Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Vahdinvaihdon aikaan Kööpenhaminassa

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Vahdinvaihdon aikaan Kööpenhaminassa

Paula Gaston

Viime kerralla kerroin välietapistamme Kööpenhaminaan Suomen matkallamme. Puolitoista päivää Tanskassa meni nopeasti ja ehdimme nähdä kaupungissa vaikka mitä. Yksi asia jonka halusin ehdottomasti kokea oli kuninkaallinen vahdinvaihto Amalienborgin palatsilla. Se olikin ihan hauska kokemus ja aika moni muukin oli ilmaantunut paikalle katsomaan näitä “karvapäitä”.

AMALIENBORG

Amalienborg on Tanskan kuninkaallisten kotipalatsi joka koostuu kokonaisuudessan neljästä eri rakennuksesta. Se on rakennettu 1700-luvulla. Neljä identtistä, mutta erillistä palatsia ovat Christian VII:n palatsi, Frederik VIII:n palatsi, Christian IX:n palatsi ja Christian VIII:n palatsi. Näistä Christian IX:n palatsi toimii kuningattaren kotina. Yhdessä rakennuksista toimii Amalienborgin museo, jossa on esillä kuninkaallisten elämän historiaa ja nykypäivää.

Amalienborgin pihalla on Kuningas Frederik V:n rastastajapatsas vuodelta 1771. Lisäksi palatsien alueella on puutarha.

amalienborg_palatsi.jpg

VAHDINVAIHTO AMALIENBORGIN PALATSILLA

Kuninkaallinen vahdinvaihto (Den Kongelige Livgarde) tehdään joka päivä kello 12 Amalienborgin palatsin pihassa. Vartijat marssivat Rosenborgin linnasta alkaen kello 11.30 ja saapuvat Amalienborgille kahdentoista aikaan, missä sitten varsinainen vaihto tapahtuu. Paikalle on yleensä kertynyt joukko turisteja jotka paikallinen poliisi ohjaa riviin palatsin pihaan. Sitten odotellaan vartijoiden saapumista ja kamerat alkavat raksuttaa kun liikettä alkaa näkyä. Seremonia on juhlallisempi silloin kun kuningatar on kotona. Tuolloin vahdinvaihtoon liittyy toinenkin vartijakaarti sekä orkesteri. Kun kukaan kuninkaallisista ei ole paikalla vahdinvaihto on pienimuotoisempi.

Vartijoiden uniformu on sininen ja siihen kuuluu niin sanottu “bearskin” päähine, joka on eräänlainen karvahattu. Tanskan armeija alkoi käyttämään bearskin -päähinettä jo vuonna 1803.

vahvinvaihto_alku.jpg
vartijat_rivi.jpg
vartijat_marssi.jpg
IMG_1696.JPG
vahdinvaihto_takaa.jpg

Vahdinvaihdon lopussa vartijat kävelevät vielä palatsin pihan läpi jokaisen neljän rakennuksen ovelle, ja vaihtavat uudet vartijat ovien luo. Me emme ihan jokaista vaihtoa jääneet katsomaan, mutta oli mielenkiintoista nähdä tämä perinne. Mikäli haluat päästä näkemään vahdinvaihdon, kannattaa olla paikalla vähän ennen kello 12, sillä turistien rivi palatsin pihalla on tiivis, ja takarivistä on vaikea nähdä.

Amelienborgin palatsi löytyy osoitteesta 1257 København K.

kuninkaallinen_vartija.jpg
vartija_kasvo.jpg

Oletko seurannut vahdinvaihtoa Tanskassa tai jossakin muussa maassa?