Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Amerikan upeat kansallispuistot

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Amerikan upeat kansallispuistot

Paula Gaston

Viime postauksessa jo sivusinkin vähän sitä, että meidän perhe on aika innokas kansallispuistoissa kävijä. Innostus lienee levinnyt perheeseemme minulta, sillä jossain vaiheessa aloitin "puistojen keräämisen" toden teolla. Reissuilla meitä on aina kiehtonut luonto ja ulkona oleminen. Niinpä olimmekin kerran patikoimassa Kalifornian Pinnacles National Parkissa tuttaviemme kanssa, kun visitor centerissä silmiini sattui pieni sininen leimakirja. Tuohon kirjaan aloin siis keräilemään leimoja ihan omaksi ilokseni. Ja eipä aikaakaan, kun harrastus oli jo vähän räjähtänyt käsistä. 

sequoia_kyltti.jpg

KANSALLISPUISTOT JA KANSALLISPUISTOYKSIKÖT

Yhdysvaltojen, ja samalla koko maailman ensimmäinen kansallispuisto on Yellowstone, joka sijaitsee Wyomingin, Montanan ja Idahon osavaltioissa. Siitä tuli kansallispuisto 1872 kun kongressi hyväksyi lain alueen suojelemiseksi. Kansallispuistojen isänä pidetään John Muiria, joka ajoi eteenpäin kampanjaa kansallispuistojen aloittamisesta. Hän edesauttoi vahvasti myös Yosemiten ja Sequoian kansallispuistojen, ja monien muiden alueiden suojelemisessa. 

Varsinaisia kansallispuistoja on Yhdysvalloissa noin kuutisenkymmentä, mutta kansallispuistoyksikköjä on yhteensä jopa 417. Näihin lasketaan siis erilaisia historiallisia paikkoja, tärkeitä rakennuksia, luonnonsuojelualueita, monumentteja ja muita suojeltavia kohteita. Mukaan otettavista yksiköistä päättää hallitseva presidentti. Kansallispuistoyksiköt ovat siis valtion ylläpitämiä ja rahoittamia. Ne työllistävät tuhansia ihmisiä, mutta kärsivät jatkuvista budjettileikkauksista ja supistuksista. Sen takia on hyvä muistaa, että pääsymaksut puistoihin auttavat ylläpitämään sekä siellä tarjottavia palveluita, että suojelemaan luontoa. Myös leimakirjoilla ja muilla kansallispuisto -tavaroilla kerätään rahaa puistoille. 

ranger.jpg

CANCELLATION -OHJELMA

Aloitin siis viattoman harrastukseni tuosta pienestä taskuun menevästä sinikantisesta kirjasta, jota myydään edelleenkin visitor centereissä. Leimalla merkataan jokainen puisto käydyksi (cancelled), ja kirjaseen voi ostaa myös puiston oman tarran. Aika pian kuitenkin huomasin, ettei siniseen kirjaan mahdu kovin paljoa leimoja. Monilla puistoilla on nimittäin useampi leima eri puolilla puistoa. Leimat olivat myös auttamattoman sekaisin tuossa kirjassa, eikä niitä millään saanut aina laitettua puistosta kertovan tekstin viereen. Olen kuullut, että joillakin leimojen keräilijöillä on useampi passikirja, mutta sekin tuntui vähän hölmöltä. Piti siis keksiä jotain muuta. 

Jossain vaiheessa sain vihiä isommasta kansiosta jonka voi tilata eparks.govista, ja lopulta siirryin vielä siitäkin uudempaan kirjaseen; Passport to Your National Parks Collector´s Editioniin. Tässä kirjassa on mielestäni eniten järkeä, sillä siinä on jokaisen puistosta kertovan osion vieressä leimalle tehty kohta, ja tilaa ylimääräisille leimoille on aina jokaisen kappaleen lopussa. Tämä kirja oli alunperin tehty kansallispuistojen 100-vuotisleimoja varten, mutta minulle se ajaa nyt tätä asiaa. Samalla päätin, että kerään vain yhden leiman per puisto. Jos ylimääräinen leima sattuu kohdalle, niin kiva, mutta en niitä vartavasten etsi.

Vähän hassu harrastushan tämä on, mutta kun nyt näitä puistoja tulee aina käytyä joka tapauksessa, niin miksen ottaisi itselleni niistä jonkinlaista muistoa. Enkä suinkaan ole ainoa joka tähän on hurahtanut. Meitä on itseasiassa kokonainen klubi useamman tuhannen jäsenen kera. Klubin pääsymaksu on ihan mitätön muutama dollari, mutta tietopankki sitäkin kattavampi. Jos kierrät puistoja, keräät leimoja, kaipaat karttoja tai tietoja, niin suosittelen! Lisäksi sieltä saa aina vastauksen kysymykseen kuin kysymykseen puistoja koskien. Itse leimakirjoista löytyy myös paljon asiaa puistoista ja muutama kartta. 

park_passport.jpg

KOKO PERHEEN HARRASTUS - JUNIOR RANGER

Nyt kun perheemme on kasvanut, ovat lapset tietenkin mukana puistoillessa. Ensimmäisen lapsen ollessa ihan pieni, kävimme patikoimassa kantorepun ja myöhemmin kantorinkan kanssa. Sittemmin tämä neiti on päässyt jo osalliseksi kansallispuistojen lastenohjelmaa, ja nyt puistojen vierailuja odotetaankin todella innolla.

junior_ranger.jpg

Puistoissa on tarjolla lapsille tosi kiva ohjelma nimeltä Junior Ranger Program. Yleensä se on aktiviteettikirja johon piirretään tai kirjoitetaan mitä on puistossa oppinut tai nähnyt. Kirjasen voi usein tulostaa jo kotona kyseisen puiston nettisivulta, tai sen voi pyytää visitor centeristä. Kun tehtävät on suoritettu, kirja viedään puistonvartijalle eli rangerille, joka sitten vannottaa junior ranger -valan. Lapset saavat mukaansa paperisen ranger hatun ja Junior Ranger pinssin jossa on myös puiston nimi. Monella puistolla on myös annettavana jotain ylimääräisiä pieniä palkintoja. Aktiviteettikirjat ovat olleet todella hyviä, ja lasta auttaessani, olen itsekin oppinut vaikka mitä. Olemme etsineet kasveja, bongailleet eläimiä ja opiskelleet puiston sääntöjä.


Meillä on vielä "muutama" puisto käymättä, sillä plakkarissa on nyt 37 yksikköä kun niitä tosiaan on maassa 417. Kalifornia sen sijaan on aika hyvin jo koluttu. Kaukaisimmat käymäni puistot sijaitsevat Havaijilla. Puistojahan on myös Yhdysvaltojen territorioissa Puerto Ricossa ja Guamissa, eli aika paljon reissaamista tulee jos mielii kaikki puistot käydä. Mutta eikös sitä sanota, että "hiljaa hyvää tulee"...

Huomenna 30.4. muuten starttaa seuraava road trip jossa käymme myös kansallispuistoissa. Voit seurata reissua videoiden kera Insta storiessa @paulagaston ja blogin Facebook -sivulla