Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Suurimmat ihmettelyn aiheet Kaliforniassa

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Suurimmat ihmettelyn aiheet Kaliforniassa

Paula Gaston

Asuin vuosia on meikäläiselle täällä USA:ssa kertynyt jo viisi. Siinä ajassa olemme vastaanottaneet mukavan määrän vieraita Suomesta. Ensimmäiset vuodet olin kotona lapsen kanssa ja vieraiden tulo oli aina suuri kohokohta ja vaihtelua arkeen. Vaikka nykyään olemme työelämässä, odotamme silti innolla aina tänne saapuvia kyläilijöitä ja sitä, että saamme näyttää heille jo rakkaaksi käynyttä Kaliforniaa. 

Hyvin usein vieraillamme on samanlaiset ihmettelyn aiheet. Varsinkin kun jotkut heistä ovat olleet Amerikassa ihan ensimmäistä kertaa. Muistan ihan samanlaisia ajatuksia omilta ensimmäisiltä käyntikerroiltani. Koska pystyn niin samaistumaan näihin tuntemuksiin, on aina hauskaa kuulla näitä kommentteja:

1.  KAIKKI ON TODELLAKIN SUUREMPAA AMERIKASSA

Automatka lentokentältä on meidän vieraiden ensimmäinen kosketus Amerikkaan. Jos lento on tullut San Franciscon kentälle, päästään jo tämän lyhyehkön ajon aikana ihmettelemään kuinka pitkiä sillat voivat olla kun ajamme lahden yli. Samalla katsellaan liikennettä. Onpas täällä paljon isoja autoja! Amerikkalaiset tykkäävät isoista autoista. Bay Arealla välimatkat ovat pitkiä, ruuhkat isoja ja kolareita näkee usein, on paljon mukavampaa ajella isolla autolla tässä liikenteessä. Vaikka täällä Kaliforniassa ei varmasti ole yhtä paljon isoja autoja kuin esimerkiksi Teksasissa mutta Suomeen verrattuna ero on huomattava. Ainakin niin huomattava, että aina siitä kommentti tai kaksi saadaan aikaiseksi. 

Seuraava ihmetyksen aihe on ravintolaruoka. Annoksethan ovat usein naurettavan suuria, eihän niitä voi kukaan jaksaa syödä. Amerikkalainen haluaa rahoilleen vastinetta eikä odottakkaan, että jaksaisi putsata koko lautasen tyhjäksi. Loput otetaan luontevasti mukaan laatikoissa joita lähes kaikki ravintolat tarjoavat. Meidät suomalaiset on usein opetettu syömään KAIKKI ja ahdammekin itsemme sitten ihan täyteen. Kun muutin tänne, mieheni piti alituiseen muistuttaa minua siitä, että kaikkea ei ole pakko syödä. Nyt kun meillä on pieni neiti perheessämme, jaan usein ruoka-annokseni hänen kanssaan, sekin on täällä ihan normaalia. Haaskausta ja turhaa tämä jättiläisten annoskoko? Ainakin näin eurooppalaisen silmään kyllä. 

Miksi talouspaperirullakin on niin paljon isompi kuin Suomessa? En osaa vastata. Se vaan on. 

No kaikkihan täällä on suurempaa tietenkin...

No kaikkihan täällä on suurempaa tietenkin...

2. MIHIN NÄMÄ KAIKKI AUTOT ON OIKEIN MENOSSA?

Tuossa jo mainitsinkin, että täällä Bay Arealla on pahoja ruuhkia. Itse asiassa nämä ruuhkat ovat Los Angelesin jälkeen koko maan pahimmat. Siinä sitten ruuhkassa istuessa on aikaa miettiä, että minnekkähän kaikki nämä autot oikein ovat menossa. Oli päivä taikka yö, teillä on aina autoja toisin kuin Suomessa.

3. KATSO KOULUBUSSI!!!

Kun se elokuvista tuttu keltainen koulubussi ajaa ensimmäistä kertaa ohi, kirvoittaa se aina iloisen huudon ja kamerat surisevat. Jokainen tietää miltä näyttää amerikkalainen koulubussi, paloauto tai poliisiauto mutta niiden näkeminen livenä on aina yhtä jännää. 

4. TULITIKKUTALOT

Suomalaiset talot ovat jykeviä ja lämpimiä. Täällä talojen seinät ovat usein ohuita, ikkunat yksin-, korkeintaan kaksinkertaisia ja lattiat talvisin kylmiä. Kesä on pitkä ja kuuma eikä tarvita sellaista eristystä kuin Suomessa. Omakotitaloja ei ole tehty kestämään satoja vuosia mutta kestävätköhän ne maanjäristyksiä? Paikallinen rakentaminen on kirvoittanut vieraillemme useammat naurut.  

5. IHMISET JOTKA TERVEHTIVÄT TOISIAAN

Vaikka amerikkalaisista ollaan montaa mieltä, he ovat suurimmaksi osaksi erittäin ystävällistä porukkaa. Kaupoissa tervehditään, hymyillään ja kysytään voinko olla avuksi. Ruokaostokset tuodaan vaikka autolle asti. Moni vieras yllättyy täällä lenkille lähtiessään, että tuiki-tuntemattomat vastaantulijat tervehtivät heitä. Mutta siihenkin tottuu nopeasti ja Suomessa ollessa sitä jo kaipaa. 

Joillakin lenkkipoluilla puutkin on suurempia

Joillakin lenkkipoluilla puutkin on suurempia

6. AMERIKKALAISET RUOKAKAUPAT

Kaupat ovat täällä auki yleensä hyvin myöhään, monet jopa 24 tuntia vuorokaudessa. Sitä ihmetellään joka kerta, että kuka sinne kauppaan nyt edes yöllä menisi. Valikoimat kaupoissa ovat suuret. Muroja on hyllykaupalla eri versioina, samoin sipsejä. Maito on isossa gallonan purkissa, ja pakastealtaita on puolet kaupasta. Kaliforniassa iloisena yllätyksenä tulee aina paikalliset, mehukkaat hedelmät ja luomutuotteiden paljous. 

Tässä ihmetellään sipsipusseja

Tässä ihmetellään sipsipusseja

Kurpitsatkin kasvaa isommiksi...

Kurpitsatkin kasvaa isommiksi...

Listaa tietenkin voisi jatkaa loputtomiin. Mitä itse olet ihmetellyt Amerikan matkoillasi?