Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Vauvan tai lasten kanssa lennolle

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Vauvan tai lasten kanssa lennolle

Paula Gaston

Nyt on tullut vihdoin aika tarttua tähän aiheeseen. Jostakin syystä en ole vain saanut tästä kirjoitettua, mutta nyt kun olen valehtelematta viikoittain kommentoinut aiheesta eri palstoilla olleisiin kysymyksiin, ajattelin, että otan itseäni ihan niskasta kiinni. Se miksi olen ehkä tästä kirjoittamista vähän vierastanut, lienee vahva tunne siitä, ettei kysymyksiin ole mitään oikeita vastauksia. Me olemme kaikki hyvin erilaisia ja meidän kaikkien lapset ovat myös erilaisia. Mutta toki joitain vinkkejä varmasti löytyy takataskusta, kun lapsiperheenä olemme suhanneet Suomen ja Kalifornian väliä jo kuusi vuotta. Suoralla lennolla väli on 11 tuntia. Lyhyemmät lomalennot tietysti myös mukaan lukien.

Meillä mukana kulkee tällä hetkellä siis 6-vuotias ja 1-vuotias. Nuorimmillaan toinen neiti on ollut ensimmäisellä pitkällä lennolla kolmikuukautinen ja toinen kymmenkuinen. Viimeisimmäin rykäyksen Suomesta takaisin Kaliforniaan lensin yhden kahden lapsen kanssa, joten kaikenlaisilla kokoonpanoilla on oltu reissussa. Ja kaikista on selvitty!!! Joskus vähän paremmin ja joskus haastavammin. Mutta tässä kuitenkin meidän perheen vinkit lennolle pienten kanssa:

ASENNE RATKAISEE

798678C6-5832-421F-B25B-6A6A38AED166.JPG

Hirvittää, pelottaa, jännittää!!! Kaikkea tätä voi olla varsinkin se ensimmäinen kerta kun lähtee lennolle vauvan kanssa. Väittäisin kuitenkin, että vanhempien stressi tarttuu äkkiä lapsiin ja tilanne vaan pahenee. Ja miksi stressata? Et takuulla ole ainoa lasten kanssa siellä koneessa. Ja vielä useammalla matkustajalla on lapsia kotona, joten he tietävät mitä päässäsi juuri nyt liikkuu. Yllättävän monelta löytyy kyllä ymmärrystä, ja halua auttaakin, jos vain uskaltaa kysyä. Me suomalaiset ollaan siinä usein turhan pelokkaita. Ei haluta, että meidän lapsi häiritsee ketään tai että kukaan edes huomaa meitä. Todellisuudessa kuitenkin Suomi on yksi niitä harvoja maita joissa lasten odotetaan usein olevan näkymättömiä. Esimerkiksi täällä Kaliforniassa ketään ei hetkauta jos lapsi vaikka junassa tai bussissa itkee, koska sehän on “ihan normaalia”. Itse yritän matkalle lähtiessä usein tsempata itseäni ajattelemalla niin, että eihän tämä lento nyt kuitenkaan ole kuin 11 tuntia meidän elämästä, eli kyllä me se hanskataan!

VALMISTAUTUMINEN ON PUOLI MATKAA

Itse olen sitä mieltä, että kun valmistautuu matkaan hyvin, niin se auttaa paljon. Suunnittelen etukäteen matkan kulun, teen listan mitä tarvitaan mukaan ja mietin mikä on käytännössä helpointa. Matkustan yleensä repun kanssa siksi, että saan kädet vapaaksi. Passit ja asiakirjat kulkevat omassa passilompakossaan sivutaskussa, ja ostan aina turvatarkastuksen jälkeen vielä vesipullon mukaan vaikka koneessa toki vettä saakin. Valmistaudun matkaan hyvissä ajoin miettimällä mitä pitää ostaa mukaan koneeseen ja ottamalla selvää millaisia käytäntöjä eri lentoyhtiöillä on. Ennen olin viime hetken pakkaaja mutta nyt lasten myötä olen alkanut pakkaamaankin jo hyvissä ajoin. On paljon mukavampaa lähtöpäivänä kun ei tarvitse stressata.

MITÄ MUKAAN KÄSIMATKATAVAROIHIN

Jokainen tietenkin ottaa mukaan tavarat oman tarpeen mukaan mutta tässä on kutakuinkin meidän pakkauslista käsimatkatavaroihin:

Vauvalle:

 • Vaihtovaatteet

 • Vaipat ja wipesit, vaippalaukun vaipanvaihto-alusta

 • Vauvan ruoat ja niihin tarvittavat välineet esimerkiksi tuttipullot, tyhjä pilli- tai nokkamuki, lusikka ymv.

 • Minigrip pusseja (pikkutavaroiden säilytykseen tai roskille)

 • Tutit, tuttinaru ja tutin puhdistusliinat (jees, sellaisiakin myydään, ja niillä pesee koneessa kivasti myös tuttipullon tutit jos käyttää pulloja, tai vaikka rintapumpun osat, sillä lentokoneen vessan vettä ei voi tällaiseen käyttää)

 • Pari pientä lelua tai kirjaa (Vauvalle olen joskus paketoinut leluja lahjapaperiin jolloin niiden aukaisemiseen ja rapistelemiseenkin menee aikaa. Liikaa leluja ei kannata ottaa mukaan sillä niitä joutuu sitten kalastelemaan penkkien alta, eivätkä ne omat lelut kauaa kiinnosta.)

 • Pieni viltti (varsinkaan halpalentoyhtiöt eivät usein anna vilttejä ilmaiseksi ja viltille on matkalla muutenkin käyttöä)

 • Rintapumppu (Olen pumpannut maitoa lentokoneessa. Se onnistui ihan hyvin viltin alla varsinkin kun jossain vaiheessa pitkällä lennolla himmennetään valot matkustamosta.)

 • Imetyssuoja (Viimeksi käytin kyllä ihan vaan lennolla ollutta vilttiä tähän tarkoitukseen.)

 • Kantoreppu (Kantoreppu on vanhempien pelastus silloin kun rattaat pyörivät vielä karusellissa ja jono passintarkastukseen on pitkä.)

 • Särkylääke*

Vauvan nestemäisiä ruokia saa ottaa mukaan lennolle. Itselläni niitä on usein vielä aika iso määrä sillä lennämme usein pitkän lennon jälkeen vielä lyhyemmän repäisyn maakuntaan. Olen pakannut vauvan ruoat omaan läpinäkyvään pussiinsa ja laittanut ne turvatarkastuksessa esille, eikä kukaan ole koskaan sanonut niistä sen kummempaa.

Jos vauvalle on varattuna oma paikka, eikä hän matkusta sylissä, harkitsisin vakavasti lennolle hyväksytyn autonistuimen ottamista mukaan. Ainakin pitkien lentojen koneisiin ne mahtuvat hienosti. Istuin on tottakai vauvalle turvallisempi paikka kuin syli turvavöineen, ja monet vauvat ovat tottuneet jo istumaan omassa istuimessaan joten viihtyvät siinä hyvin. Ihan kaikki lentoyhtiöt eivät edes anna vauvalle omaa turvavyötä. Jos sinulla on tukeva trolli käsimatkatavaralaukkuna, autonistuimen saa siihen sidottua kiinni erityisellä vyöllä joita on myynnissä. Silloin lapsi voi istua istuimessa jo kentällä.

Me suosimme matkoilla sateenvarjorattaita sillä olemme saaneet kohteessa sitten matkarattaat tutuilta käyttöön. Sateenvarjorattaat ovat sen verran kevyet, että ne saa ottaa mukaan portille saakka. Muutenhan lastenrattaat on chekattava ruumaan, ja kannattaa huomioida, että tavaroita käsitellään melkoisen kovakouraisesti, eli kannattaa pakata ne huolella.

Isommalle lapselle:

Trunki on kätevä sillä sen päällä voi istua ja sitä voi vetää perässä.

Trunki on kätevä sillä sen päällä voi istua ja sitä voi vetää perässä.

 • Vaihtovaatteet

 • Lapsen oma käsimatkatavaralaukku (Jossain vaiheessa käytössä oli Trunki mutta nykyään mukana on reppu.)

 • Värikynät, värityskirjat, kirja, yksi lapsen valitsema lelu ja muuta puuhasteltavaa. (Ostan aina jotakin uutta kivaa, vaikka yhden puuhakirjan mukaan. Ipad on ollut pelikäytössä vaikkakin kulkee äidin laukussa, ja elokuviakin olemme antaneet lapsen katsoa ilman rajoituksia koneessa.)

 • Paljon naposteltavaa ja evästä

 • Pieni viltti

 • Minigrip pusseja

 • Särkylääke*

*Särkylääkkeistä sen verran, että emme ole kovia niiden kuluttajia, mutta ne kulkevat silti varalla mukana. Varsinkin jos lennolle joutuu flunssaisena, voivat laskut ja nousut tuntua ikävältä.

Vaatteissa suosimme jotakin helppoa ja miellyttävää päällä, ja ehdottomasti kerrospukeutumista. Joskus koneessa on kuuma ja joskus kylmä, joten on hyvä jos voi riisua ja pukea lisää tarpeen mukaan. Kannattaa ottaa mukaan vaihtovaatteet myös vanhemmille sillä jos lapset sotkii tai jotakin kaatuu, niin vanhempien vaatteet sotkeentuvat siinä samassa!

Monet lelut tuntuvat uusille kun niitä ei ole nähnyt pitkään aikaan. Aika usein piilotan pari lelua viikkoja ennen matkaa, ja otan sitten salaa ne mukaan. Muuten lapsille tahtoo usein käydä niin, ettei ne omat lelut kiinnostaa kuin pienen hetken.

Jos matkustat ilman toista vanhempaa, niin älä unohda ottaa mukaan lapsen matkustuslupaa! Siitä mikä se on, voit lukea lisää täältä.


MITÄ KANNATTAA HUOMIOIDA VARATESSA LENTOA

Kuten jo sanottu, olemme lentäneet monella eri kokoonpanolla, monenlaista eri reittiä ja monella eri lentoyhtiöllä. Jos lennolle on jotain erityistoiveita, niin kannattaa plarata oman lentoyhtiön nettisivut tai soittaa ja kysyä miten kyseisen yhtiö toimii eri asioissa. Suurin osa yhtiöistä esimerkiksi tarjoaa vauvoille bassinet -vaihtoehdon eli kopan joka kiinnitetään seinään. Koska istumapaikkoja joiden edessä on seinä on vain muutama koneessa, ei bassinettejäkään tietenkään ole määräänsä enempää. Jotkut lentoyhtiöt varaavat puhelimitse bassinet paikan, joillakin ne jaetaan niille, jotka ensimmäisenä checkaavat itsensä lennolle kentällä. Lisäksi bassinetin saamiseen on rajoituksia; yleisimmillään se on pituus- ja painorajoitus (esim. 9kg), joillakin se on ikään perustuva rajoitus.

lennolla_lasten_kanssa.jpg

Me suosimme iltalentoja jolloin lapset jossakin vaiheessa lentoa simahtavat ja vetävät sitten yleensä unta loppulennon ajan. Se on tietenkin itselle vähän raskaampaa, varsinkin jos sylissä on vauva, mutta viime lennolla torkahdin itsekin tunniksi pariksi. Jotkut sanovat että koneen takaosassa on enemmän tyhjiä paikkoja, mutta viime aikoina olemme lentäneet Norwegianilla ja takapenkkiläiset ovat saaneet jonottaa passintarkastuksessa täällä Kaliforniassa parikin tuntia. Eli riippuu tosiaan tilanteesta. Itse en varsinaisesti suosi tai vierasta mitään paikkoja. Mutta sylilapsen ja etenkin imetettävän kanssa on helpompaa olla ikkunapaikalla. Jostakin syystä koin, että sinne ei naapurustosta niin helposti nähnyt kuin keskiriville, ja seinään saa kivasti nojattua välillä. Emme ole koskaan lentäneet bassinetin kanssa taikka varanneet enemmän jalkatilaa vauvan takia, ja olemme pärjänneet oikein hyvin. Kaikki on makukysymyksiä. Aika moni tuntuu suosittelevan extra jalkatilaa siksi, että lapsi voi sitten nukkua tai leikkiä lattialla. Me emme ole koskaan näin tehneet, jostain syystä sellainen asia ei ole tullut edes mieleeni. En kuitenkaan uskaltaisi lasta lattialla pitää mahdollisen turbulenssin takia eikä sitä kaikilla lentoyhtiöillä edes sallita.

ENNAKOI ASIOITA

Jo ennen lentoa kannattaa ennakoida asioida joita lasten kanssa äkkiseltään sattuu. Käymme esimerkiksi veskissä ja vaihdamme vaipan juuri ennen lentoa. Koneeseen pääsyä odotellessa saatamme napata vähän välipalaa, varsinkin vauvalle, ettei sitten jonossa koneeseen mennessä nälkä yllätä. Samoin koneessa käymme vessassa jo ennen kuin hätä yllättää. Yleensä silloin kun vessahätä pääsee yllättämään, myös jono on pisin. On hyvä käydä veskissä ruoan jälkeen ja ennen päivä- tai yöunia. Samoin ennen laskeutumista.

Jos meillä on lentokentällä odottelu aikaa, kulutamme sen mieluiten leikkipaikalla. Näin lapset saavat kulutettua vähän energiaa ja jaksavat istua koneessa paremmin. Emme ole koskaan “opettaneet” lapsia kävelemään koneessa vaan olemme istuneet paikallaan keksien kaikenlaista muuta ohjelmaa. Olen sitä mieltä, että jos siihen kävelyralliin lähtee, niin sehän ei sitten lopu millään, ja häiritsee myös muita matkustajia ja henkilökuntaa.


Huh huh! Tulipas tässä juttua! Toivotaan, että näistä vinkeistä on hyötyä jollekin. Jos sinulla on jotain hyviä vinkkejä niin laitahan kommentteihin!