Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Miten selättää lasten jet lag?

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Miten selättää lasten jet lag?

Paula Gaston

Ensimmäinen viikko kotosalla Kaliforniassa on vierähtänyt nopeasti. Varsinaiset arkirutiinit eivät ole meillä vielä alkaneet, sillä koulu alkaa täällä vasta elokuun lopulla, mutta pikkuhiljaa olemme päässeet takaisin Kalifornian aikaan. Ja elämään. Olemme päässeet keskelle varsinaista helleaaltoa, mittarissa on nyt ollut jo useamman päivän +36C tai +37C. Huh huh! Päivisin olemme olleet lähinnä sisällä tai uimassa, mikä sinällään on vähän vaikeuttanut aikaerosta toipumista. Jet lagistä meille onkin kertynyt rutkasti kokemusta tässä suhatessa Suomen ja Kalifornian väliä, eikä sen kanssa tasapainoileminen lasten kanssa ole aina mitään herkkua. Tässä postauksessa tuleekin nyt muutama meidän perheen vinkki, että miten selättää lasten jet lag.

cowboy_boots.jpg

SE PAHAINEN AIKAEROVÄSYMYS

Vanhempien rooli ei aina ole se helpoin kun aikaerosta johtuva väsymys iskee lapsiin. Meidän kokemuksen mukaan olemme valvoskelleet molempien lasten kohdalla eniten heidän taapero-aikana. 7-vuotiaamme tuntuu sujahtavan uuteen aikaan varsin helposti, jos vain päivälle on suunniteltu jotakin hauskaa ohjelmaa. Tuntui myös, että vauva-aikana pääsimme aika helpolla uuteen rytmiin, kunhan vaan ei päästänyt päiväunia liian pitkiksi. Mutta 2-vuotiaan kanssa kaikki tuntuu olevan haastavampaa. On noustava ylös silloin kun neiti päättää nousta, ja kikkailtava sitten päikkäreiden kanssa niin, etteivät ne lyhentäisi tulevia yöunia.

Ehdottomasti haastavampaa on ollut myös talvella matkustaminen. Pimeys tuntuu sekottavan pakkaa normaalia enemmän, sillä silloin tarvitsee unta enemmän ja väsymys on läsnä koko ajan. Kesän valoisat päivät auttavat sopeutumaan uuteen aikaan. Vaikka jet lagistä johtuva väsymys voi kestää viikonkin, pahimmat heräilyt ovat yleensä ohi kolmessa-neljässä päivässä. Muutaman tunnin aikaerot eivät tunnu lapsia hetkauttavan suuntaan tai toiseen, mutta kun tullaan täältä missä meillä on päivä kun Suomessa on yö, niin se usein kyllä valvottaa.

boots_bunny.jpg

MITEN SELÄTTÄÄ LAPSEN JET LAG - MEIDÄN VINKIT

  • Yritä päästä päivärytmiin kiinni heti. Laita lapset nukkumaan normaaliin nukkumaan meno aikaan ja herätä aamulla siihen aikaan, kuin he normaalisti heräävät.

  • Vältä liian pitkiä päiväunia. Yritä pysyä kotoa tutussa rutiinissa. Jet lagissä tulee helposti nukuttua liikaa, varsinkin jos oma kello luulee, että on aamuyö. Neljän-viiden maissa aamuyöllä ollaan monesti syvimmässä unessa. Vaikka lasta voi olla vaikea saada hereille päikkäreiltä, on parempi herätellä ja lähteä vaikka ulos. Muuten illalla ei sitten tule uni. Me yritämme pitää päikkärin saman pituisina kuin kotona vaikka oltaisiinkin juuri tultu uuteen maahan.

  • Keksi ohjelmaa ensimmäisille päiville. Tämähän on helppoa kun ollaan uudessa paikassa mutta ei tosiaankaan yhtä helppoa kun tullaan takaisin kotiin. Olisi kuitenkin tärkeää sinnitellä hereillä ja se on helpompaa, kun on tekemistä, ollaan ulkona tai liikkeellä jossakin. Liikkeessä kannattaa olla ainakin ne lähtömaan aamyön tunnit jolloin lapsi on kaikista väsynein, ja yrittää sinnitellä sinne illan nukkumaanmenoaikaan saakka.

  • Valitse yölentoja pitkille väleille. Meidän on ollut aina helpompi päästä uuteen rytmiin kiinni kun pitkälle lennolle ollaan lähdetty illalla yötä vasten. Lentokin menee kivemmin kun jossakin vaiheessa lapset simahtaa yöunille, ja perille tullessa ei olla jo valmiiksi ihan poikki.

Melatoniinia emme ole koskaan kokeilleet. Melatoniinihan on hormooni, joka auttaa nukahtamisessa, ja voi näin ollen auttaa toipumaan aikaerosta. Pari vuotta sitten kiinnostuin melatoniinista mutta olin silloin itse raskaana, eikä sitä suositella otettavaksi raskausaikana. Lapselle en ole sitä antanut tuttavien kirjavien kokemusten vuoksi. Toiset sanovat, että siitä on suuri apu, ja toiset, että ei auta ollenkaan. Monet varoittelevat ottamasta liian isoa annosta, sillä silloin sen vaikutus katoaa, kun taas toiset sanovat, että Suomesta saatava melatoniini on niin mietoa, että kannattaa ostaa vahvempaa versiota täältä Yhdysvalloista. Tosiasiahan on se, että melatoniinin vaikutuksia ei ole vielä paljoa tutkittu. Niin, että kertokaapas te, jotka olette sitä kokeilleet, että millaisia kokemuksia teillä on!

cowboy_boots_girls.jpg

Tällaisilla eväillä me ollaan pärjätty jet lagin kanssa. Millaisia vinkkejä tai kokemuksia teillä on aikaerosta ja siitä selviämisestä?