Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Tippaamisen ABC Yhdysvaltain matkalaiselle

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Tippaamisen ABC Yhdysvaltain matkalaiselle

Paula Gaston

Se ihana kamala juomaraha! Onko sitä pakko aina antaa? Ja kuinka paljon missäkin tilanteessa? Mutta mitä jos ei olekaan tyytyväinen palveluun? Tippaaminen istuu tiukasti amerikkalaisessa kulttuurissa, ja on hyvä tietää muutama kultainen sääntö sitä koskien. Tässä siis ohjeet seuraavalle Yhdysvaltojen matkallesi:

MIKÄ IHMEEN TIPPI?

Tippi, eli virallisesti palveluraha tai juomaraha, on asiakapalvelijalle jätettävä palkkio tehdystä työstä. Yleisimmin matkailija kohtaa sen ravintolassa käydessään tai hotellissa asuessaan. Tippiä jätetään etenkin niille ammattikunnille jotka työskentelevät minimipalkalla, esimerkiksi tarjoilijoille ja siivoojille. Amerikkalainen minimipalkka on Suomeen verrattuna varsin alhainen. Summa vaihtelee osavaltioittain, mutta voi alhaimmillaan olla vain $7.25. Me Suomessa taas olemme tottuneet siihen, että palveluraha on laskettuna jo mukaan asiakaspalvelijan tuomaan laskuun ja otettu huomioon tarjoilijoiden palkoissa, joten tipin jättäminen ulkomailla tuottaa usein päänvaivaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että monissa maissa tippaaminen kuuluu kulttuuriin, ja tipeistä koostuu lähes koko asiakaspalvelijan palkka. 

Tipin voi kirjoittaa laskuun sille osoitetulle viivalle, tai jättää erikseen käteisenä pöydälle. Jos haluaa olla turvallisuus asioissa varman päälle, kannattaa summan perään aina lisätä pennit vaikka ne olisivatkin pelkkiä nollia, ja sen perään voi vielä vetää viivan. Näin ei kukaan pääse lisäilemään tippisummaan mitään jälkikäteen. Moni hius- ja kynsisalonki toivoo tippejä käteisenä, että asiakaspalvelija saa ne heti mukaansa. Jos käteinen on kuitenkin unohtunut matkasta, voi tipin kirjoittaa kortilla maksettaessa kuittiin. 

BJ.jpg

KETÄ TIPATAAN JA KUINKA PALJON?

Tippiä jätetään siis asiakaspalveluammatissa oleville, ja yleisimmillään tippi on 10-20% laskun loppusummasta. Kaupoissa, bensa-asemilla tai vaatepesuloissa ei tarvitse jättää juomarahaa, mutta ainakin seuraaville ammattikunnille tulisi sitä jättää:

Tarjoilijat 10%-20% (20% erittäin hyvästä palvelusta, 10% "huonohkostakin" palvelusta)
Baarimikot $1 per drinkki
Huonesiivoojat $2-5 per yö
Laukunkantajat lentokentällä, autovuokraamoissa ja hotellissa $1-2 per laukku
Hotellin ovimies taksin tilauksesta $1
Valet parking (vartioitu parkkialue): $2 auton tuomisesta
Lentokentän pyörätuolipalvelu $5 per asiakas
Kampaajat 10-20% 
Kynsihuoltajat 10-20%
Hierojat 10-20%
Taksit 10-15%* 
Kotiinkuljetuksen työntekijä (esim. pizza tilaus) 10% tilauksen loppusummasta
Matkaoppaat/Matkanjohtajat Lyhyestä retkestä $5, useammasta tunnista $10 ja koko päivästä $20-30 (äläkä unohda tipata samalla linja-autonkuljettajaa jolle voi antaa hiukan vähemmän). Yksityiselle oppaalle annetaan enemmän tippiä, esim. 10-15% retken hinnasta.  

Tippiä ei yleensä jätetä esimerkiksi pikaruokaravintoloissa tai paikoissa joissa ruoka ostetaan tiskiltä. Joissakin paikoissa kuitenkin kassan vieressä saattaa olla tippikuppi. Siihen voi jättää dollarin tai pari jos palvelu tai ruoka on ollut erityisen hyvää. Matkaoppaiden kohdalla on myös yksi poikkeus; kansallispuistojen vartijat. Vaikka rangerien tehtävä on opastaa ja auttaa puistossa vierailevia matkaajia, ei heitä tarvitse tipata. Kaikki kansallispuiston työntekijät ovat valtion palkkalistoilla, eivätkä näin ollen saa ottaa vastaan tippejä. 

Isojen ryhmien (enemmän kuin kuusi henkilöä) ravintolalaskuun lisätään yleensä automaattisesti tippi, ja laskujen lopussa saattaa olla ehdotuksena jo laskettu tipin määrä. Se ei missään nimessä tarkoita, että tippiä pitää jättää juuri sen verran, vaan tipata voi ihan oman halun mukaan esimerkiksi reilummin jos oli oikein tyytyväinen, tai vähän vähemmän jo homma ei mennyt ihan putkeen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kokonaan tippaamatta jättäminen koetaan erittäin epäkohteliaana. Vähän huonommastakin palvelusta jätetään siis yleensä tippiä mutta määrä voi olla hiukan pienempi. Pennin jättäminen pöydälle on viesti ravintolan esimiehelle, että asiakas on saanut todella surkeaa palvelua. 

lasku.jpg

*Toisin kuin alkuaikoina, Uber sallii nykyään kuljettajien tippaamisen. Tippiä ei kuitenkaan voi jättää Uber appsin kautta, vaan se on annettava suoraan kuljettajalle. Uber sanoo, ettei tippiä tarvitse jättää, mutta siitä ollaan kyllä kiitollisia. Kannattaa muistaa, että samalla kun sinä asiakkaana arvostelet Uber -kyytisi, kuljettaja jättää myös arvion sinusta muiden kuskien luettavaksi. Lyft sen sijaan antaa mahdollisuuden lisätä tipin jo aplikaatiossaan.
EDIT: Muutama lukija jo kommentoikin, että joku aika sitten Uber appsiin on lisätty tippausmahdollisuus. Kiitos kommenteista!
 

LASKUN PUOLITTAMINEN

Lasku puolittaminen ei varsinaisesti liity tippaamiseen, mutta sopii ehkä muuten aihepiiriin. Suomessa aika usein jokainen maksaa omat ruokansa, mutta täällä pöytään tuodaan automaattisesti yksi lasku. On yleistä, että kaveriporukat maksavat laskut esimerkiksi vuorotellen, eivätkä tarjoilijat oikein tahdo ymmärtää jos jokainen pyytää oman laskun. Joskus laskun puolittaminen onnistuu perhekunnittain mutta siitä on hyvä mainita tarjoilijalle jo tullessa. Toinen yleinen tapa on pyytää jakamaan lasku tasan syöjien kesken. Esimerkiksi kolme syöjää antaa kolme luottokorttia ja pyytää jakamaan laskun tasan kolmeen. Jokainen sitten allekirjoittaa omat kuittinsa ja jättää oman osuutensa tippiä. 

MIKÄ AVUKSI TIPPAAMISESSA

Yleensä reissun päällä menee muutama päivä, että tippikulttuuriin taas tottuu. Hyvänä keinona voi pitää pientä muistilappua lompakossa, että ketä pitikään tipata ja kuinka paljon. Itselläni on uusissa maissa yleensä samanlainen lappu myös valuuttamuunnoksista. Laskutoimitukseen avuksi on myös kehitelty useammanlaisia applikaatioita. Ilmaiseksi voi ladata ainakin Tip, QuickTip ja GlobeTipping -appsit.

Jos jossakin kohdassa menee täysin sormi suuhun, voi aina kysyä neuvoa joltakin paikalliselta. Yleensä sieltä tulee vastaus kaikista nopeimmin. Eikä kannata hävetä sitä, että ei tiedä miten toimia. Voin vakuuttaa, että tippaaminen tuottaa päänvaivaa välillä myös paikallisillekin!