Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Suominaiset Livermoren Wine Countryssa Kaliforniassa

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Suominaiset Livermoren Wine Countryssa Kaliforniassa

Paula Gaston

Pari viikkoa sitten suuntasimme paikallisella suominaisten porukalla Livermoren viinilaaksoon viettämään lauantaipäivää. Livermore on meiltä kotoa noin puolen, ja San Franciscosta vähän yli tunnin ajomatkan päässä. Se on viime vuosina kasvanut viinialueena valtaisasti, ja on alkanut tulla myös enemmän tunnetuksi. Tähän aikaan vuodesta viinialueilla on juuri aloitettu sadonkorjuu, joten mikäpä parempi aika suunnata paikalle kuin juuri nyt!

Kalifornian auttamattomasti tunnetuin viinialue on Napa Valley. Mutta 1960-luvulla, Livermoressa itseasiassa viljeltiin määrältään yhtä paljon rypäleitä Napa Valleyssä. Napan singottua ihmisten tietoisuuteen, lukuisat muut viinialueet jäivät sen varjoon eivätkä kehittyneet yhtä nopeasti viinimatkailun suhteen. Viiniä on kuitenkin tuotettu Livermoren alueellakin jo kauan. Vanhimmat viinitilalliset ovat Wenten perhe ja Concannon, joiden molempien viinitilat perustettiin vuonna 1883. Sen jälkeen alueelle on tullut lukuisia nuorempia viinitiloja. Wente on kuitenkin edelleen alueen suurin, ja tunnetuin viinin tuottaja. 

 

Tapasimme toisemme Livermoren viehättävässä ja vanhanaikaisessa keskustassa. Päivään viinimaistelussa ei tietenkään kuulu autoilu, vaan tulimme paikalle eri kyydein. Keskustasta hyppäsimme Wine Trolleyn kyytiin joka kulkee parinkymmenen minuutin välein viinitilojen väliä. Trolleyllä on neljä pysäkkiä, joista sitten pääsee kävelemään usealle eri viinitilalle. Trolley kulkee viikonloppuisin kello 11-17, ja lippu ennakkoon varattuna on $5 halvempi kuin paikan päältä ostettuna, joten maksoimme päivälipusta $20. 

Livermore Wine Country on ylipäätään reilusti edullisempi vaihtoehto kuin kuuluisa Napa Valley, tai Sonoma. Siinä missä Napassa "flight" eli maistelukerta maksaa vähintään $20 ja usein ylikin, Livermoressa sen saa $10:lla. Se myös yleensä hyvitetään jos päätyy ostamaan viinejä. Viinipullojen hinnatkin ovat halvempia. Maistelukerta sisältää yleensä 5-6 annosta, ja valittavana on yleensä pari erilaista menuta. Tykkään myös kovasti siitä, että Livermoressa maisteluhuoneen työntekijöillä on vielä aikaa seurustella asiakkaiden kanssa ja oikeasti kertoa jotain viineistä, eikä tiskille tarvitse jonotella. Vaikka Napa onkin jokaisen viininystävän koettava kerran elämässään, valitettavasti valtavat matkailijamäärät näkyvät siellä loputtomana kiireenä ja massatuotantona. 

Me aloitimme kierroksen Nottingham Cellarissa jonka viinit eivät saaneet tätä porukkaa syttymään. Sieltä siirryimme sitten trolleyn kyydillä Wentelle, josta olen kirjoitellut jo aiemminkin. Wenten viinit eivät yleensä petä, ja tälläkin kerralla koko kööri näytti tyytyväiseltä. Wente Vineyardsilla on kaksi eri maisteluhuonetta, ja tällä Tesla Roadilla olevalla paikalla on kiva picnic -alue jossa myydään kiviuunipizzaa. Tilasimme lounaaksi kasan pizzoja ja pullon pari kuohuvaa. Viiniklubilaisena saimme nauttia pizzamme pehmeistä sohvista klubin loungessa. 

Toiveissani oli päästä käymään Concannonin viinitilalla, koska se on itselläni jäänyt aina välistä Livermoressa ollessa. Toive toteutui tälläkin reissulla vain osittain. Pääsimme nimittäin viinitilalle, mutta maisteluhuone oli juuri sulkeutunut. Viinitilat Kaliforniassa sulkevat ovensa jo kello 17 joten viinitilakierrokset kannattaa aloittaa aikaisin päivällä. Olimme kuitenkin varanneet pöydän tilalla sijaitsevasta ravintolasta nimeltä Underdog Wine Bar, joka tarjoilee pääasiassa Concannonin viinejä. Se on rakennettu viinitilan vanhaan tynnyrihuoneeseen. Ruoka baarissa oli todella hyvää, mutta annokset enemmänkin maistelukokoa, joten päädyimme tilaamaan useita annoksia. Jälkkäriviinien suurena ystävänä tilasin myös maisteltavaksi makeita viinejä, jotka olivatkin maistamisen arvoisia. 

Baarin sulkeutuessa alkuillasta, hyppäsimme uberiin ja palailimme kotikonnuille. Hauska viinipäivämme päättyi vielä rivitanssiin paikallisessa cowboy baarissa. Pistäkääpä tästä perässä jalalla koreasti!