Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Se iso maanjäristys - milloin se tulee?

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Se iso maanjäristys - milloin se tulee?

Paula Gaston

Tänä aamuna sain puhelimeeni viestin jossa testataan hätäviestejä mahdollisen maanjäristyksen varalta. Eilen täällä San Franciscon alueella vietettiin Loma Prietan maanjäristyksen vuosipäivää. Se ravisteli paikkaa tuhoisasti vuonna 1989, jolloin 63 ihmistä kuoli ja lähes 4000 loukkaantui. Vuosipäivän tiimoilta piirikuntamme osallistuu tänään Great Shakeout Earthquake Drilliin, jolla pyritään muistuttamaan ihmisiä maanjäristyksiin valmistautumisesta. Maanjäristykset ovat tavalla tai toisella osa jokapäiväistä elämäämme täällä Kaliforniassa. Mutta voimmeko olla koskaan valmiita sitä “isoa järistystä” varten?

PELKO TAKARAIVOSSA

Kun ensimmäistä kertaa tunsin maanjäristyksen, olin äitini kanssa etelän matkalla Kanarian saarilla. Silloin teini-ikäisenä se tuntui jännältä ja olin jotenkin ylpeä, että olin kokenut jotakin sellaista. Tuo järistys oli todella pieni emmekä olleet aluksi edes varmoja mikä hotellihuonettamme heilutti. Meillä Suomessahan en sellaisia päässyt juurikaan koskaan kokemaan, ja siinä mielessä koko asia oli hyvin kaukainen. Niin kuin sanonta kuuluu; poissa silmistä on myös poissa mielestä. Lomamatkoillani senkään jälkeen, en ole juuri tälle asialle suonut ajatustakaan. Ja vasta siinä vaiheessa kun muutin tänne maanjäristysalueelle asumaan, aloin oikeasti miettimään, että mitä jos se iso ravistus sittenkin sattuu omalle kohdalle.

Me itseasiassa asumme täällä suoraan yhden siirroslinjan päällä. Se on nimeltään Hayward fault. Ironisesti tulevana viikonloppuna, 21. päivä, tulee kuluneeksi 150 vuotta Haywardin linjan viimeisestä isosta järistyksestä. Tiedemiesten mukaan Haywardin linjan seuraava iso järistys tulee varmasti seuraavan 30:n vuoden sisällä, eli ihan minä päivänä tahansa! Ja niinhän täällä sanotaan, että kello tikittää! The big one is coming! Siirroslinjoja on San Franciscon alueella useita, ja jotkut niistä ovat kytköksissä toisiinsa. Pieniä järistyksiä Kaliforniassa on ihan päivittäin mutta moniakaan niistä emme tunne tai ne ovat jossakin kaukana merellä. Suurin järistys jonka täällä olen tuntenut oli 4.0 Richterin asteikolla, ja tarpeeksi iso herättämään minut keskellä yötä. Kirjaimellisesti hyppäsin ylös sängystä ja ihmettelin unen pöpperössä, että mitä tapahtui. Enemmän kuin varsinaiselta heilutukselta, se tuntui suurelta nykäykseltä. Ja suoraan sanottuna, en pistäisi pahakseni vaikken sitä isompia järistyksiä koskaan tulisi kokemaankaan.

Hayward fault kulkee kutakuinkin tämän järven vierestä ja alta. Sen parkkipaikalla on nähtävissä miten linjakohta on siirtynyt aikojen saatossa.

Hayward fault kulkee kutakuinkin tämän järven vierestä ja alta. Sen parkkipaikalla on nähtävissä miten linjakohta on siirtynyt aikojen saatossa.

Zoomaamalla yllä olevaa kuvaa näet kaikki alueen linjat ja missä ne Bay Arealla kulkevat.

MAANJÄRISTYSPAKETTI JA -SUUNNITELMA

Maanjäristykseen valmistautuminen alkaa pienistä asioista. Varsinkin siinä vaiheessa, kun meille syntyi ensimmäinen lapsi, aloin katsella monia asioita vähän eri tavalla. Onhan kirjahyllyt kiinnitetty seiniin kiinni, eihän lasten sänkyyn tipu tai kaadu mitään jos järistys tulee yöllä, ja kasvaako talon vieressä puita jotka voivat kaatua sen päälle. Mutta sitten on tietenkin niitä varotoimenpiteitä, jotka olisi hyvä ottaa tosissaan mutta jotka ovat meilläkin vähän retuperällä. Varastossa olisi hyvä pitää aina kuivaruokaa, säilykkeitä ja vettä vähintään kolmeksi päiväksi, mielellään pidemmäksikin ajaksi. Näitä meillä yleensä onkin ainakin jonkin verran. Lisäksi maanjäristyspaketissa olisi hyvä olla purkinavaaja, taskulamppuja ja pattereita, mahdolliset perheen tarvitsemat lääkkeet, kyniä ja paperia, kopiot tärkeistä papereista, pieni summa rahaa, työhansikkaat, hengityssuojaimia, pilli ynnä muuta tarpeellista. Lisäksi perhekohtaisesti sellaista mitä voisi tarvita siinä vaiheessa kun on pitempään ilman sähköä ja lämmitystä. Meillä se voisi olla esimerkiksi vaippoja, vauvanruokaa tai vaikka lemmikki-eläintenruokaa. Mitä kukakin tuntee tärkeäksi. Aika monet pitävät autotallissaan myös varageneraattoria. Sille totisesti olisi varmasti käyttöä ison järistyksen jälkeen.

Päässä on hyvä olla myös jonkunlainen suunnitelma valmiina mitä pitää tehdä tai minne mennä. Turvallisin paikka meidän talossa lienee iso ja jykevä ruokapöytämme alusta. Kannattaa pitää mielessä missä kotona säilytetään esimerkiksi taskulamppuja tai missä kohdassa taloa on turvallista ja missä ei. Ikkunoiden ja kaatuvien esineiden viereen ei kannata mennä, eikä myöskään siirtyä ulos. Jos on ulkona järistyksen sattuessa tulisi katsoa ettei vieressä ole puita tai sähkötolppia.

Alueen kouluissa on tänään harjoiteltu juuri tätä suojautumista. Joissakin kouluissa vanhempia pyydetään tuomaan omalle lapselle maanjäristyspussi jossa on veden ja syötävän lisäksi henkilötiedot, vanhempien puhelinnumerot, taskulamppu, varavaatteet, mahdolliset lääkkeet ja valokuva perheestä. Ihan sydäntä särkee ajatella, että oma lapsi joutuisi olemaan sellaisessa hädässä erossa vanhemmistaan.

kukkapelto.jpg

Toivotaan nyt kuitenkin, että Bay Arean linjat uinuvat vielä pitkään, ja saamme olla siltä osin rauhassa. Aina välillä nämä asiat kuitenkin kolkuttelevat tuolla pääkopassa, ja taas Suomi alkaa tuntua aika houkuttelevalta asuinpaikalta!Oletko kokenut jossakin maanjäristyksen, ja ajatteletko koskaan lomamatkalla että sellainen voisi sattua kohdalle?