Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Stately Oaks; Tuulen viemää -kartano Georgian osavaltiossa

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Stately Oaks; Tuulen viemää -kartano Georgian osavaltiossa

Paula Gaston

Onko paikalla ketään Tuulen viemää faneja? Kävimme elokuvan jalan jäljillä "syvällä etelässä", Georgian osavaltiossa, Yhdysvalloissa. Vaikkei tämä kartano olekaan varsinaisesti suoraan elokuvasta, se vie ainakin kuvitteelliselle matkalle Tuulen viemän aikaan ja Scarlett O'Haren kotiin. 

Itse varsinainen matkamme suuntautui Coca Colan synnyinkaupunkiin; Columbukseen, mutta ennen paluuta kotiin, päätimme vähän tutkia muitakin paikkoja. Koska en ollut ennen käynyt etelä osavaltioissa, halusin käydä kurkkaamassa miltä näyttävät plantaasit, eli vanhat kartanot joiden tiluksilla viljeltiin yleensä puuvillaa, vihanneksia ja muita tykö tarpeita. Ja matkan varrelta löytyikin sitten mielenkiintoinen paikka jolla oli yhteys Tuulen viemää -elokuvaan. Se on nimeltään Stately Oaks, ja se sijaitsee Jonesborossa, Georgian Clayton Countyssa. 

tuulen_viemaa_talo.jpg
 

Scarlett O'Haran koti oli nimeltään Tara Plantation. Todellisuudessa tämä paikka on vain mielikuvituksen tuotetta, eikä sitä ole olemassakaan. Itse elokuvakin kuvattiin Kaliforniassa, eli siis kaukana Georgiasta, ja siinä käytettyä taloa säästetty vaan se lahosi jonnekin elokuvayhtiön varastoon. Mutta Stately Oaksin uskotaan olleen inspiraationa Margaret Mitchellin novellille ja siinä olleelle Tara Plantationille. Mitchell vietti lapsuuden kesiään Jonesborossa sukulaistensa plantaasilla, ja monen novellissa esiintyvän hahmon uskotaan syntyneen mukaellen sitä, mitä Mitchell lapsuudessaan näki. Niinpä Stately Oaksia ympäröivä alue onkin nimetty Margaret Mitchell Memorial -puistoksi.

Stately Oaks on tyypillinen "antebellum talo", eli se on rakennettu ennen Yhdysvaltain sisällissotaa. Itse rakennus edustaa Greek Revival -arkkitehtuuria josta esimerkkinä ovat esimerkiksi upeat pylväät sen kuistilla. Alunperin talon rakensi Whitmill Allen vuonna 1839. Muutettuaan Teksasiin hän möi sen Robert McCordille. Talossa on kuusi huonetta joissa on esillä antiikin huonekaluja, posliini-astiastoja ja joitakin perhekalleuksia. Lisäksi tiluksilla voi käydä ihmettelemässä vain ruoanlaittoon rakennettua taloa (cookhouse), Old Bethellin koulurakennusta, torpparin taloa ja muita vanhan yhteisön rakennuksia, jotka on kerätty puistoon näytille. 

tuulen_viemaa_banner.jpg
tuulen_viemaa_nainen.jpg
tuulen_viemaa_koulu.jpg
tuulen_viemaa_pyykit.jpg

Monien näiden vanhojen talojen historia rypee synkkyydessä, sillä samalla tulee nähtyä miten orjat näissä paikoissa elivät ja miten heitä kohdeltiin. On silti mielenkiintoista vierailla näissä historiallisissa taloissa. Parhaassa tapauksessa omakin mielikuvitus voi lähteä laukkaamaan ja voi nähdä Scralettin isossa mekossaan juoksevan pihamaalla puiden katveessa. 

tuulen_viemaa.jpg

Stately Oaks tarjoaa opastettuja kierroksia talossa päivittäin maanantaista lauantaihin. Hinnat ovat $12 aikuisilta, ja $6 lapsilta (5-11 v.), alle 5-vuotiaat eivät tarvitse lippua (2018).