Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Missä se Strömsö on ja voiko siellä käydä?

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Missä se Strömsö on ja voiko siellä käydä?

Paula Gaston

Viimeisinä Suomenloman päivinä ajelimme tapaamaan ystävääni vanhaan opiskelukaupunkiini Vaasaan. Paria päivää ennen tuli mieleeni jonkun “Ei mennyt niin kuin Strömsössä” -kommentin tiimoilta, että voisikohan siellä oikeasti mennä käymään, siis siellä Strömsössä, sillä tiesin sen sijaitsevan jossain Vaasan laitamilla. No eipä aikaakaan kun löysinkin paikasta tietoja, ja harmikseni juuri edellisenä viikonloppuna siellä olisi ollut opastettu kierroskin. Päätin kuitenkin koukata Strömsön kautta ja käydä katsomassa miltä siellä näyttää, varsinkin kun ystävä lupautui lähtemään mukaankin. Ja niin sitä mentiin.

MISSÄ SIIS ON STRÖMSÖ JA VOIKO SIELLÄ KÄYDÄ?

Etsiessämme Strömsön huvilaa, mietin hieman voiko sitä noin vaan mennä jonkun pihalle käppäilemään. Ystäväni kuitenkin kertoi törmänneensä moniin siellä käyneisiin ihmisiin. Ja paikka tosiaan näytti olevan avoinna vierailijoille, vaikka huvilaan ei päässytkään sisälle. Pihalla olevat portit olivat auki, ja siellä täällä oli vierailijoita varten esille laitettuja opasteita. Huvilan edessä on iso parkkialue ja Strömsö -kyltti, joten tietää varmasti tulleensa oikeaan paikkaan. Pihan perällä on mukavan näköinen hiekkaranta, jossa nytkin oli useampia perheitä uimassa.

Strömsön huvila rakennus on kaunis ja todella upealla paikalla Vaasan Västervikissä. Se on rakennettu vuonna 1852, ja sitä ovat asuttaneet muun muassa sellaiset suvut kuin Fiinnilä ja Boucht. 1900-luvulla Mustasaaren kunta osti huvilan, ja se oli pitkään tyhjillään kunnes se siirtyi Vaasan kaupungille. YLE vuokrasi sen lopulta Vaasan kaupungilta kuvauspaikaksi. Nyt se on saanut kokonaan uudenlaiset elämän, sillä sisätiloja koristavat Strömsö ohjelmassa käytettävät kulissit, eivät suinkaan varsinaiset huvilan huonekalut. Eli siinä mielessä mekään emme olleet kenenkään kotipihalla pyörimässä.

 
Missä se on Strömssö siis oikein on? Strömsön huvila parkkipaikalta kuvattuna Vaasan Västervikissä.

Missä se on Strömssö siis oikein on? Strömsön huvila parkkipaikalta kuvattuna Vaasan Västervikissä.

stromso_kyltti.jpg
Huvilalla oli hyvät opasteet vierailijoita varten

Huvilalla oli hyvät opasteet vierailijoita varten

VÄHÄN ERILAINEN PIHAMAA

Huvilan pihamaalla on kaikenlaista hauskaa ja vähän erikoistakin katseltavaa. Kiertelimme siellä tovin ihmettelemässä kaikkea, mitä Strömsö ohjelmassa on saatu aikaisiksi. Ohjelmahan alkoi pyöriä telkkarissa vuonna 2002, ja siitä lähtien huvilaa on käytetty erilaisiin projekteihin, joita on sitten näytetty telkussa. On remontoitu, korjattu, kokkailtu, istutettu ja tehty käsitöitä. Kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä, siis sellaista mistä ihmiset voisivat olla kiinnostuneita.

stromso_takapiha.jpg
Hauskat linnunpöntöt koristavat huvilan takaseinää

Hauskat linnunpöntöt koristavat huvilan takaseinää

stromso_possu.jpg

Rannan tuntumassa on sauna, jonka remontoimista on nähty ohjelmassakin. Sen vieressä on vähintäänkin yhtä mielenkiintoinen ulkohuussi. Huussin etuseinään on nimittäin tehty reikä, josta pääsee kurkistamaan kuka siellä on istunnolla, ja sen sisäseinät on koristeltu ohjelman päähenkilöiden kuvilla. Yksi lempparirakennuksistani on ehdottomasti rannalla oleva pukukoppi. Se on värikkääksi maalattu, ja sen päässä oleva hauska ankkuri-koriste on tehty pullonkorkeista.

stromso_teksti.jpg
stromso_sauna_kyltti.jpg
Rantasaunan katolla kasvaa sammalta

Rantasaunan katolla kasvaa sammalta

Strömsön uimaranta

Strömsön uimaranta

stromso_pukukopit.jpg
Huussi

Huussi

Pihamaalla on myös jääkellari joka on eräänlainen vanhanajan luonnon jääkaappi. Se on tehty graniittilohkareista ja kivistä. Tällaisissa kellareissa on ennen säilötty ruokaa, ja sinne on kannettu sitten merestä jäälohkareita, jotta se pysyy kylmänä. Myös kellarissa on kuvattu Strömsö ohjelmaa.

Huvilan takana on pieni puutarha, ja kaikenlaisia istutuksia löytyy sieltä täältä. Talon reunustalla on myös varsin hauskan näköinen huvimaja, joka on rakennettu täysin kierrätysmateriaaleista, kuten vanhasta ladosta ja purkutalosta. Huvimajan sisällä on kiviuuni pizzan paistamista varten. Tällaisen majan voisin ottaa omallekin pihalle! Samalla kun kiertelee pihamaalla, niin kannattaa katsella alaspäin kukkapenkkeihin. Niissäkin on varsin persoonallisia istutuksia ja koristeita.

stromso_huvimaja.jpg
stromso_kukat.jpg

Emme viettäneet Strömsössä kovin kauaa, sillä meillä oli vielä muutakin ohjelmaa samalle päivälle. Mutta pääsin näkemään, että Strömsö todella on olemassa ja siellä voi jopa käydäkin jos niille kulmille sattuu!