Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

5 asiaa jotka matkailussa ärsyttää

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

5 asiaa jotka matkailussa ärsyttää

Paula Gaston

Muutama päivä sitten tulin miettineeksi, että mikä on se asia, mikä minua eniten ärsyttää kun lähden matkalle. First world problems, tiedetään, mutta sillehän ei voi mitään kun joku asia alkaa nakertaa. Toistaiseksi vielä onneksi ne matkojen tuomat ilot ja hyvän olon tunteet ovat voittaneet, ja hinku reissuun on edelleen kova, mutta tässä asioita jotka saavat minut näkemään punaista:

keinu.jpg

1. Ylisuurilla käsimatkatavaroilla matkustavat ihmiset

Kun pitää miettiä että mikä matkailussa ärsyttää, tämä tulee ehdottomasti mieleen ykkösenä. Tähän ilmiöön törmää lähes jokaisella maan sisäisellä lennolla täällä Yhdysvalloissa. Lentoyhtiöiden alettua periä maksua ruumaan laitetuista laukuista, ihmiset matkustavat entistäkin enemmän pelkillä käsimatkatavaroilla, ja aika usein liian isoilla sellaisilla. Sitten jossain vaiheessa jonottaessasi koneeseen tulee se kaikkien odottama kuulutus: "Kaikki koneen matkustamon laukkutilat ovat valitettavasti täynnä, ja chekkaamme loput käsimatkatavarat ruumaan". Voi ...kele! Jos olet siellä jonon häntä päässä niin tässä kohtaa todellakin pääsee ärräpäitä. Miksi osa matkustajista pääsee koneeseen sisälle ylisuuren käsimatkatavaralaukun ja käsilaukun kanssa, ja loput sitten joutuvat laittamaan ruumaan kaiken sen tärkeän, minkä on valinnut itselle koneeseen lennon ajaksi? Revi siinä jonossa sitten kauheassa kiireessä laukusta ulos läppärit sun muut helposti rikkoutuvat tavarat tai vaikkapa lasten eväät. Epäreilua! Ei ala hyvin tällainen reissu, ei!

2. Kohteiden amerikkalaistuminen

Näin sanoo tämä matkailija vaikka asuukin pääsääntöisesti Yhdysvalloissa. Mutta kyllä, se oikeasti ärsyttää! Amerikkalaiset todellakin osaavat ottaa rahat turisteilta pois, ja se on huomattu muuallakin. Yhä enenemässä määrin olen törmännyt siihen, että maissa joissa on vahvat omat kulttuurilliset traditionsa, ovatkin jyränneet ne isojen bisnesten tieltä dollarin kuvat silmissä. Paljon mieluummin kannattaisin paikallista yrittäjää ja maistelisin paikallisia makuja tunnettujen nähtävyyksien juurella, kuin että istuisin pikaruokaravintolassa. Tai näkisin lentokentällä jo, että nyt olen tullut uuteen maahan ja uuteen kulttuuriin.

Jo 15-vuotta sitten kun ensimmäisen kerran tulin Yhdysvaltoihin töihin naureskelimme kaikelle "muovikrääsälle" ja turistien houkuttimille. Työ vilkkaassa matkailukohteessa pisti meidät miettimään mikä on oikeaa ja mikä ei. Päivän luontoretkellä metsän keskeltä löytyikin täydellinen lahjatavarakauppa hampurilaisbaareineen. Siinä sitten burgereita mutustellessamme mietimme, että toimivatkohan joessa näkemämme kalat pattereilla ja oliko puutkin istutettu vain turisteja varten. 

Tulin itse asiassa vähän surulliseksi kun pari vuotta sitten huomasin Helsingin lentokentällä, että sielläkin nykyään kävellään turvatarkastuksen jälkeen suoraan myymälään, ja myymälästä vasta porteille. Eikä mihinkään ihania Suomi-herkkuja tai -matkamuistoja myyvään myymälään, vaan hajuvesikauppaan jossa meinaa aikuisiltakin taju lähteä, saati sitten lapsilta (tiedoksi muuten, että porteille on hajutonkin reitti mutta kuinka moni siitä tietää kun sitähän ei tietenkään mainosteta?!). Eikö olisikin paljon mukavampaa tulla lentokentälle kun siellä olisi vastassa joku mukava Suomi-assosiaatio, esimerkiksi Lapin eksotiikkaa?

mcdonalds_kyltti.jpg

3. Tunnettuihin kohteisiin vyöryvät turistimassat

Viime vuosina on yhä enenemissä määrin alettu puhua siitä, että jotkut paikat ovat alkaneet täyttyä turisteista eikä niiden infrastruktuuri ja luonto kestä sitä enää. Yksi sellainen paikka on esimerkiksi Islanti. Maa on pitkään elänyt turismista mutta nyt on jouduttu miettimään, että mitä tehdään jatkuvasti kasvavalle turistivirralle. Vaikka itse olen tietoisesti jo pitkään vältellyt etenkin sesonkiaikoja matkustaessa, on pakko kuitenkin myöntää, että omalla listallanikin on vielä monta paikkaa joilla tämä sama ongelma on. Kaikkihan me haluamme nähdä kauneimmat ja erikoisimmat paikat.

shibuya_crossing.jpg

4. Tiukkaakin tiukemmat turvatarkastukset

No tässä kohtaa ehkä pitäisikin sanoa, että se mikä todellisuudessa ärsyttää, on kaikki ne riskitekijät jotka ovat aiheuttaneet nämä tiukentuneet turvatarkastukset. Tarkastuksethan tehdään meidän kaikkien matkailijoiden ja alalla työskentelevien turvallisuuden takaamiseksi, ja kannatan niitä tottakai. Eli siinä mielessä kuljen mielelläni kaikkien tarkastusten läpi, mutta se mikä ärsyttää, on se aika joka tähän menee. Nykyään on hankala arvioida kuinka paljon aikaa esimerkiksi välilaskuun tarvitsee, tai kuinka aikaisin kentälle on mentävä. Joskus jonoja ei ole juuri nimeksikään ja parhaimmillaan olen ollut turvatarkastusjonossa lähes kaksi tuntia. Se ole mitään hauskaa, varsinkaan lasten kanssa. Kaikkia vaivaa nälkä, vessahätä ja matkaväsymys jo muutenkin, niin hermo on monella matkustajalla tiukalla. Omalta kohdaltani nämä kaikenmaailman jonottamiset ovat vieneet matkalle lähtemisestä jossain määrin vastahakoista. Se vanha jännitys puuttuu.

5. Litterbugs

Täällä Kaliforniassa usein kutsutaan roskaajia nimellä litterbugs. Ja valitettavasti näitä tyyppejä riittää! Varsinkin Aasiassa ja täällä Yhdysvalloissakin näkee ihmisiä jotka surutta heittävät roskat autosta ulos, tai lähtevät patikoimaan ja jättävät eväidensä roskat metsään. Jotenkin tuntuu uskomattomalle, että vielä vuonna 2018 joku joka tykkää samoilla luonnossa, ei ymmärrä roskaamisen vaikutuksia. Tai ei välitä, ja on yksinkertaisesti niin laiska, ettei viitsi viedä omia jätöksiään roskikseen. Koska me käymme paljon kansallispuistoissa ja muissa paikoissa patikoimassa, roskat luonnossa todella saavat minut näkemään punaista!

 

Tällaisia ajatuksia tällä kertaa. Mitkä asiat sinua ärsyttävät reissun päällä?