustansseissa olemme aikoinaan käyneet ainakin Kalajoella.

juhannussalko.jpg

JUHANNUSTAIAT

Erilaiset juhannustaiat kuuluvat tietenkin oleellisena osana varsinkin naimattomien naisten juhannusperinteisiin. Juhannukseen on kuulunut aikoinaan paljon erilaisia uskomuksia. Uskottiin esimerkiksi, että erilaiset henget ja kummitukset liikkuvat maan päällä juhannuksen aikaan. Pahoja henkiä karkotettiin polttamalla kokkoja, tai muuten vaan remuamalla kova äänisesti ja juomalla alkoholia.

Monet juhannustaiat tehtiin alasti, tai niihin liittyi jollakin tavalla saunominen. Yksi varmasti tunnetuimmista taioista on kerätä seitsemän erilaista kukkaa seitsemältä eri niityltä ja nukkua ne tyynyn alla, niin näkee unessaan tulevan sulhonsa. Ja kieriskelemällä juhannusyönä alastomana kasteisella niityllä voi taata itselleen hyvän naimaonnen. Juhannustaikoja on eri puolilla Suomea lukuisat määrät, ja joskus nuorempana niitä tietenkin itsekin kokeiltiin.

Jos juhannusyönä neito kuulee käen kukuntaa, hän voi laskea siitä montako vuotta menee sulhasen löytymiseen. Ellei käki kuku lainkaan, löytyy sulho jo sinä samaisena vuotena. 

Naimaonnen lisäksi juhannustaioilla varmistettiin muun muassa hyvää satoa taikka hedelmällisyyttä. 

Juhannusyönä oli kiva pulahtaa meriveteen vilvottelemaan auringonvalossa

Juhannusyönä oli kiva pulahtaa meriveteen vilvottelemaan auringonvalossa

 

Meidän juhannusiltamme kului höpötellessä mukavia sillä emme olleet nähneet ystäviämme yli puoleentoista vuoteen. Söimme hyvin ja poikkesimme vähän perinteistäkin tekemässä sulattamalla takkatulessa vaahtokarkkeja keksien väliin amerikkalaiseen tyyliin. Saunassakin tietenkin kävimme yöttömän yön valossa, ja kastauduimme vilpoisassa merivedessä. Talon nuorempi väki oli tehnyt käyttöömme vastat. Yllä mainitut juhannustaiat jäivät osaltamme tekemättä mutta muuten oli kiva olla viettämässä perinteistä juhannusta jollaiseen olen Pohjanmaalla tottunut.