Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Miten nähdä Arizonan Antelope Canyon lasten kanssa

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Miten nähdä Arizonan Antelope Canyon lasten kanssa

Paula Gaston

Kevätloman road trip on edennyt jo Utahista Arizonaan, ja meillä oli vielä monta hienoa paikkaa näkemättä ennen paluuta kotiin Kaliforniaan. Toistaiseksi mieleen olivat parhaiten jääneet Utahin puolella Kanabissa olleet upeat hoodoot, mutta Snow Canyon oli myös hieno kokemus. Zionin kansallispuistossa telomani peukalo vähän haittasi menoa, mutta pahin turvotus oli jo laskenut ja Walmartista löytämäni tukiside auttoi paljon. Olimme ajaneet Pagen kaupunkiin ja oli aika mennä katsomaan yksi vuosia haaveissani ollut paikka; nimittäin Antelope Canyon. Minulla ei koskaan ole ollut varsinaista bucket listiä, mutta sillä jollain salaisella oman pään sisällä olevalla listalla, Antelope Canyon on ollut korkealla. Meillä oli vain yksi dilemma; Miten päästä Antelope Canyonille lasten kanssa.

TAPPAVAN VAARALLINEN MUTTA UPEA ANTELOPE CANYON

Antelope Canyon on ihan Utahin ja Arizonan rajalla, Pagen kaupungissa oleva veden muovaava kapea kanjoni. Kanjoni on Navajo intiaanien maalla, joten siellä vierailemiseen tarvitaan Navajoen lupa. Nykyään vierailijoiden on ostettava opastettu retki päästäkseen paikalle jo pelkästään turvallisuus syistä. Antelope Canyoniin kuuluu itse asiassa kaksi erillistä kanjonia, Upper Antelope Canyon ja Lower Antelope Canyon, joihin molempiin tehdään erillisiä retkiä.

 

Antelope Canyon on syntynyt vuosien saatossa kun vesisateiden vedet pakkautuvat kanjonien yläpuolelle keräten vauhtia ja hiekkaa mukaansa. Sieltä ne sitten vyöryvät valtavalla voimalla alas kanjoniin syöden sen hiekkakivisiä reunoja ja kuluttaen sinne ihmisen mentävän käytävän. Vuonna 1997, 11 ihmistä kuoli tulvaan kun Lower Antelope Canyon yllättäen täyttyi vedestä kesken päivän. Sen jälkeen turvallisuutta on tehostettu rakentamalla kanjoniin metalliportaat, kieltämällä yksittäiset vierailut ilman opasta ja asentamalla sinne hälytysjärjestelmä. Vuonna 2010 tulvavedet säikyttelivät matkailijoita Upper Antelope Canyonilla. Kukaan ei silloin kuollut, mutta muutama vieraista jäi kanjoniin jumiin kunnes vesi laskeutui jälleen niin alas, että he pääsivät kävelemään sieltä ulos.

Antelope Canyon on tullut nopeasti kuuluisaksi ihmisten nähtyä upeita kuvia sen punaisista seinämistä.

antelope_canyon_valo.jpg
antelope_canyon_red.jpg

ANTELOPE CANYONISSA LASTEN KANSSA

Etsin etukäteen kuumeisesti tietoa siitä, onnistuuko retki kanjoniin lasten kanssa. Ja etenkin pienten lasten. Muutama retkijärjestäjä tosiaan ottaa mukaan lapsia, ja huolellisen selvityksen jälkeen, päätimme tähdätä Upper Antelope Canyonille. Oppaaksemme valikoitui Navajo Tours, mikä sopikin mielestäni ihan hyvin, sillä nythän ollaan intiaanien mailla, niin jätän mielelläni rahani suoraan heille. Isommat lapsethan varmasti menevätkin retkillä ihan ok, mutta meidän pienin neiti on vasta alle 2-vuotias, joten on hyvä käyttää vähän harkintaa ihan jo muidenkin vieraiden vuoksi.

Tällaisissa oloissa kanjonissa kuljetaan

Tällaisissa oloissa kanjonissa kuljetaan

Välissä löytyi jopa hetki aikaa leikkiä hiekalla

Välissä löytyi jopa hetki aikaa leikkiä hiekalla

Valitsimme Upper Antelope Canyonin sen takia, että Lower Antelope Canyon on vaikeampi kulkuinen. Siellä kiivetään muun muassa metallirappusia ylös ja alas, ja ajoittain ylhäältä seinämistä voi valua hiekkaa niskaan.

Upper Antelope Canyonilla ei sallita minkäänlaisia laukkuja eikä reppuja, eikä lapsen kantaminen selässä ei siinä mielessä onnistu. Lapsen on siis kuljettava mukana sylissä tai kävellen. Meidän kanssa yhtäaikaa kanjoniin lähti myös pienempi vauva kantorepussa isän etupuolella, eli ilmeisesti sellainen sallitaan mutta kantorinkat ovat iso NO NO. Eikä lasta kyllä selässä voisi siellä pitääkään, sillä kanjoni on ahdas ja sen kivireunat teräviä. Luin, että kävely itsessään on aika lyhyt, ja että kanjonissa kuljetaan hyvin hitaasti ja pysähdellen. Siinä mielessä tiesin, että jaksamme hyvin kantaa lapsen tarvittaessa, ja kävelläkin hän voi käsi kädessä. Meillä kaikki meni enemmän kuin hyvin, mutta kannattaa harkita onko oma taapero sellainen, jonka kanssa kanjoniin voi lähteä. Siellä ei voi singahdella sinne tänne, eikä pysähdellä minne itse haluaa.

Jostakin löysin tietoa, että jokaisen olisi tuotava mukanaan oma turvaistuin retkelle, mutta nykyään lähes kaikki taitavat tehdä näitä kierroksia tällaisilla lava-autoilla, joissa lapsi voi istua matkan vanhempien sylissä. Ajomatka on lyhyt ja auto kulki muutenkin aika hitaasti hietikossa.

antelope_canyon_auto.jpg

UPEAAKIN UPEA UPPER ANTELOPE CANYON

Itse retki meni meidän osaltamme todella hyvin. Meidät ohjattiin autoihin 15 minuuttia ennen lähtöä, ja sitten huristeltiin kymmenisen minuuttia hiekassa. Kanjonin ovella jouduimme hieman odottelemaan, sillä siellä oli tunkua. Oppaamme kertoi koko ajan kanjonin synnystä, historiasta sekä osoitti meille parhaat valokuvauspaikat. Hän myös otti yhteiskuvia vieraiden kameroilla, sekä ohjeisti kokeilemaan erilaisia säätöjä ja etenkin puhelimen filttereitä. Hyvin tuntui olevan tiedossa miten ne parhaat kuvat paikalla saadaan.

Tältähän se todellisuudessa näytti kanjonin sisäänkäynnillä

Tältähän se todellisuudessa näytti kanjonin sisäänkäynnillä

Kanjoni on paikoin todella ahdas, ja jouduimme välillä odottelemaan vastaantulijoita, sillä takaisin kuljetaan tietenkin samaa reittiä. Se, että porukkaa on paikalla näin paljon, ja retkillä kuljetaan tiukassa komennuksessa voi olla monella buzz kill, mutta ymmärrettävästi homma ei toimi muuten. Meitä se ei niinkään haitannut. Kanjoni oli silti todella upea!

antelope_canyon_paula.jpg
antelope_canyon_rako.jpg
antelope_canyon_sydan.jpg
antelope_canyon_banner.jpg
antelope_canyon_aurinko.jpg

TÄMÄ KANNATTAA TIETÄÄ ENNEN VIERAILUA ANTELOPE CANYONILLA

Retket Antelope Canyonille ovat äärimmäisen suosittuja, ja parhaat ajat on myyty jo kuukausia ennen. Varaus kannattaa siis tehdä heti kun oma matka Pageen varmistuu. Paras kellon aika kanjonissa käynnille on keskipäivällä 11-13 välillä, jolloin aurinko on korkealla ja sen säteet paistavat suoraan kanjoniin sisälle.

Kun ilmoittauduimme tiskillä omalle retkellemme, kysyin huvikseni jos aikaisempaan retkeen olisi tilaa. Minulle kerrottiin, että koko päivän retket ovat täynnä ja kaikki ovat tulleet paikalle jo hyvissä ajoin. Jostain arvosteluista olin kuitenkin lukenut, että joskus voi päästä edellisen ryhmän mukaan jos paikkoja jää. Retkelle tulee siis ilmoittautua tuntia ennen (ainakin Navajo Toursilla), ja sitten on luppoaikaa noin 45 minuuttia kuluteltavana ennen kuin tulee olla odottamassa autoihin lastausta. Vaikka oli vasta huhtikuu, aurinko paistoi jo tosi kuumasti ja aika tuntui menevän hitaasti. Niinpä me hyppäsimmekin autoon ja ajoimme Pageen ostamaan vähän lounasta. Pienin neitikin otti siinä ajellessa samalla mukavat päikkärit. Meidän retki oli siis klo 12, paikalla piti olla klo 11 ilmoittautumassa ja maksamassa, ja autoille meidät ohjattiin klo 11.45. Olin muuten monesta arvostelusta lukenut, että jos ilmoittautumisesta myöhästyy minuuttiakaan, niin paikka saatetaan antaa jollekin muulle. Niinpä me tietenkin suomalaiseen tyyliin olimme paikalla jo paljon ennen klo 11.

Retkien hinnat ovat nousseet aika korkeiksi niiden suosion myötä. Retki maksoi $60 aikuisilta ja $30 lapsilta. Myös taaperostamme tuo maksu perittiin. Hinnat eri järjestäjillä olivat aikalailla samat, lasten hinta vähän vaihteli ja joillakin hinta oli kalliimpi tuohon prime aikaan klo 11-13. Summaan kuului $8 per lippu oleva Navajo intiaaneille tilitettävä lupa. Liput voi maksaa muuten luottokortilla mutta tuo lupamaksu on maksettava erikseen käteisellä. Lisäksi kannattaa varautua jättämään vähän tippiä omalle oppaalle. Check Innissä katsottiin myös henkilöllisyystodistus ja varausvahvistus, jonka näytin vain puhelimesta. Retki kesti noin 1,5 tuntia.

Odottelusta johtuen, ottaisin siis mukaan omaan autoon jotain syötävää, ja vettä tietenkin. Retkelle ei sallita mitään laukkuja, lasten kantorinkkoja, selfietikkuja tai tripodeja. Läpinäkyvä vesipullo on ok. Myöskään videota siellä ei saa kuvata, joten GoPro:t olivat pannassa. Aurinkorasvaa on tietysti hyvä olla mutta kanjonissa ei paljoa auringolle altistu. Sen sijaan hattu, aurinkolasit ja jonkunlainen huivi tai pandana tuli enemmän kuin tarpeeseen. Auton lavalla istuessa nimittäin hienojakoinen hiekka pöllysi ympäriinsä, ja sai ihmiset yskimään ja pyyhkimään silmiään.

Tässä sitä mennään - Miten nähdä Antelope Canyon lasten kanssa

Tässä sitä mennään - Miten nähdä Antelope Canyon lasten kanssa

Olipa mahtava paikka! Kaikki meni hyvin, ja muistoksi meille jäi upeat kuvat Antelope Canyonista. Suosittelen kyllä. Seuraavaan kertaan! Silloin taas tiedossa yksi upea paikka Arizonasta.