Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Tyynelän Tonttula - Luodossa tontut liikkuvat läpi vuoden

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Tyynelän Tonttula - Luodossa tontut liikkuvat läpi vuoden

Paula Gaston

Viettäessämme aikaa synnyinkaupungissani Kokkolassa vierailimme myös Luodon kunnassa olevassa Tyynelän Tonttulassa. Tonttula on hauska pysähdyspaikka jos ajelee vaikka Seitsemän sillan saariston tietä, tai on muuten vaan käymässä Kokkolassa tai vaikka Pietarsaaressa. Tonttula on yleensä avoinna kesä- ja joulunaikaan, mutta kannattaa tarkistaa aukiolopäivät ennen sinne menoa, sillä ne vaihtelevat vähän eri kuukausina. 

tonttula.jpg
 

Tyynelän Tonttula syntyi kun entinen antiikkikauppias, Eija Perkola hoksasi, että hänen 1700-luvun pohjalaistalostaan puuttuu tonttu. Kun hän ei löytänyt mieleistään tonttua, hän päätti itse tehdä taloon tontun, ja niitä syntyikin sitten useampia. Moni halusi itselleen samanlaisen käsin tehdyn tontun, ja pian niitä valmistui myytäväksi asti. Sitten Perkolan tilan rakennukset alkoivat täyttymään tontuista ja Tonttula avattiin ensimmäistä kertaa myös yleisölle.

Pihapiiristä löytyy monta vanhanajan aittaa, vanha tuulimylly sekä useampi pohjalaistalo. Toisessa talossa sijaitsee itse Tonttula ja toisessa kahvila. Talot on sisustettu pohjalaistyyliin Perkolan keräämin antiikkihuonekaluin, ja varsinkin kahvila on todella upea. Kahvilarakennuksessa on myös tonttumyymälä, josta voi ostaa itse tonttujen lisäksi julisteita, kortteja ja muita matkamuistoja. Aittoihin pääsee vierailulle katsomaan mitä tontut yleensä puuhastelevat. Yhdessä on tonttujen pitämä Puoti, yhdessä valmistetaan leluja ja yhdessä on kappeli. Lisäksi yhdessä aitassa on esillä antiikkihuonekaluja ja vanhoja leluja.  

Tyynelän Tonttulan kahvilarakennus

Tyynelän Tonttulan kahvilarakennus

Tämä upea pohjalaistupa toimii kahvilana

Tämä upea pohjalaistupa toimii kahvilana

Yhdessä aitassa on kappeli

Yhdessä aitassa on kappeli

Tänä vuonna uutuutena on Eija Perkolan tonttupaja. Pajassa esitellään kuinka tontut syntyvät vaihe vaiheelta. Jokainen tonttu on käsin maalattu ja siten niistä kaikista syntyy uniikkeja. Lisäksi kaikille tontuille ommellaan vaatteet ja annetaan nimi. Tonttuja on monen eri kokoisia; suurimmat niistä ovat ihan ihmisen kokoisia. Tontuista erikoisimmat löytyvät varmasti tonttulan perältä hääteemaan koristellusta huoneesta. Hääparin lisäksi mieleeni jäi varsin ilmeikäs, laulava tonttu, sekä päätonttu Topi.

Tyynelän Tonttulan pajassa valmistuvat kaiken näköiset ja kokoiset tontut

Tyynelän Tonttulan pajassa valmistuvat kaiken näköiset ja kokoiset tontut

Hääpari

Hääpari

Kaikilla tontuilla on oma ilme

Kaikilla tontuilla on oma ilme

Päätonttu Topi

Päätonttu Topi

Tyynelän tonttula on mukava paikka pysähtyä hetkeksi vaikka kahville tai esimerkiksi lasten kanssa. 6-vuotias neitimme ainakin nautti suuresti tonttujen katselemisesta, vaikka niillä ei erityisemmin pääsekään leikkimään. Itse taas nautin pohjalaisesta maalaisidyllistä joka on kovin tuttua lapsuudestani. 

Pääsymaksu Tonttulaan oli aikuisilta 7€ ja lapsilta 3€ (2018). Me satuimme paikalle lastenpäivänä, jolloin lapset pääsivät sisään veloituksetta. 

Jos haluat nähdä enemmän Tyynelän Tonttulasta, käyppäs kurkkaamassa Instagram profiilini @paulagaston, etusivulta Highlightsien alta löytyy videoita vierailustamme!