Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Tislaamokierros Napue Ginin kotipaikassa Kyrö Distilleryllä

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Tislaamokierros Napue Ginin kotipaikassa Kyrö Distilleryllä

Paula Gaston

Vietämme kesää yleensä Pohjanmaalla josta teemme usein pieniä retkiä ympäri Suomea. Viime kesänä haaveilimme vierailusta Kyrö Distillerylle Isoonkyröön, mutta emme millään saaneet sitä mahtumaan aikatauluun. Viime kesänähän teimme road tripin Suomen toiselta laidalta toiselle, ja matkustimme myös Viipuriin Saimaan kanavaa pitkin. Tänä kesänä lupasin sitten amerikkalaiselle miehelleni, että nyt mennään varmasti sinne hänen lemppari ginin synnyinsijoille. Niinpä siis suuntasimme viime lauantaina kohti “Etelä-Pohojanmaata” ja Kyrö Distilleryä.

 
Kyrö Distillery Company Isokyrössä

Kyrö Distillery Company Isokyrössä

TISLAAMOKIERROS KYRÖ DISTILERYLLÄ

Saavuimme paikalle juuri parahiksi kun tislaamokierros oli alkamassa ja pääsimme joukon jatkoksi. Kierroksille voi ilmoittautua Kyrö Distilleryn nettisivuken kautta, mutta ilman varaustakin voi mennä paikalle kuten me teimme. Ja sattuipa vielä niin, että toinen tislaamokierroksista oli englanninkielellä, joten miehenikin sai enemmän irti vierailusta. Opastettu kierros maksaa 10€ ja lapset ovat myös tervetulleita. Kierros kesti noin 45 minuuttia, ja siinä tuli kyllä tuhti tietopaketti paikan historiasta ja tuotteista.

Kierroksella opimme itseasiassa aika paljon siitä, miten viskiä tislataan ja näimme siihen käytettävät laitteet. Homma on tietenkin muuttunut aika paljon siitä ajasta kun Isokyrössä vasta pullotettiin ensimmäisiä juomia, ja sen mukana kaikki tarvittavat välineet myös. Se ehkä olikin koko kierroksen mielenkiintoisin osuus; nähdä kuinka pienestä kaikki on saanut alkunsa ja miten homma on kehittynyt.

Oppaamme tislaamokierroksella

Oppaamme tislaamokierroksella

tislaamo.jpg
rye.jpg
rye_maistiaiset.jpg
kyro_pullot.jpg

IN RYE WE TRUST

Kyrö Distillery oli alkujaan viiden kaveruksen yritys, ja se on tullut tunnetuksi sen useasti palkitusta ginistään, Napuesta. Ajatus alkoholin valmistamisesta syntyi alunperin saunan lauteilla kun miehet maistelivat amerikkalaista ruisviskiä. He miettivät, että miksei Suomessa tehdä rukiista viskiä, vaikka käytämme muuten ruista eniten maailmassa. Niin he päättivät aloittaa viskin valmistuksen ihan puhtaalta pöydältä, ilman minkäänlaista kokemusta viinan valmistuksesta. Varsinainen tislaaminen pääsi alkuun vuonna 2014.

Pian miehille kuitenkin selvisi, että viskien valmistaminen vaatii paljon aikaa. Tislaamisen jälkeen viski jätetään tynnyreihin valmistumaan kolmeksi vuodeksi, joten niin palattiin saunan lauteille miettimään mahdollisia muita tulonlähteitä. Sitten syntyi idea ruisginistä, ja siitä lopulta ihka oikea tuote. Napue Gin niitti nopeasti mainetta maailmalla ja siihen tehty Gin Tonic valittiin maailman parhaaksi vuonna 2015. Napue Gin saa makunsa 12:sta eri yrtistä.

Tislaamon porukan motoksi on noussut sanonta: “In rye we trust.”

napue_gin.jpg

Kyrö Distillerystä on tullut piskuisessa Isossakyrössä varteenotettava työllistäjä, ja uusi, suurempi tislaamo valmistuu pian vanhan tislaamon viereen. Nyt sekä tislaamo että vierailukeskus sijaitsevat vanhassa meijerin rakennuksessa, jossa aikanaan valmistuivat ensimmäiset Oltermannijuustot. Niin, myös Oltermanni on Isokyröstä kotoisin! Vierailukeskus löytyykin osoitteesta Oltermannintie 6.

Napue Ginin kotipaikka Kyrö Distilleryllä Isokyrössä

Napue Ginin kotipaikka Kyrö Distilleryllä Isokyrössä

Porukkamme miehet osallistuivat vielä tislaamokierroksen jälkeen olleeseen maisteluun, jossa oli maisteltu paikan viskiä ihan alkutuotteesta valmiiseen viskiin saakka, sekä paikan muitakin tuotteita. Viskin ja ginin rinnalle on tullut muun muassa lonkeroa ja varsin erikoista, sinihomejuuston makuista kermalikööriä. Me naisväki taas odottelimme tislaamon ravintolassa kahvia juoden.

kyro_baari.jpg
kyro_kuppi.jpg

NAPUEN TAISTELU

Kyrön panimolla käydessä ei kannata ohittaa Napuen taistelun muistomerkkiä, sillä se on kirjaimellisesti toisella puolella tietä panimon rakennuksesta. Napuen taistelu käytiin suuren Pohjan sodan aikana vuonna 1714. Tästä taistelusta on katsottu alkaneeksi isovihan aika, eli venäläisen ylivallan aika Suomessa. Taistelussa kuoli 141 paikallista talonpoikaa, joiden joukkohauta on Isonkyrön vanhan kirkon pihassa. Kirkko on muuten myös mielenkiintoinen vierailukohde, ja ajattelinkin kirjoittaa siitä ihan oman postauksen piakkoin.

napuen_taistelu.jpg

Me tykkäsimme kovasti vierailusta Kyrö Distillery Companylle. Hyvässä seurassa on aina hauskaa, mutta myös itse kierros oli varsin onnistunut. Itselleni tuli mieleen amerikkalaisittain, että tässäpä vasta on tullut toteen niin sanottu “American dream”. Aivan mahtava, että pienestä Isokyröstä on ponnistanut maailman maineeseen tällainen yritys!