Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Winchester Mystery House - kummitustalo keskellä kaupunkia Kaliforniassa

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Winchester Mystery House - kummitustalo keskellä kaupunkia Kaliforniassa

Paula Gaston

Ihan tässä lähistöllämme kummittelee. Olen kuullut monta tarinaa näistä kummituksista, mutta en ole yrityksistä huolimatta onnistunut vielä niitä näkemään. Aika monta kertaa olen kuitenkin käynyt paikan päällä ihmettelemässä tätä kummitustaloa, ja tutustunut sen historiaan. Tämä talo on nimeltään Winchester Mystery House, ja se sijaitsee aikalailla San Josen kaupungin keskustassa, Kalifornian Bay Arealla. 

 

Vuonna 1884 Sarah Winchester osti Santa Claran piirikunnasta maalaistalon. Rouva Winchester oli naimisissa Winchester kiväärien tehtailijan, William Winchesterin kanssa. Heidän ainoa yhteinen lapsi kuoli sairastuttuaan vuonna 1866, ja rouvan kerrotaan vaipuneen depressioon josta hän ei koskaan kunnolla toipunut. Lopulta hän jäi leskeksi vuonna 1881, kun William Winchester kuoli tuberkuloosiin. Perittyään miehensä, rouvasta tuli erittäin varakas. Tarina kertoo, että meedio olisi antanut rouva Winchesterille ohjeen muuttaa länteen ja rakentaa sellainen talo, jonne mahtuvat hänen lisäkseen Winchesterin kiväärin kautta henkensä menettäneiden henget. Syytä muutolle ei kuitenkaan ole pystytty vahvistamaan.

Muutettuaan rouva Winchester palkkasi heti joukon rakentajia, jotka alkoivat laajentaa taloa. Ilman minkäänlaista suunnitelmaa tai arkkitehtia, rouva keksi uusia ideoita ja rakennuskohteita talossaan, ja määräsi rakentajat jättämään jo aloittamiaan kohteita kesken. Näin syntyi seitsemän kerroksinen, valtava Viktoriaaninen kartano jossa ei ollut mitään järjestystä. Joidenkin arvioiden mukaan rouva muutteli suunnitelmia harhauttaakseen kummituksia. Samasta syystä hän muun muassa nukkui joka yö eri huoneessa. Vuonna 1906 maanjäristys vahingoitti taloa pahoin ja ylimmistä kerroksista luovuttiin. Sarah Winchesterin kuolinhetkellä talossa oli 160 huonetta, 47 takkaa, 13 vessaa ja 6 keittiötä.

Edit: Syksyllä 2016 yleisölle avattiin myös talosta yllättäen löytynyt 161. huone. Se oli yksi ullakkohuoneista joka oli muurattu umpeen ison maanjäristyksen jälkeen. Rouva Winchester uskoi, että pahat henget olivat aiheuttaneet maanjäristyksen. Huoneesta löytyi talon alkuperäistä kalustoa, mm. Viktoriaaninen sohva, tauluja, ompelukone sekä muuta rouva Winchesterin omaisuutta. (9.10.2016).

Talo on siis täynnä erikoisuuksia, kuten portaita ja ovia jotka eivät johda minnekään, salakäytäviä sekä kummallisen kokoisia oven karmeja ja rappusia. Jotkut huoneista on muurattu umpeen suunnitelmien muuttuessa. Tuntemattomasta syystä talossa toistuu luku kolmetoista. Se näkyy esimerkiksi useissa ikkunapaneleissa, joissakin rappusissa ja seinäpaneeleissa, sekä kattokupoleissa. Tuohon aikaan talo oli todella moderni sillä siinä oli lämmitys, hissi, sisävessat ja putkistot. Se on rakennettu kokonaan punapuusta, ja osa ikkunoista on tilattu Tiffanyltä. Ne on suunniteltu ainoastaan tätä taloa varten. Jotkut laseista ovat nyt arvokkaita taidelaseja, ja esillä Wichesterin talon huoneissa. 

Ovi joka ei johda minnekään

Ovi joka ei johda minnekään

Näkymä parvekkeelta

Näkymä parvekkeelta

Rouva Winchester kuoli nukkuessaan vuonna 1922. Hänen jätti perintönsä sukulaisilleen mutta itse talo ei ollut mukana testamentissa. Talon luultiin olevan arvoton ja niinpä se myytiin eteenpäin. Nykyään se on matkailunähtävyys jonka ympärille on rakennettu kokonainen kaupunki. Opastettuja kierroksia talossa järjestetään useamman kerran päivän mittaan, ja valittavana on useammanlaisia vaihtoehtoja. Noin tunnin kestävän kartanokierroksen lisäksi voi valita kahden tunnin Grand Estate Tourin, jolla tutustutaan myös tilan muihin rakennuksiin kuten talliin ja eri piharakennuksiin. Halloweenin aikaan järjestetään myös taskulamppu tai kynttilä -kierroksia. Yksin talossa ei pääse kiertelemään vaan mukana on aina opas, sillä mahdollisuus eksyä joillakin käytävistä ja huoneista on suuri. Kierroksen jälkeen voi jäädä omatoimisesti tutustumaan puutarhaan, juoda kahvit kahvilassa tai ostaa matkamuistoja myymälästä. Näihin tiloihin pääsee itse asiassa tutustumaan ilman pääsylippuakin.

Winchester Mystery House on perusesimerkki siitä, miten amerikkalaiset osaavat muuttaa bisnekseksi lähes mitä vaan, mutta yllättäen se on ollut yksi vieraidemme suosikkikohteita. Täytyy kyllä myöntää, että onhan vierailu siellä aika hauska kokemus! 

Talo löytyy osoitteesta 525 South Winchester Boulevard.