Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Näin bongasin geishan Kiotossa

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Näin bongasin geishan Kiotossa

Paula Gaston

Kun aloimme suunnittelemaan matkaa Japaniin, yksi asia oli minulle selvää; Haluan nähdä oikean geishan! Mutta kun sitten aloin tutkimaan missä siihen voisi olla mahdollisuus, kävi nopeasti ilmi, että tämä olikin helpommin sanottu kuin tehty. Geishat ovat kuin katoava luonnonvara Japanissa, sillä ammatti ei enää houkuttele nuoria kuten ennen. Kioton alueella on nykyään noin 200 työssäkäyvää geishaa, joten mahdollisuudet nähdä edes yksi olivat aika pienet. Tunsin että päähänpinttymäni oli hiukan hassu ja lapsellinenkin, mutta päätimme kuitenkin yrittää. Siitä huolimatta, että saattaisin pettyä pahasti. 

Geisha on eräänlainen japanilainen emäntä tai viihdyttäjä, joka työskentelee lähinnä teetaloissa, mutta myös erilaisissa tapahtumissa. He esittävät erilaisia esityksiä, pelaavat asiakkaiden kanssa seurapelejä ja tarjoilevat juomia. Vastoin monia harhaluuloja, geishat eivät tarjoa seksipalveluita. Kioton alueella geishoja kutsutaan nimellä geiko, ja nuoria geishaharjoittelijoita nimellä maiko. Geishat käyvät yleensä pitkän koulutuksen jonka he aloittavat jo 15-vuotiaina jolloin he työskentelevät maikoina, ja ylenevät sitten geikoiksi kaksikymppisinä. Maikon ja geikon voi erottaa toisistaan puvuista, koristeista ja meikistä. Kiotossa on myös matkailijan mahdollista muuntua geishaksi, joten jos törmäät geishoihin päiväsaikaan nähtävyyksillä tai kadulla, olet todennäköisesti törmännyt vain turistiin. 

Olin tarkoituksella ajoittanut osan matkapäivistämme Kiotoon viikonlopulle koska tiesin, että geishat todennäköisesti työskentelisivät ainakin lauantai-iltana. Suunnitelmissa oli käydä kävelyllä ja mahdollisesti syömässäkin kuuluisalla Gion Geisha -alueella. Olin lukenut monia artikkeleita siitä, missä geishoja voisi nähdä. Niiden perusteella geishojen bongaaminen oli oikea turistien harrastus, ja näin kuvia joissa matkailijat jahtasivat geishoja paparazzien lailla. Monessa lähteessä mainittiin, etteivät geishat pysähdy poseeraamaan kuvissa tai juttelemaan turistien kanssa. Jossakin kehotettiin odottamaan yhden vanhimman geishakoulun ovella Hanamikoji Dori nimisellä kadulla, kun maikot saapuvat koululle ennen kello kuutta illalla. Karsastin vähän tällaista geishojen jahtaamista joten vaihtoehtoisesti olin suunnitellut, että osallistuisimme Yasaka Hall Gion Cornerin järjestämään kulttuuriesitykseen, jossa osana esityksiä on maikojen tanssia ja teeseremonia. Muutaman kerran vuodessa Kiotossa järjestetään myös tanssiesityksiä joissa geishat esiintyvät, ja joita voi mennä seuraamaan.

Lauantai-iltana vähän ennen kuutta saavuimme Gionin alueelle, jossa oli runsaasti turisteja. Teetalot olivat jo avanneet ovensa, ja tunnelma pienillä kaduilla oli jotenkin erikoinen. Käveleskelimme eteenpäin ihaillen lyhtyjä ja ihmetellen ihmisiä kunnes jostakin alkoi kuulumaan kilinää. Ja hups, ohitsemme käveli ihka oikea geisha! Hän katosi ihmisvilinään yhtä nopeasti kuin oli sieltä tullutkin, en ehtinyt edes miehelleni mitään sanomaan. Olin nähnyt geishan! Seuraavan tunnin aikana näimme lähes kymmenen maikoa matkalla teetaloihin. He kaikki tulivat ja katosivat lähes taianomaisen nopeasti. Valitettavasti näimme myös niitä paljon puhuttuja turisteja jotka seisoivat julkeasti maikojen tiellä räpsien heistä kuvia, tai juoksivat heidän peräänsä. Me pysyttelimme aikalailla taka-alalla, mieheni sentään nappasi pari lyhyttä videota.

Gionista pois lähtiessä seisoimme liikennevaloissa yhden maikon kanssa. Hän ilmiselvästi ihastui vaaleahiuksiseen pikkuneitiimme, ja he hymyilivät ja vilkuttelivat hetken toisilleen. Tämä maiko oli ehkä matkalla töihin ja hän näytti odottelevan kyytiä. En aluksi huomannut hänen vieressään olevaa miestä, ja koska olen kuullut ettei geishoja tulisi kuvata asiakkaiden kanssa, sumensin hänen kasvonsa. En kyllä ole ollenkaan varma olivatko he samassa seurueessa.

Mieheni ihastui niin Gionin tunnelmaan, että ehdotti sinne palaamista myös seuraavana päivänä. Käveleskelimme alueella etsien illallispaikkaa, ja sen jälkeen kävimme muutamassa turistien valtaamassa matkamuistomyymälässä lähistöllä  ja Yasaka-Jinja pyhäköllä. Näistä kirjoitinkin jo aiemmin. Tällä kertaa meitä ei onnistanut, emmekä siis nähneet yhtään geishaa, mutta nautimme paikan tunnelmasta. Eräänä iltana kävimme myös kävelyllä Pontocho geisha -alueella, joka on toinen Kioton geisha-alueista. Paikka oli todella ihastuttava pienine kujineen ja teetaloineen. Sielläkään ei geishoja näkynyt. Tunsimme siis itsemme varsin onnekkaiksi, että olimme yhtenä iltana nähneet niin monta geishaa. Olimme taatusti oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Jos sattuu törmäämään geishaan, kannattaa muistaa, että heillä on kiire töihin. He ovat varmasti väsyneitä alati kasvaviin turistilaumoihin ja ihmisiin jotka tunkevat liian lähelle. Tämä on geishoille joka päiväistä arkea. Varoitustaulu geisha-alueella kertoo karua kieltä siitä, että joku on joskus unohtanut nämä asiat.

VINKIT KIOTOON JOS HALUAT NÄHDÄ GEISHAN

  • Helpoin tie geishan näkemiseen on ostaa lippu Yasaka Hall Gion Cornerin kulttuuriesitykseen. Liput ovat noin 30€ aikuisilta, ja lapsille ja opiskelijoille on alennuksia. Ei siis mitään ylettömän kallista!
  • Jotkut myyvät myös illallispakettia jossa pääset tapaamaan geishan ja ottamaan kuvia hänen kanssaan. Hinnat ovat hiukan korkeahkot mutta elämys varmasti ikimuistoinen. 
  • Parhaat alueet geishan näkemiseen muuten vain ovat Gion Geisha District (etenkin pääkatu Hanamikoji Dori) tai Pontoncho. 
  • Geishat saapuvat teetaloihin auringonlaskun jälkeen. Me näimme geishoja juuri ennen kello kuutta illalla ja lisää juuri ennen kello seitsemää. 
  • Parhaat viikonpäivät lienevät viikonloppuna ja varsinkin lauantaina jolloin järjestetään paljon illanviettoja ja tilaisuuksia.