Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Kesäpäivä Kälviällä - Eläinpuistoa ja talonpojan museota

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Kesäpäivä Kälviällä - Eläinpuistoa ja talonpojan museota

Paula Gaston

Viikko on taas kulunut vauhdilla, ja olemme ehtineet taas tehdä vaikka ja mitä. Taisin jo viime vuonna kertoa teille tästä paikasta, jossa kävimme pari päivää sitten, sillä käymme siellä joka kesä lasten kanssa. Toivosen eläinpuisto ja talonpojan museo sijaistee Kokkolan Kälviällä, ja on vähän sellainen tuntemattomampi eläintarha. Mutta se on ihan helmi lasten kannalta, sillä siellä saa juosta ja riehua niin paljon kuin jaksaa, ja ihailla maatilan eläimiä. Lisäksi se sijaitsee ihan 8-tien varressa, joten se on kätevä pysähdyspaikka ohikulkumatkalla.

Eläinpuisto on saanut alkunsa Toivosen isännän keräily-innostuksesta, ja muistankin jo lapsuudessa ihmetelleeni tien varteen kerääntyneitä vanhoja koneita ja traktoreita. Pikkuhiljaa paikalle alkoi kertyä kokonainen museokylä, ja perheyritys aloitettiin vuonna 1985. Joka vuosi puistoon ilmestyy jotakin uutta, tai siellä kokeillaan uusia ideoita, eli on aina kiva mennä talven jälkeen siellä käymään. Kotieläimet tietenkin houkuttelevat lapsia eniten, mutta puistossa on tosi paljon muutakin katseltavaa.

ELÄINTARHA ON LASTEN SUOSIKKI

Eläintarhan eläimet vaihtelevat vähän vuosittain. Yleensä mukaan ovat päässeet ainakin ne yleisimmät farmieläimet; lehmät, possut, kanat, hevoset, vuohet ja lampaat. Joskus muistan nähneeni eläintarhassa porojakin, mutta tänä ja viime vuonna niitä ei ollut. Sitten on kaikenlaisia pienempiä eläimiä kuten kaneja ja muita. Mutta vuodesta toiseen lasten suosikkeina ovat pysyneet kissat ja koirat pentuineen. Ja söpöjähän ne ovatkin. Jos hyvin sattuu, on paikalla ehkä eläintenhoitajakin, ja pentuja voi päästä paijaamaan. Tänäkin vuonna kissanpennut tuntuivat olevan ihan ykkösiä!

Toivosen eläinpuistossa voi rattaiden sijaan vetää lapsia vanhanajan käyrryissä

Toivosen eläinpuistossa voi rattaiden sijaan vetää lapsia vanhanajan käyrryissä

Tuijotuskilpailu meneillään

Tuijotuskilpailu meneillään

MUSEOKYLÄSSÄ VOI HYPÄTÄ HISTORIAAN

Pitkin puistoa on kaikenlaisia vanhoja rakennuksia joiden sisään voi mennä ihmettelemään Toivosen keräämiä museoesineitä. Niistä itselleni mieluisin on 40-luvulta oleva koulurakennus, jossa on vanhat pulpetit ja muitakin kouluista saatuja tavaroita, kuten karttoja ja opetustauluja. Vanhanajan kaupassa voi käydä ihmettelemässä esimerkiksi vanhaa puhelinkeskusta, ja sen ajan sekatavarakaupan valikoimia. Erilaisia aittoja ja rakennuksia riittää, ja niissä on kaikenlaista nähtävää. Joskus olemme nähneet alueella myös sepän työssään taivuttelemassa hevosenkenkiä.

Vanha koulurakennus

Vanha koulurakennus

Vanhojen traktorien ja työkoneiden alue on tietenkin pienten poikien paratiisi. Traktorien, puimakoneidein ja muiden päälle saa kiivetä istumaan, ja pääsimmepä me kerran käynnistämäänkin trarktoria. Toivosen isäntä nimittäin pyöräilee alueella päivittäin, ja mielellään näyttää lapsille erilaisia esineitä tai juttelee vanhempien kanssa. Hän on aina iloisella tuulella.

Yleensä juomme sitten jossakin vaiheessa sitten kahvit Savupirtti-Kaffilassa, joka on 1700-luvun vanhassa pohjalaistalossa. Kahvilan vieressä olevassa Antintuvassa on kaikenlaisia vaihtuvia näyttelyitä, kuten räsymattoja ja muita, sekä erilaisia työnäytöksiä. Kahvilaan on eläintarhan ulkopuolella, joten sinne pääsee vaikka ei sisälle olisikaan menossa.

ERILAINEN LEIKKIPAIKKA JA UNELMIEN LEIKKIMÖKIT

Pari vuotta sitten Toivosen eläinpuistossa vietettiin Lasten Asuntomessuja. Silloin eri talonrakennusyhtiöt toivat paikalle omat leikkimökkinsä, jotka oli sisustettukin viimeisen päälle. Nyt osa leikkimökeistä oli avattu lapsille leikkimistarkoitukseen, ja sekös olikin jännää. Meidän pienin olisi varmaan jäänyt näihin leikkimökkeihin asumaan jos olisi voinut. Ja nättejähän ne on kyllä. Ennen näitä mökkejä paikalla on ollut vain vanhanajan leikkimökki, Muumi-talo ja supersuosittu leikkikauppa. Nyt leikkimökkejä oli niin monta, että jos yhteen tuli ryysis, lapsi siirtyi vain seuraavaan.

Leikkipaikalla on muutenkin kaikkea aika erikoista. Täällä ei leikitä missään normaaleissa kiipeilytelineissä tai liukumäissä. Täällä kiipeillään vanhassa paloautossa, merirosvolaivassa tai veturissa.

Leikkipaikka

Leikkipaikka

toivola_veturi.jpg
Leikkimökkejä

Leikkimökkejä

toivonen_pyykit.jpg
Leikkimökin sisustus

Leikkimökin sisustus

Leikkikaupassa on niin kiva leikkiä, että sieltä on vaikea lähteä pois

Leikkikaupassa on niin kiva leikkiä, että sieltä on vaikea lähteä pois

Toivosen eläinpuisto on avoinna vain kesäisin, mutta jos kesälomamatkalla on täällä suunnalla, niin kannattaa pysähtyä. Paikka on vähän normaaleista puistoista poikkeava, sillä se on kirjaimellisesti rakennettu metsään, eikä siellä hienostella. Polutkin ovat luonnontilassa, kivikkoisia ja juurakkoisia, ja monet leikkialueen välineistä vanhoja tai itsetehtyjä. Ei siis kannata odottaa mitään viimeiseen asti sliipattua ja modernia paikkaa, vaan rehtiä entisajan leikkipaikkaa lapsille.

Täällä on hyvä lasten purkaa vähän energioita, ja vanhemmillekin on paljon katseltavaa. Menemme varmasti toisenkin kerran tänä kesänä käymään. Mutta nyt jatkamme matkaa Sieviin ja muttimarkkinoille. Jos et tiedä mitä mutti on, niin pysyppäs kuulolla kun kerron!