Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Kesän parhaat vinkit Muumimaailmaan

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Kesän parhaat vinkit Muumimaailmaan

Paula Gaston

Suomen road trippimme pääsi viimeiseen etappiinsa kun siirryimme Turusta Naantaliin. Olimme siis ehtineet jo ajella Kokkolasta Heinävedelle jossa vierailimme Valamon luostarissa, ja sieltä ystävien mökille Rääkkylään. Kävimme Nightwish -näyttelyssä Kiteellä, matkustimme Saimaan kanavaa pitkin Venäjälle Viipuriin, ja vietimme päivän Porvoossa. Sen jälkeen ajoimme Helsinkiin jossa majoituimme kuuluisassa Rock'n Rose -huoneessa ja vierailimme Temppeliaukion kirkossa. Helsingistä matka jatkui Turkuun, jossa tutustuimme muun muassa Food Walkiin ja Kakolanmäen museoon. Ja nyt sitten Naantaliin.
 

Koko kesän odotetuin käyntikohde oli varmastikin Muumimaailma, ainakin tyttäremme osalta. Muumimaailmaan menosta on puhuttu jo useampi vuosi, emme vain ole koskaan sinne saakka päässeet. Viime kesä olisi ollut iän puolesta jo otollinen aika siellä vierailulle, mutta olin silloin niin  viimeisilläni raskaana, että en enää halunnut lentää Suomeen. Mutta tänä kesänä tilanne korjattiin, ja näyttää siltä, että 6-vuotiaaseen Muumit upposivat ihan täysillä.

muumitalo.jpg

Tässä meidän perheen vinkit Muumimaailmassa kävijöille:

1. OSTA LIPPU NETISTÄ TAI ETSI ALENNUSLIPPUJA

Liput Muumimaailmaan kannattaa ostaa netistä sillä niistä saa silloin pienen alennuksen. Eri vuosina Muumimaailmaan on myös ollut erilaisia alennuksia. Siispä kannattaa ottaa selvää vaikka googlaamalla tai kyselemällä tutuilta. Viime vuonna taisi olla jokin alennus jollakin kanta-asiakaskortilla, mutta tänä vuonna sellaista ei ollut tarjolla. Nyt elokuussa isovanhemmat pääsevät sen sijaan plussakortilla puoleen hintaan. Itse tapaan aika usein tutkia tilannetta alennuslippujen suhteen ennen kuin ostan liput paikkaan kuin paikkaan, ja aina silloin tällöin halvempia lippuja löytyykin. 

2. LIIKKEELLE HETI AAMUSTA

Me suunnittelimme olevamme Muumimaailman porteilla jo heti kun ne avataan kello 10. Kuten hyvin usein lapsiperheissä, mekään emme päässeet liikkeelle niin aikaisin kuin suunnittelimme, ja saavuimme paikalle vasta puolituntia myöhemmin. Se osoittautui kuitenkin ihan hyväksi ratkaisuksi. Emme oikeastaan joutuneet jonottamaan minnekään. Parkkialueelle pääsimme ajamaan suoraan ja sieltä Muumimaailmaan vieraita vievään linja-autoonkin. Busseja tuntui kulkevan ihan koko ajan, eli kuljetukset oli mielestäni oikein hyvin järjestetty. 

Aamupäivällä ja päivällä Muumimaailmassa oli vielä suhteellisen väljää liikkua, eikä ravintoloihinkaan ollut juuri jonoja. Onneksi kävimme heti silloin jo Muumitalossa, eikä sielläkään ollut tunkua. Aamun teatteri-esityksen aikana paikat tyhjenivät ja neitimme sai halutun kasvomaalauksenkin. Teatteri-esityksiähän on pitkin päivää, eli kannattaa käyttää niitä aikoja hyväkseen kun haluaa käydä jossakin tietyssä paikassa ilman jonoja. Iltapäivällä (ehkäpä päiväuniajan jälkeen?) paikka alkoi jo tuntumaan aika tukkoiselta.

muumi_kartta.jpg

3. OTA MUKAAN RATTAAT

Jos lapset ovat siinä iässä, että he istuvat vielä rattaissa, niin ehdottomasti rattaat mukaan. Muumimaailmassa pääsee rattaiden kanssa ihan kaikkialle, ja silloin säästyt myös laukkujen kantamiselta. Meillä oli mukana vain sateenvarjorattaat sillä olimme pidemmällä reissulla ja halusimme säästää autosta tilaa muulle. Jouduimme siis kantelemaan hoitolaukkua mukana mikä on aina vähän ärsyttävää, ja jättämään monia tavaroita autoon joita mielelläni olisin ottanut mukaan. 

4. PELASTA PÄIVÄ EVÄSKORILLA

Jos mukanasi on ne lastenrattaat niin saat todennäköisesti mahtumaan mukaan myös eväät. Olisin ehdottomasti ottanut itsekin mukaan muutakin kuin välipalaa, jos meillä olisi ollut mahdollisuus kantaa niitä mukana. Muumimaailmassa on useampi ravintola mutta tarjolla on paljon mättöruokaa; ranskiksia, hampurilaisia, pizzaa ja muuta vastaavaa. Me emme halunneet burgereita joten käväisimme kurkkaamassa Muumimamman keittiön noutopäydän, sillä se mainosti tarjoilevansa kotiruokaa. Einesnakit ja -lihapullat lohkoperunoiden kanssa eivät kuitenkaan houkutelleet. Aikuisille toki oli tarjolla possunfileetä myös. Mutta jään aina miettimään, että miksi opetamme lapset syömään pelkkää nakkia ja lihapullaa, sillä sitähän näyttää olevan jokaisen suomalaisen ravintolan lastenlistalla. Tai ainakin se on tänä kestänyt kierrellessä pistänyt silmään. Halpaahan se toki ravintolalle on, mutta niin yksipuolista ja epäterveellistä.

Joka tapauksessa, me päädyimme syömään pizzaa Pizza & Pasta paikkaan. Plussa siitä, että pizza oli itsetehtyä eikä mikään rasvaa valuva suolapommi. Maku sen sijaan ei ehkä ollut mikään "vau" -elämys. Toki moni ajattelee, että näin spesiaalina päivänä voi syödäkin vähän epäterveellisemmin mikä on ihan ok. Mutta Muumimaailma on täynnä upeita piknik -paikkoja, joten miksi ei tuoda lounasta mukanaan. Silloin säästyy sekä jonottamiselta että turistihinnoilta. 

5. VIE TUTIT MAMMALLE

Mikäli kotona on sen ikäisiä lapsia, että tutista vieroitus on käsillä, kannattaa ne ottaa mukaan Muumimaailmaan. Muutalon keittiössä on nimittäin Muumimamman tuttikattila mihin tutit voi käydä jättämässä. 

muumi_tuttikattila.jpg

6. VAIPANVAIHTO

Muumimaailmassa on hyvät lastenhoitotilat ja vessat. Vaipanvaihtoon käytimme perhehuonetta Muumimamman keittiön rakennuksessa, ja sieltä löytyi myös isommat WC -tilat. Itse vaipanvaihtotila oli myös aika iso mutta suunniteltu vähän hassusti. Huoneessa oli kolme vaipanvaihtopöytää vierekkäin, mutta koska siellä oli myös WC-pönttö, ihmiset laittoivat aina oven lukkoon. Näin ollen vaippaa pääsi vaihtamaan vain yksi henkilö kerrallaan. Ehkä joku lukittava koppi vessanpöntön ympärille olisi paikallaan jolloin huonetta voisi pystyisi hyödyntämään enemmän vaipanvaihtoon, eikä jonoja syntyisi. Huone ehkä kaipaisi myös pientä siistimistä tai kohennusta. Kivana plussana tiloissa oli ilmaisia Muumi -vaippoja käytettäväksi. 

muumi_vaipanvaihto.jpg

Toiset vessat löytyivät metsäpolun varrelta Muumitalon takaa. Sielläkin tilat olivat oikein hyvät ja siistit. En tullut kurkanneeksi siellä vaipanvaihtopaikkaa sillä meillä ei siinä kohdassa ollut vaipan vaihdolle tarvetta. Hätätilassa vaippaa vaihtaa vaikka jossakin sivummalla kallionkin päällä, tällaisia rauhallisia paikkoja Muumimaailman alueella nimittäin riittää. 

7. OTA MUKAAN PITKÄ PINNA TAI RENTO MIELI

Muumimaailma on oikeasti hauska paikka josta lähtiessä kaikilla pitäisi olla hyvä mieli. Suurimmaksi osaksi näin tuntui olevankin, mutta sitten kohtasimme muutaman tyranni-äidinkin joille päivä tuntui olevan enemmän stressiä kuin iloa. Ja yksi heistä oli ihan ylitse muiden. Tämä äiti kiljui kurkkusuorana pienelle pojalleen: "Sinä et sitten koskaan tottele mitään! Olet ihan kauhea lapsi!" Ensimmäisellä kerralla ajattelin, että nyt satuimme kohdalle jonkun väsyneen äidin heikkona hetkenä, mutta kun toisella kerralla näimme hänet ja sama huuto jatkui, tuli aika paha mieli. Paha mieli tuli pienen pojan puolesta jolle Muumimaailmasta ei varmaan jäänyt paljoa käteen, ja paha mieli tuli myös tämän äidin puolesta, joka ilmiselvästi tarvitsisi vähän apua elämässään.

Kaikenlaisia lapsikiukuttelijoita näimme siellä täällä, mikä on ihan tällaisessa paikassa varmaan ihan normaalia, mutta äitien kiukuttelua en ollut varustautunut näkemään. Ja jees, en ole itsekään mikään uber-äiti jolla ei koskaan pala pinna tai joka ei koskaan huuda lapsilleen. Mutta joku tolkkuhan tuossakin olisi hyvä olla. Ollaan sentään julkisella paikalla ja muiden lasten silmien edessä. Onko tämä joissakin perheissä ihan normaali tila vai eikö äiti ollut osannut arvioida omia voimavarojaan lähtiessään Muumimaailmaan? 


8. ÄLÄ UNOHDA UIKKAREITA

Muumimaailman alueella, ihan sen kauimmaisella reunalla, on ihana pieni hiekkaranta. Siellä voi käydä uimassa, leikkimässä tai vaikka piknikillä. Hikisen ja pitkän Muumien jahtaamisen jälkeen on kiva käydä pulahtamassa meressä. Rannalla on myös suhteellisen rauhallista verrattuna itse Muumimaailmaan, joten siellä on rauhallisempaa ottaa päikkäreitä kun väsy yllättää. 

 

Meillä oli oikein hauska päivä Muumimaailmassa ja olin iloisesti yllättynyt, että koko paikka oli niin hyvin toimiva ja siisti. Se ei myöskään ole kooltaan mikään Disneyland, eli päivä, tai jopa vähemmänkin, riittää oikein mainiosti koko puiston kiertämiseen. Tykkään siitä, että puistosta lähtiessä ei jää tunnetta, jossa harmittaa kun niin moni paikka jäi vielä näkemättä. Muumi -hahmot tapasivat lapsia Muumitalon edessä koko päivän ja esiintymislavoille oli helppoa lastenkin nähdä. Lisäksi alueella oli pari polkua metsän siimekseen joissa tapasimme esimerkiksi Nuuskamuikkusen ja Mörön, ja tuntui, että pääsimme näin välillä pois puiston vilinästä. 

Muumimaailmassa oli kaksi eri esiintymislavaa

Muumimaailmassa oli kaksi eri esiintymislavaa

Tuu-tikki teki lasten kanssa yhdessä naruista rannerenkaita

Tuu-tikki teki lasten kanssa yhdessä naruista rannerenkaita

Hemuli

Hemuli

Tiuhti ja Viuhti olivat ihan ihastuttavia Ti-kieltä puhuessaan

Tiuhti ja Viuhti olivat ihan ihastuttavia Ti-kieltä puhuessaan

Kaikenkaikkiaan Muumimaailmasta jäi näin ensikertalaisena oikein positiiviset ajatukset! Siellä viihtyi lasten lisäksi myös aikuiset. Ja vielä ehtii tänäkin kesänä Muumimaailmaan!