Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Tiki, kapu ja mana - suomea vai havaijia?

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Tiki, kapu ja mana - suomea vai havaijia?

Paula Gaston

6. MATKAPÄIVÄ

Perjantaina, toiseksi viimeisenä matkapäivänä Havaijin Big Islandilla päätimme käydä viimeisen niin sanotun "pakollisen" käyntikohteen pois alta. Siis omasta mielestämme pakollisen. Halusimme käydä Pu'uhonua o Honaunaun kansallispuistossa ja sen jälkeen ohjelmassa olisi vain snorklailua loppuloman ajan. Siispä aamiaisen jälkeen heti ei muuta kuin tuumasta toimeen ja autoon. 

Ajomatkaa Konasta tuli puolisen tuntia. Teimme pienen kierroksen visitor centerissä ja sitten itse puistossa. Tämä historiallisesti pyhä paikka on yhä mielenkiintoinen vaikka olimme siellä jo toista kertaa. Muinaisilla Havaijilaisilla oli pyhiä lakeja ja jotkut asiat olivat kiellettyjä (kapu). Mikäli he rikkoivat kapua, esimerkiksi astuivat kuninkaalliselle maaperälle tai söivät kiellettyjä ruokia, heidän ainoa mahdollisuus välttyä kuoleman tuomiolta oli päästä pu'uhonuaan. Pu'uhonuaan yritettiin siis päästä kaikin keinoin, muun muassa lahden yli veneellä. Pu'uhonuan muurien sisälle yrittivät niin kapua rikkoneet kuin taisteluissa olevatkin sillä siellä oleville ei voinut tapahtua mitään pahaa. Jos onnistuit pääsemään sisään pu'uhonuaan saisit papin siunauksen ja olisit vapaa kuoleman tuomiosta. Kerrotaan, että pu'uhonuoita olisi Havaijien saarilla enemmänkin mutta juuri tämä on niistä parhaiten säilynyt ja suurin.

Pu'uhonuaan tulijoita tervehtivät Ki'i:t (puusta veistetyt hahmot, toiselta nimeltään Tiki) ja uudellen rakennettu Hake o Keawe -niminen heiau, eli havaijilainen temppeli. Tässä rakennuksessa säilöttiin pitkään useamman arvovaltaisen henkilön luita ja niiden uskottiin suojelevan pu'uhonuaa (mana). Paikalla on myös muutama muu rakennus joissa on säilötty kanootteja ja lampi jossa säilöttiin kalasaaliita. Ihan rannassa on vanha kivistä kasattu pöytä jossa pelattiin ennen aikaan peliä nimeltä Konane. Sitä pelattiin vaaleilla ja tummilla kivillä. Kiertelimme aikamme hiljaisessa puistossa ja lähdimme sitten syömään eväitä.

Tiki tervehtii Pu'uhonuaan tulijoita. Takana heiau.

Tiki tervehtii Pu'uhonuaan tulijoita. Takana heiau.

Kanoottien suojia.

Kanoottien suojia.

Konane -peli

Konane -peli

Havaijin kieli on muuten hauskaa koska se kirjoitettuna näyttää ihan suomelta. Moni sana on todella helppoa lausua ja monesti mietin mitähän ne tarkoittavat. Teiden nimet etenkin. Kieltä puhuu noin 2000 henkilöä mutta moni ei välttämättä puhu sitä täydellisesti.

Tarkoituksemme oli katsastaa snorklauspaikka aivan puiston vieressä. Se on kovin kallioinen ja veteen on kiivettävä kiviä pitkin, mutta sen sanotaan olevan Big Islandin paras paikka nähdä kaloja ja koralleja. Muistelin, että siellä olisi ollut myös pieni hiekkaranta jossa pikkuneitimme voisi leikkiä mutta nyt kun näimme paikan uudelleen, hiekkaa oli tosissaan vain pieni läntti. Eikä siltäkään kohdalta missään nimessä lapsi olisi päässyt veteen. Paikka tuntui muutenkin pursuavan ihmisiä eikä olleenkaan tuntunut enää houkuttelevalta. Siihen päälle vielä tummat sadepilvet roikkumaan taivaalle niin päätös oli selvä. Oman hotellin rannalle vaan köllöttelemään ja snorklailemaan. Olihan tämä paikka jo kerran testattu. Mutta jos olet Big Islandilla ja tykkäät snorklata, ei kannata ohittaa tätä paikkaa.

Päivän uintiretken jälkeen löysimme Konan kaupungin helmen, Splashers Grill -ravintolan. Yritimme tänne jo edellisenä iltana mutta se oli aivan täynnä. Se olikin ensimmäinen paikka Big Islandilla jossa olisimme joutuneet jonottamaan pöytää. Ja mikä hassuinta, tämä ravintola oli aivan vastapäätä hotelliamme mutta emme olleet huomioineet sitä juuri ollenkaan. Ja tottakai sen suosio kertoi jotakin sen tasosta. Ruokalista oli laaja ja siitä löytyi mukavasti myös paikallista ruokaa ja meren eläviä (saarellahan tässä ollaan), ulkoilmaterassilta oli näköala merelle ja bändikin oli saapunut sulostuttamaan iltaamme. Täydellistä! Ja ruoka oli kyllä parasta mitä tällä reissulla olimme syöneet.