Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Mikä ihmeen Söderfjärdenin Meteoriihi?

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Mikä ihmeen Söderfjärdenin Meteoriihi?

Paula Gaston

Mikähän siinä lienee, että usein nämä kotimaiset nähtävyydet ihan lähelläkin on jääneet näkemättä. Olin viikonloppuna Vaasassa ja hämmästyin kuinka paljon sieltäkin oikeasti löytyy näkemisen arvoisia paikkoja. Olenhan sentään viettänyt kaupungissa kolme vuotta opintojen parissa, miksi en ole koskaan näissä paikoissa käynyt? Mahdoinkohan silloin edes tietää kuinka paljon historiaa oli niinkin lähellä.

Noin 520 miljoonaa vuotta sitten suuri meteoriitti iskeytyi voimalla maahan. Se jätti jälkeensä kraaterin, alueen jonka voi selvästi nähdä alla olevassa ilmakuvassa. Paikka on aivan Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan rajalla, ja on halkaisijaltaan vajaa kuusi kilometriä. Sen reunat ovat kallioista mäkeä ja parhaiten kraaterin näkeekin sinne johtavalta tieltä mäen päältä. Alhaalla kraaterissa on pelkkää tasaista viljelysmaata.

 

Tämä maaperä nähnyt monia maapallon vaiheita jääkaudet mukaan lukien. Myöhemmin se on noussut maankohoamisen seurauksena merestä ja sieltä on löydetty muun muassa esihistoriallisia fossiileja. Tiedetään muun muassa, että alue on ollut vielä keskiajalla veden peittämä ja siellä on kalastettu. 1700-luvun lopulla alettiin suunnittelemaan alueen kuivattamista maanviljelyskäyttöön. Pohjois-Euroopan suurin kuivaushanke valmistui vuonna 1927 ja edelleenkin alueella näkee pumppuja pumppaamassa vettä. Nyt alue on moderni maanviljelyspaikka ja tunnettu kurkien levähdyspaikka syksyisin.

Oli mielenkiintoista käydä meteoriittikraaterin keskipisteessä. Joka puolella avautui vain peltoaukeaa ja kaukana näkyivät ylös kohoavat kraaterin reunat. Aukella alueella tietenkin myös tuuli kovasti. Keskipisteeseen on avattu vierailukeskus, Meteoriihi jossa on sisällä muun muassa näyttely ja kahvila. Valitettavasti vierailukeskus on ainoastaan avoinna kahtena päivänä viikossa, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, joten me emme päässeet sisään. Ulkona oli myös nähtävää. Kiipesimme lintutorniin ja tutustuimme planeetoista kertovaan näyttelyyn. Nettisivun mukaan paikalla on myöskin "korkeatasoinen tähtitieteellinen observatorio" josta me emme kyllä nähneet jälkeäkään. Joistakin kuvista päättelin sen olevan riihen katolla. En sano, etteikö laitteisto siellä ole korketasoista silloin kun observatorio on avoinna, mutta riihi kyllä poikkeaa aika paljon niistä puitteista joissa olen observatorioita aiemmin nähnyt.

Meteoriihin rypsi.jpg

Kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen vierailukohde jossa voi todellakin nähdä historian jäljet!