Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Matkamessut 2017 - Miltä näyttää messut viiden vuoden tauon jälkeen

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Matkamessut 2017 - Miltä näyttää messut viiden vuoden tauon jälkeen

Paula Gaston

No huh, onpas bloggaamisessa ehtinyt tulemaan muutaman viikon mittainen tauko. Sinä aikana on ehditty hakea vähän inspiraatiota Suomesta saakka, ja yritetty totutella uudenlaisiin elämänmuutoksiin joista kerron sitten vähän myöhemmin. Täällä Kaliforniassa on satanut vettä päivästä toiseen. Useamman vuoden kuivuuden ja veden säästelemisen jälkeen, vesivarastot pursuavat nyt yli ja mutavyöryt aiheuttavat ongelmia päivittäin. Mutta palataan vielä talviseen Suomeen. 

Tänä vuonna pääsin siis pitkästä aikaa osallistumaan Matkamessuille Helsingissä. Kun vielä asuin Suomessa, olin mukana Matkamessuilla lähes joka vuosi. Yleensä olin töissä osastoilla edustamassa jotakin matkailu-aluetta tai -yritystä jossa työskentelin, joskus olin mukana ihan vain luomassa kontakteja ja katsomassa mitä uutta messuilla on tarjota ammattilaiselle. Siinä mielessä oli kiva palata katsomaan miten messut ovat viidessä vuodessa muuttuneet, ja varsinkin erilaisesta näkökulmasta kuin ennen.

Ihan alkuun silmiin pisti Matkamessujen kutistuminen. Muutama tuttu kommentoikin Messukeskuksen hinnoitelleen ulos monet pienet yrittäjät, ja useat isommatkin. Monet matkanjärjestäjät näyttävät siirtyneen yhteisosastoihin muiden saman alueen yrittäjien kanssa, säästömielessä tietenkin. Se on tietenkin tosi harmillista, mutta ehkä se samalla tiivistää suomalaisten matkailuyrittäjien yhteistyötä. Huomasin, että monet isot ketjut tai matkailun tuottajat jotka tapasivat olla mukana mielettömillä osastoillaan, eivät olleet messuilla enää lainkaan.

Tämän vuoden yhteistyömaana toimi Turkki, jolla olikin valtaisa osasto keskellä hallia. Matkoja Turkkiin myytiin hyvin edullisesti, ja itseänikin houkuttaisi käydä ainakin Kappadokiassa ja Istanbulissa. Muut mielestäni hyvin esillä olevat osastot olivat Rovaniemi, Visit Finland ja eri laivayhtiöt. Finnairinkin osasto oli suuri, mutta en jostain syystä saanut sen ajatuksesta kiinni. 

Olin iloisesti yllättynyt, että Suomen osastoilla oltiin pääsasiassa skarppeina vastaamaan kysymyksiin ja tervehtimään messuvieraita. Sitä vastoin monella ulkomaisella standillä esittelijät keskustelivat keskenään, räpelsivät kännyköitään tai lukivat jopa sanomalehtiä. Olin hiukan ihmeissäni! Ei edes se, että pysähdyin lukemaan esitteitä heidän puljuunsa, saanut työntekijöitä aktivoitumaan. Todella monella osastolla näkyi tänä vuonna virtuaalimatkailun trendi. Matkakohteita esiteltiin VR-lasien ja -ohjelmien avulla.

Kuva: Messukeskus

Kuva: Messukeskus

Yhtenä Matkamessujen uusista teemoista oli ruokamatkailu, jonka eteen olen itsekin tehnyt aikoinaan paljon töitä. On hienoa nähdä, että se on vihdoin nostettu esiin näinkin isossa mittakaavassa. Monelle matkaajalle ruoka- ja juoma on tärkeässä roolissa matkaa valittaessa, puhumattakaan koko ajan suosiotaan kasvattavista viini- ja ruokamatkoista tai kokkikursseista matkoilla. Seurasimme mielenkiinnolla Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -kilpailuja, joita niin monet kerrat olemme olleet seuraamassa Gastromessuilla ja muissa yhteyksissä. Paljon upeita muistoja tulvahti mieleen noista ajoista! Ja kun Suomen kansallisruoaksi valittiin ruisleipä, lähdimme jatkamaan messujen ammattilaispäivää iso leipäkassi kainalosssa. 

Me matkabloggaajat olimme myös mukana Matkamessuilla. Travel Bloggers Give Back -tempauksella kerättiin rahaa Laosin lasten hyväksi, ja myös Viinilaakson viemää -blogi osallistui tempaukseen matkakuvalla. Matkabloggaajia pääsi tapaamaan myös Blogipaviljongissa. Osallistuin lisäksi matkabloggaajille suunnatuille luennoille, sekä iltaohjelmaan joka järjestettiin uudessa Clarion Hotel Helsingissä, Jätkäsaaressa. Hauskaa oli olla mukana ja tavata niin paljon muitakin bloggaajia.

Ensi viikon lauantaina pääsen osallistumaan paikallisille matkamessuille täällä Kaliforniassa, ja voin sitten kertoa miten ne eroavat Suomen Matkamessuista. Mielenkiinnolla itsekin odotan, että pääsen tutkailemaan paikallista tarjontaa ja esille panoa.  Siihen saakka pidellään sadetta, sillä sään pitäisi muuttua aurinkoiseksi juuri messupäivänä.