Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Yövyimme vanhassa vankilassa - Hotel Katajanokka, Helsinki

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Yövyimme vanhassa vankilassa - Hotel Katajanokka, Helsinki

Paula Gaston

*Kaupallinen yhteistyö: Hotel Katajanokka

Viime viikollahan kiertelimme Helsinkiä vähän ristiin rastiin ihan turistina. Tuolla reissulla yövyimme Hotel Katajanokalla, jonka punaisten tiilimuurien sisällä aukeaa ihan oma maailmansa. Hotellin rakennuksessa on toiminut aikanaan Helsingin lääninvankila, joten pääsimme kokeilemaan millaista on nukkua yö vankilasellissä. Tosin, nämä sellit ovat tainneet näyttää aika erilaisille silloin kun talossa vielä oli oikeasti vankeja. Vai mitä mieltä olette?

Hotel Katajanokka

Hotel Katajanokka

HOTEL KATAJANOKAN SUPERIOR FAMILY

Majoituimme hotellin neljänteen kerrokseen, Superior Family -huoneeseen, jossa oli hyvin tilaa kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle. Tässä samaisessa kerroksessa ovat olleet tutkintovankeudessa sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä vuonna 1945 tuomitut presidentti Risto Rydistä lähtien. Aikamoinen historia siis. Nyt selleistä on yhdistetty ja rakennettu tasokkaita huoneita joiden sisustuksessa näkyy sekä rakennuksen, että kaupungin historia. Huoneessamme oli King sänky sekä levitettävä vuodesohva, johon mahtui helposti kaksi nukkujaa. Lisäksi kylpyhuoneesta löytyi ammeen lisäksi valikoima erilaisia kylpytuotteita, mikä oli kiva yllätys. Meidän puoli-amerikkalaiset lapset kun ovat tottuneet kotona käymään kylvyssä saunomisen sijaan, joten amme ja tuotteet pääsivät heti käyttöön. Lasten kanssa kylpyamme on kyllä hirmu kätevä vaikka me sitä saunaa aina siellä kaipaammekin.

Lasten lempipuuhaksi huoneessa muodostui aika nopeasti laivojen katselu ikkunasta. Aamuin, illoin näimme laivan palaavan matkaltaan, vaihtavan matkustajia ja lähtevän sitten uudelleen matkaan. Se on varmaan sellainen näky jotka jaksaa katsella jonkin aikaa, ei niitä laivoja nimittäin ihan koti-ikkunasta näy. Ainakaan meillä.

katajanokka_huone.jpg
katajanokka_tossut.jpg
katajanokka_lapset.jpg
katajanokka_nimitaulu.jpg

HÄMYISESTÄ VANKILASTA UPEAKSI HOTELLIKSI

Hotellin rakennus on 1800-luvun lopulta, jolloin nämä punatiiliset lääninvankilat tyypillisesti rakennettiin pelottavan näköisiksi ulkoa katsottuna, ja masentaviksi sisältä. Tätä ennen Katajanokalla oli ehtinyt olla jo useampi vankila. Helsingin lääninvankila toimi lähinnä tutkintavankilana, jonne lähetettiin vankeja odottamaan oikeuskäsittelyä. Vankilaa on kutsuttu myös nimillä Skatta ja Nokka. Sen kuuluisimmat vangit lienevät presidentti Risto Ryti sekä sen aikaiset seitsemän ministeriä, joihin viittasinkin jo tuossa aiemmin. Heidät kaikki tuomittiin sotaoikeudenkäynnissä, ja esimerkiksi Väinö Tanner kirjoitti vankina ollessaan useamman teoksen. Jatkosota näkyi Skattalla muutenkin. Rakennus nimittäin sai vaurioita pommituksissa vuosina 1942 sekä 1944.

Helsingin lääninvankila suljettiin vuonna 2002, ja rakennus muuttui hotelliksi vuonna 2007. Näin tämä Museoviraston suojelema hieno rakennus sai ihan uudenlaisen elämän. Vuodesta 2016 se on ollut yksityisessä omistuksessa oleva Lifestyle-hotelli, joka on vasta päässyt mukaan Marriott International -ketjun Tribute Portfolioon. Hotel Katajanokalla yöpyessä kannattaa vähän kierrellä ympäriinsä, sillä kellariin on jätetty nähtäville pari vanhaa vankiselliä. Toinen niistä on todella karu ja pimeä Ryhmäselli, ja kun taas vanha Eristysselli muistuttaa enemmän meille tuttua vankilaa ristikkoineen. Tämän lisäksi hotellissa on vankilakappeli, sekä sauna- ja kuntoilutilat.

katajanokka_kaytava.jpg
hotel_katajanokka_banner.jpg
Hotel Katajanokka - Ryhmäselli

Hotel Katajanokka - Ryhmäselli

katajanokka_eristyssellli.jpg

RAVINTOLA LINNANKELLARI

Ensimmäisenä iltanamme Helsingissä söimme hotellin omassa Ravintola Linnankellarissa. Kellarissa on ihanan rauhallinen ja hämyinen tunnelma, ja me viidyimmekin paikalla aika pitkään. Lista ei ole hirveän laaja, mutta löysimme siitä heti omaan makuumme olevat ruoat. Minä perinteisesti kalalinjalla, kun mieheni valitsee yleensä aina jotain lihaa. Olemme kyllä hyviä närppimään toistemme lautasiltakin, sillä kumpikin haluaa aina maistaa kaikkea mahdollista. Jälkkärivalikoimassa oli kaksi ihanaa klassikkoa pienellä “twistillä” valmistettuna, ja silloin kun Creme Brûléeta on tarjolla, mieheni valitsee sen edes harkitsematta mitään muuta. Pavlova tuntui huutelevan taas minun nimeäni.

katajanokka_linnankellari.jpg
katajanokka_kattaus.jpg

Ruoka oli maittavaa, ja pidimme kovasti ammattitaitoisesta ja iloisesta tarjoilijastamme. Ainoa mitä vähän kaipailimme oli jonkunlainen menu lapsille, vaikkakin keittiö olikin hyvin avulias ehdotuksineen ruoista listan ulkopuolelta. On kuitenkin helpompaa tehdä valinta kun on vähän mustaa valkoisella, josta voi rauhassa miettiä mitä haluaa lapsille tarjota. Varsinkin, kun itselläni on toiveena, että tämä “nakkikori-kananugetti-rasvassa keitetyt lihapullat -kulttuuri” joskus katoaisi, ja lapsillekin olisi tarjolla ihan oikeaa ruokaa. On helpompaa ujuttaa lapsille vähän terveellisempää ruokaa kun äiti pääsee lukemaan listan ensin. Mutta eipä silti, kyllä meilläkin syödään niitä ranskiksia ja nakkeja silloin tällöin, ja varsinkin reissussa. Linnankellarissa lasten annoksenkin mukana tuli raikas salaattilautanen, mikä oli kiva juttu.

Alkuun Vankilan lajitelma; Grillattua parsaa & keltuaista, Hiillostettua kalaa & kuusi-escapechea, Kappelin Juustolan sinihomejuustoa & makeaa raparperia, Kesäperunoita, piparjuurta & ruskeavoimajoneesia, Sesongin pikkeleitä ja muita juttuja

Alkuun Vankilan lajitelma; Grillattua parsaa & keltuaista, Hiillostettua kalaa & kuusi-escapechea, Kappelin Juustolan sinihomejuustoa & makeaa raparperia, Kesäperunoita, piparjuurta & ruskeavoimajoneesia, Sesongin pikkeleitä ja muita juttuja

KESÄAAMIAISELLA SYÖDÄÄN JÄTSKIÄ, MITÄS MUUTAKAAN

Ja niin se meni meilläkin.. ha ha. Ihana kamppis! Ensin toki syötiin alle vähän muutakin, muun muassa herkullisia pannukakkuja ja raikkaita hedelmiä. Aamiaisen parasta antia oli se, että se ei ollut ihan sitä perussettiä. Normaalien kananmunien, nakkien ja pekonin lisäksi aamupalalla oli tarjolla muun muassa uunituoretta jauhelihapasteijaa, banaani-smoothieta ja ihanan samettista kaurapuuroa. Puuro oli keitetty riisimaitoon, ja aion kokeilla kotona tätä samaa, oli se sen verran hyvää. Kahvit siihen päälle vielä vankila-tyyliin metallimukista, niin eiköhän sillä saa päivän alkamaan.

Katajanokka_mukit.jpg
katajanokka_puuro.jpg
Kesäaamiaisella syödään jätskiä. Puuroa syödään sitten kotona. Näin on.

Ja vielä sitä jätskiä! Prime-hotellien Priimakesäkamppanja on tuonut alennettujen huonehintojen lisäksi jätskipakastimet aamiaisille, josta sitten jokainen saa pyöritellä jäätelöpalloja niin paljon kuin jaksaa. Ja siitäkös tietysti lapset riemastuivat. Varsinkin kun sai itse kaataa päälle kastiketta ja ripotella strösseleitä. Niin, ja pitihän sitä äidinkin vähän maistaa jäätelöä. Jäätelökyltit oli hauskasti ripustettu roikkumaan katosta käsiraudoilla.

Jep jep, aamiaista ja jätskiä. Voiko enää parempaa lasten mielestä ollakkaan. Ainakin aamupalat katosi lautasilta alta aika ykikön kun tiedossa oli jälkkäriksi itse lasten koristelema jätskiannos.

Jep jep, aamiaista ja jätskiä. Voiko enää parempaa lasten mielestä ollakkaan. Ainakin aamupalat katosi lautasilta alta aika ykikön kun tiedossa oli jälkkäriksi itse lasten koristelema jätskiannos.

Jätskiä ja muutakin lautaselle kerätessä, on hyvä muistaa myös tämä! Mielestäni tällainen taulu on hieno idea, saimme nimittäin tästä keskustelua aikaan myös lasten kanssa.

Jätskiä ja muutakin lautaselle kerätessä, on hyvä muistaa myös tämä! Mielestäni tällainen taulu on hieno idea, saimme nimittäin tästä keskustelua aikaan myös lasten kanssa.

Hotelli Katajanokan yksi hyvä puoli on sen sijainti. Se on rauhallisella paikalla ilman liikenteen ääniä, mutta sieltä kävelee nopsasti keskustaan. No ok, rautatieasema ja sellaiset ovat vähän toisella puolella keskustaa, mutta aina voi hypätä 4:sen ratikkaan. Se pysähtyy ihan hotellin eteen.

ratikka.jpg

Täytyy rehellisesti sanoa, että tämä on yksi miellyttävimmistä hotellikokemuksista joita meillä on ollut. Pidimme todella siitä, että tällä paikalla on ihan mieletön tarina kerrottavanaan, ja se on restauroitu historiaa kunnioittaen mutta kuitenkin todella tyylikkäästi. Hotellissa oli todella rauhallinen tunnelma, ja henkilökunta oli iloista ja ystävällistä. Yö vankilassa ei siis kuulosta ollenkaan hullummalle!