Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Mitä syövät Ähtärin pandat? - Ähtärin Eläinpuisto ja Pandatalo

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Mitä syövät Ähtärin pandat? - Ähtärin Eläinpuisto ja Pandatalo

Paula Gaston

Palataan vielä parin postauksen verran Suomeen, ja sitten täytyy varmaan harmikseni myöntää, että kesä on mennyt ja syksy on tullut. Tosin täällä Kaliforniassa kelien puolesta elellään kyllä edelleen kesää ja helteitä, mutta kai se koulun alkaminen täälläkin tarkoittaa syksyä. Ainakin kovasti täällä jo syksystä puhutaan. Syksyiseltä ei kuitenkaan näyttänyt Ähtäri ja Ähtärin Eläinpuisto kun siellä heinäkuussa pyörähdimme. Jostakin syystä nämä erilaiset eläinpuistot tuntuvat nyt tulevan tielleni, vaikka en olekaan niiden suurin fani. Lapsia tietenkin kiehtoi ajatus Ähtärin pandojen näkemisestä, ja ensimmäisenä tyttäreni kysyikin: “Äiti, mitä ne Ähtärin pandat oikein syövät?” No, me lähdimme sitä sitten Ähtäriin asti selvittämään.

HEI ME MENNÄÄN ÄHTÄRIIN…

Muistan Ähtärin Eläinpuiston hämärästi jo lapsuudesta, sillä jollakin kesäreissulla olemme sielläkin käyneet. Se on perustettu vuonna 1973 joten koko paikka on tainnut olla vielä suhteellisen uusi kun olemme olleet siellä ensimmäisen kerran. Vielä paremmin muistan Ähtärin Eläinpuiston sen lurittelevasta mainoksesta: “Hei me mennään Ähtäriin, sinne nalleperheen naapuriin…”. Jostakin syystä muistan lapsuudesta kaksi kerroksisen bussin joka ajoi ihmisiä parkkipaikalta puistoon. Me tykkäsimme veljeni kanssa istua sen kyydissä ja ajelimme sillä edestakaisin. Muistaako kukaan muu tällaista englantilaistyylistä linja-autoa vai olenko sekoittanut paikat jotenkin?

Ähtäriin ei ole kesän majapaikastamme Kokkolasta mikään mahdottoman pitkä ajomatka. Reilun parin tunnin köröttelyn jälkeen olimme perillä, ja pysähdyimme lounaalle ennen eläinpuistoon menoa. Ja sitten ei kun eläimiä katsomaan.

 

PANDATALO JA MITÄ SEN ASUKKAAT OIKEIN SYÖVÄT

Viime vuonnahan kohistiin kovasti tästä Ähtärin Eläinpuistosta, sillä puisto laajeni kokonaisella Pandatalolla ja sinne muuttaneilla pandoilla. Ähtärin pandat, Pyry ja Lumi, saapuivat Kiinasta upouusiin tiloihin tammikuussa 2018, ja ovat maassa 15:sta vuoden vuokrasopimuksella.

Eläinpuistoon saavuttaessa voi valita haluaako mennä Pandataloon, vai haluaako käydä vaan katsomassa muita alueella olevia muita eläimiä. Jos pandat eivät kiinnosta niin lippukin eläintarhaan on huomattavasti halvempi. Mutta hei, me ei tietenkään ajettu yli kahta tuntia Ähtäriin saakka ja sitten jätetty pandat katsomatta, vaikka vähän miehelleni purnasinkin, että mieluummin näkisin pandoja luonnossa. Hän äkkiä korjasi tätä katsantokantaani tokaisten, ettei pandoja ihan noin vaan luonnossa pääse näkemään, ja että ovathan ne sentään uhanalainen eläinlaji.

Ja kovin suloisiahan ne pandat ovatkin! Siellä ne olla möllöttivät tyytyväisen oloisina bambua syöden. Itseasiassa Hollannista pandoja varten tilattua bambua. Jostakin syystä niitä katsellessa tulee mieleen joku ihana pehmolelu, eikä meinaa millään muistaa, että nehän ovat isoja villieläimiä. Tämä oli itselleni ensimmäinen kerta kun näin koskaan pandoja livenä, ja kyllähän ne kaikkien sydämet sulattivat siltä seisomalta!

Pandoilla vai ilman? Pelkät puistoilijat vasemmalle ja pandailijat oikealle.

Pandoilla vai ilman? Pelkät puistoilijat vasemmalle ja pandailijat oikealle.

Ähtärin Pandatalo

Ähtärin Pandatalo

Mitä ne Ähtärin pandat oikein syövät? Todistetusti siis bambu näytti maistuvan.

Mitä ne Ähtärin pandat oikein syövät? Todistetusti siis bambu näytti maistuvan.

pandatalo_sisa.jpg
Toinen pandoista oli ilmeisesti väsähtänyt kesken leikin kun se nukkui hassussa asennossa pää roikkuen.

Toinen pandoista oli ilmeisesti väsähtänyt kesken leikin kun se nukkui hassussa asennossa pää roikkuen.

Pandojen oloja tarkkaillaan eläinpuistossa monitorin avulla

Pandojen oloja tarkkaillaan eläinpuistossa monitorin avulla

ELÄIMIÄ SUOMEN LUONNOSTA

Se vanha varsinainen eläinpuiston puoli on sitten ulkotiloissa, ja siellä voi nähdä pääasiassa Suomelle tyypillisiä eläimiä. Koska puistosta on haluttu tehdä mahdollisimman luonnonmukainen paikka eläimille, sen eläimet ovat havumetsävyöhykkeen eläimiä kuten Ähtärin luontokin. Ähtärin eläinlajeista muun muassa vesikko on saatu elvytettyä Ähtärin Eläinpuistossa sen jälkeen, kun se on jo käytännössä ollut kadonnut Suomen luonnosta.

Me kiersimme koko alueen ihmetellen hirviä, susia, karhuja ja kaikenlaisia muita eläimiä. Lumileopardi ei meille näyttänyt, vaan pysytteli pesässään päiväunilla, mikä oli vähän harmi. Mutta näimme toki paljon muita mielenkiintoisia eläimiä, ja luimme tarinoita itse eläimistä, sekä tietoa eri lajeista. Näistä mieleen jäi ehkä erityisesti pöllöt ja muut linnut, sekä kaunis kultafasaani.

ahtari_karhu.jpg
Susihan se siellä

Susihan se siellä

Tämä kyltti kirvoitti seurueessamme makeat naurut. Mieheni oli sitä mieltä, että se on ilmiselvästi suunnattu amerikkalaisille, joille pitää selittää tarkemmin miksi käsiä ei kannata laittaa aidan sisään.

Tämä kyltti kirvoitti seurueessamme makeat naurut. Mieheni oli sitä mieltä, että se on ilmiselvästi suunnattu amerikkalaisille, joille pitää selittää tarkemmin miksi käsiä ei kannata laittaa aidan sisään.

ahtari_syominen.jpg
ahtari_possut.jpg
ahtari_pollokyltti.jpg
ahtari_pollo.jpg

Eläintarha oli hyvin hoidetun näköinen ja polut helppokulkuisia. Lastenrattaiden kanssa oli helppo päästä kaikkialle, ja matkan varrella oli pari pientä ravintolaa, ja supersuosittu jäätelökioski. Jätskikiskan kohdalla mekin stoppasimme välipalalle, sillä siinä oli lapsille leikkipaikka ja helposti saatavissa sekä jäätelöt, että kahvit. Ja vaipanvaihtopiste. Eläintarha päättyi farmille, jossa pääsi näkemään maatilan eläimiä ja kokeilemaan erilaisia ulkoleikkejä, kuten keppihevosia ja puujalkoja. Lapset olisivat varmaan viihtyneet siellä kauemminkin mutta meidän oli jatkettava matkaa, sillä halusimme käydä vielä Tuurin kyläkaupassa.

ahatari_lehma.jpg
ahtari_puujalat.jpg

Liput muuten Ähtärin Eläinpuistoon kannattaa ostaa etukäteen netistä, sillä online-lipuilla saa pienen alennuksen loppusummasta. Ja Pandatalon yhteydessä on aika iso matkamuistomyymälä josta löytyy kaikenlaista pehmolelua ja peliä lapsille kotimatkan viihdykkeeksi.

Kuten tuossa jo mainitsinkin, Ähtäri oli positiivinen yllätys, ja päivä siellä oli varsin onnistunut. Ulkomaisiin serkkuihinsa, kuten esimerkiksi Los Angeles Zoohun verrattuna, paljon paremmin hoidetun oloinen ja mukavampi. Ja sieltä ei tosiaan ole kuin lyhyt ajo Tuurin Kyläkaupalle, joten senkin voi yhdistää samaan reissuun kuten me. Mutta Tuurista ja Kyläkauppa Keskisestä lisää ensi kerralla.