Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Nyt se sitten poksahti - Kilauea Havaijilla syöksee tulta turistien keskelle

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Nyt se sitten poksahti - Kilauea Havaijilla syöksee tulta turistien keskelle

Paula Gaston

Viime postauksessa mainitsin, että yksi lempparimatkakohteistani on Havaiji. Meiltä täältä Kaliforniasta on Havaijin saarille noin viiden tunnin lentomatka, mikä tarkoittaa Yhdysvaltojen mittapuulla, että olemme varsin lähellä (esimerkiksi New Yorkiin on suurin piirtein yhtä pitkä lento-aika). Koska olemme Havaijia lähin osavaltio, täältä matkustetaan sinne paljon samoin kuin seurataan alueen uutisia. Monet asiat, kuten maanjäristykset tai erilaiset sääilmiöt saarilla vaikuttavat usein myös Kaliforniaan. Niinpä nytkin kun Kilauea päätti jälleen puskea laavaa ulos, sitä on seurattu täällä erityisellä jännityksellä. 

Kilauean tulivuori sijaitsee Havaijin saarista suurimmalla, eli Big Islandilla. Se on nyt purkautunut yhtämittaisesti vuodesta 1983, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Ennen tämän hetkistä purkausta viimeisin iso purkaus oli vuonna 1990 jolloin laava tuhosi kokonaisen kylän ja katkaisi teitä. Me olemme olleet Big Islandilla vuosina 2012 ja 2016 jolloin emme nähneet juoksevaa laavaa. Vuonna 2012 sitä ilmeisesti olisi ollut nähtävissä jossakin pitkällisen patikoinnin ja etsinnän jälkeen, mutta olin tuolloin jo aika raskaana joten jätimme patikkaretket muille. Vuonna 2016 taas ei virtaavaa laavaa ollut näkyvissä ollenkaan. Sen sijaan kävimme molemmilla kerroilla Volcanoes National Parkissa ihmettelemässä tulivuoren vanhoja kraatereita ja laavavirtoja eri vuosilta. Aikamoinen näkyhän se puisto kyllä olikin! Elävästä kraaterista tuprutteli savua. 

kraateri.jpg

Tämän kertainen purkaus alkoi 6.9 richterin asteikon maanjäristyksellä. Huhtikuun 30. päivä Kilauean kraaterin seinämät murtuivat ja alkoi puskea laavaa takaisin maan sisään. Tämä järistys ei onneksi aiheuttanut meille Kaliforniassa tsunami -varoitusta, eikä ilmeisesti sillä hetkellä aiheuttanut saarilla suurempia tuhoja. Mutta pari päivää myöhemmin maa aukesi toisaalla ja maan sisällä ollut laava alkoi virrata sen pinnalle. Se on tähän mennessä tuhonnut yli 30 rakennusta, joista osa on koteja, niellyt niellyt parkkeerattuja autoja ja katkonut teitä. Eikä loppua ole näkyvissä. Eikä riesana ole yksin vain laava, vaan myös ihmisille vaaralliset myrkkykaasut. 

Tie Kalapanan kylään oli poikki jo vuonna 2012 kun vierailimme Big Islandilla ensimmäisen kerran.

Tie Kalapanan kylään oli poikki jo vuonna 2012 kun vierailimme Big Islandilla ensimmäisen kerran.

Näkyviin oli jäänyt vain tämä "Tie suljettu" -kyltti.

Näkyviin oli jäänyt vain tämä "Tie suljettu" -kyltti.

volcano_park.jpg

Mutta vaikka me täällä katsommekin uutisia kauhun sekaisin tuntein, niin havaijilaisilla on asiasta erilainenkin katsantokanta. Heidän mielestään maa ei kuulu heille, vaan se kuuluu Pelelle, tulivuoren jumalattarelle. Ja niin kauan kun Pele on raivoissaan jostakin, niin kauan tulivuori jatkaa laavan syöksemistä, ja niin kauan asialle ei ole mitään tehtävissä. Sen kanssa pitää vaan elää. 

Jos haluat lukea lisää kuulumisia ihan paikan päältä, käyppäs kurkkaamassa suomalaisen Anun blogi Konalla. Sieltä löytyy viimeisimmät kuulumiset siitä, millaista on elää tulivuoren vieressä.