Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Näin juhlit Halloweenia oikein

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Näin juhlit Halloweenia oikein

Paula Gaston

Halloweenit on nyt juhlittu, hämähäkin seitit ja hautakivet kerätty pihalta laatikkoon ja laatikko jemmattu ulkovajaan odottelemaan ensi vuoden “karkki tai keppostelijoita”. Täällä Kaliforniassa koristeet katoavat pihalta yhtä nopeasti kuin ne ovat sinne tulleetkin, ja sitten aletaan suunnittelemaan Thanksgiving -juhlia kalkkunoineen. Mutta Suomessa halloweenin jälkipyykki tuntuu käyvän kuumana. Lehdet ovat kirjoittaneet siitä, että ovikellot ovat soineet koko viikon ajan, ja keskustelupalstoilla kysellään, miten sitä Halloweenia oikein pitäisi juhlia.

44E2C0A9-AA96-4729-94CC-7BDEBA4A4B3A.JPG

Kun itse muutin Yhdysvaltoihin seitsemän vuotta sitten, en voinut ajatellakaan, että jonain päivänä Suomessakin kierretään ovilta oville keppostelemassa. Mutta näin ne ajat ilmeisesti muuttuvat. Tässä siis vastauksia kysymyksiin jotka ovat pyörineet netissä sekä 7 ohjetta miten voi juhlia halloweenia kuten Amerikassa:

1. HALLOWEEN KORISTEET

Halloween koristeet laitetaan perinteisesti esille aikaisintaan lokakuun alussa. Viime aikoina erilaiset pihavalot ovat myös yleistyneet. Perinteisiä koristeita ovat olleet hämähäkin seitit, hautakivet, luurangot ja zombit. Itse tykkään kaikenlaisista söpöistä ja hauskoista koristeista, mutta amerikkalainen mieheni on vahvasti sitä mieltä, että Halloweenin kuuluu olla pelottava. Joten löytyypä meitä varastosta myös savukonekin… ha ha. Kurpitsat kaiverretaan yleensä edellisenä viikonloppuna tai noin viikkoa ennen halloweenia, muuten ne eivät säily halloweeniin saakka. Varsinkaan täällä lämpimässä. Jack o‘ lantern on yksi perinteisimpiä halloweenin koristeita.

2. TRICK OR TREAT -KIERROKSELLA KÄYDÄÄN AINOASTAAN HALLOWEEN ILTANA

Ovelta ovelle kierretään kuun viimeisenä päivänä eli oikeana halloween päivänä. Liikkeelle lähdetään vasta kun pimeä tulee ja yleensä takaisin kotona ollaan viimeistään yhdeksän maissa. Täällähän pimeä tulee vasta siinä seitsemän maissa mutta jotkut ihan pienet lapset vanhempineen saattavat kiertää jo aikaisemminkin. Joissakin ostoskeskuksissa on mahdollisuus käydä kiertämässä kaupoissa heidän mainostamana kellonaikana, ja se onkin ihan varteenotettava vaihtoehto ihan pienimmille lapsille. Joskus olen kuullut, että joku kaupunki on päättänyt keppostelusta säännöissään, ja siirtänyt sen jollekin muulle päivälle, mutta yleensä muualla ovikelloja ei rämpytellä muina päivinä kuin varsinaisena halloween iltana.

3. HALLOWEEN JUHLIA JÄRJESTETÄÄN HALLOWEENIA EDELTÄVÄNÄ VIIKONLOPPUNA

Halloweenia edeltävänä viikonloppuna juhlivat perinteisesti niin aikuiset kuin lapsetkin erilaisissa tapahtumissa. Jotkut järjestävät silloin juhlia kotona, jotkut suuntaavat yökerhoihin, ja toiset kaupunkien tai ostoskeskusten järjestämiin lastenjuhliin. Mekin kävimme viikonloppuna koulun järjestämässä karnevaalissa joka oli perjantai-iltana. Lapset ja monet aikuisistakin olivat pukeutuneet iltaa varten.

Amerikkalaisethan tunnetusti rakastavat pukeutua juhliin joten halloweeniin panostetaan kunnolla

Amerikkalaisethan tunnetusti rakastavat pukeutua juhliin joten halloweeniin panostetaan kunnolla

4. KEPPOSTELIJAN TULEE OLLA PUKEUTUNUT ASUUN

Keppostelu kierrokselle lähtevien tulee pukeutua tietenkin halloween asuun, ja tuoda mukanaan jonkunlainen astia karkkeja varten. Entisaikaan karkkeja kerättiin tyhjään tyynynliinaan mutta nykyään kaikilla tuntuu olevan jonkunlainen kaupasta ostettu tarkoitukseen sopiva kori. Me varaudumme yleensä vielä jonkunlaisen kassin kanssa jonne korin voi välillä tyhjentää. Amerikkalaiset ovat varsina avokätisiä ja karkkisaalis tänäkin vuonna oli melko muhkea.

Tästä pääset muuten näkemään miten meidän lapset olivat pukeutuneet tänä vuonna.

5. OVIKELLOA SOITETAAN VAIN TALOISSA JOILLA ON ULKOVALO PÄÄLLÄ

Kaikki eivät tietenkään halua olla osallisena halloween hulinoissa, varsinkaan täällä meidän perällä, jonne monet ovat muuttaneet muista maista. Merkkinä siitä, että lasten tuloon on varauduttu, pidetään ulkovaloja päällä. Jos kuistin valo on pimeänä eikä kurpitsoissakaan loista kynttilät, ei ovelle kannata mennä pimpottelemaan. Ovivalo on sen verran vakiintunut käytäntö, että esimerkiksi seksuaalirikollisten rekisteriin joutuneita henkilöitä on kielletty pitämästä valoa päällä halloweenina. Isoissa talonyhtiöissä saattaa joskus olla joku oma merkki, esimerkiksi tarra tai muu vastaava, jolla voi oman asuntonsa merkata osallistumaan halloweeniin.

6. MITÄ KEPPOSTELIJOILLE ANNETAAN

Kaikenlaiset perinteiset papereissa olevat karkit, patukat ja tikkarit ovat niitä yleisimpiä lasten saamia namuja. Täällä on myynnissä myös kaikenlaisia halloween -aiheisia sipsejä ja keksejä minikoossa, ja niitäkin oli tänä vuonna mukana saaliissa. Neitimme näyttikin ensimmäisenä syövän kaikki hedelmäsnacksit, eikä suinkaan karkkeja. Lisäksi hän tykkäsi erityisesti kaikesta pienestä krääsästä joita jotkut olivat antaneet; valotikuista, tatuoinneista, muovailuvahasta ja hämähäkkisormuksista. Täällä on kovasti painotettu viime aikoina muistamaan myös niitä jotka eivät allergioiden vuoksi voi syödä esimerkiksi suklaata tai tavallisia karkkeja. Siksi meilläkin on aina tarjolla jotain muutakin kuin pelkkää syötävää. Jotkut jättävät karkkikorin kuistille koska eivät joko ole kotona tai eivät halua aukaista ovea. Siitä sitten lapset voivat ottaa itse karkkia mukaan.

halloween_karkkeja.jpg

7. NO MITES SITTEN NE KEPPOSET?

Entisaikoihin ne talot jotka eivät tarjonneet lapsille tarpeeksi hyviä herkkuja, saattoivat joutua erilaisten pilojen kohteeksi. Yleisin pila lienee ollut pihapuun, talon tai auton vessapaperoiminen. Pahimmassa tapauksessa keppostelijat saattoivat heitellä taloa kananmunilla. Ymmärtääkseni vastaavat kepposet ovat nykyään harvinaisia sillä ne ovat lähes joka osavaltiossa rangaistavia tekoja.Ja sitten vielä niille jotka väittelevät siitä, että mistä halloween on peräisin ja miksi se on niin kaupallinen juhla. Kyllä, halloweenin juuret ovat Euroopassa sillä se on vanha kelttiläinen perinne. Tuolloin juhla tunnettiin nimellä All Hallows Eve. Esimerkiksi kaiverretut kurpitsat eli Jack o‘ lanternit liittyvät englantilaiseen kansarunouteen, jossa kerrotaan aavemaisesta valosta nimeltä will-o'-the-wisp. Yhdysvaltoihin halloween on kulkeutunut irlantilaisten ja skotlantilaisten siirtolaisten mukana. Vielä 1950 ja 1960 -luvuilla lapset saivat kierroksilla lähinnä pähkinöitä, kolikoita ja pieniä leluja, kunnes karkkitehtaat alkoivat lobbaamaan kauppiaille halloween karkkeja. Siitä alkoi valtava bisnes, joka jatkuu edelleen, ja on sittemmin levinnyt kaikkeen muuhunkin halloween krääsään.

Mutta nyt kuitenkin; Hyvät halloweenit taas ensi vuonna niille jotka sitä viettävät, ja Peace sinne Suomeen!