Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Kalkkunaa napaan - Perinteinen amerikkalainen Kiitospäivä

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Kalkkunaa napaan - Perinteinen amerikkalainen Kiitospäivä

Paula Gaston

Reissumme on edennyt jo Kaliforniasta Nevadan kautta tänne Utahiin sukulaisten luokse. Tuossa aiemmin jo mainitsinkin, että tulomatkalla pysähdyimme muun muassa Las Vegasissa ja Hooverin padolla, mutta nyt olemme ehtineet käymään jo parissa kansallispuistossakin. Toinen on Lake Mead ihan Arizonan ja Nevadan rajalla, ja toinen on Cedar Breaks täällä Utahissa. Niistä kerron lisää sitten myöhemmin mutta nyt hetkeksi tämän hetkiseen olinpaikkaamme Vineyardissa, Utahin osavaltiossa.

Koko reissumme päätarkoitus oli siis viettää perinteistä Kiitospäivää sukulaisten ja etenkin vakavasti sairastuneen iso mummon kanssa. Koska omiin perinteisiini ei Kiitospäivä tietenkään ole kuulunut, en ole koskaan osannut sitä viettää ihan samalla volyymilla kuin amerikkalaiset. Yleensä olemmekin olleet reissussa Kiitospäivän aikana, tai olemme tehneet illallisen kotona vähän pienemmässä mittakaavassa. Koko Kiitospäivän tarkoitushan osoittaa kiitollisuutta siitä kaikesta hyvästä mitä elämässä tällä hetkellä saamme kokea. Ennen osoitettiin kiitollisuutta esimerkiksi hyvästä sadosta tai pelastumisesta kiperästä tilanteesta. Nykyään painoarvo on kovasti perheellä ja yhdessä olemisella, ja Kiitospäivän aikaan matkustetaan perheiden tai ystävien luo jopa enemmän kuin joulun aikaan. Monet kokevat Kiitospäivän olevan myös aikaa jolloin tehdään hyväntekeväisyyttä ja lahjoitetaan ruokaa tai rahaa vähempiosaisille.

25B7DA3A-1A98-403B-B8DD-18ED95A09EEC.JPG

Kiitospäivästä alkaa perinteisesti myös joulun odotus. Mekin pystytimme jo kuusen olohuoneen nurkkaan ja lapset pääsivät sen koristelemaan. Täällähän kuuset eivät tule metsästä, vaan joulukuusifarmeilta, ja ne kestävät helposti koko kuukauden. Kiitospäivä sijoittuu aina torstaille ja sen jälkeinen perjantai tunnetaan yleisesti nimellä Black Friday. Black Friday aloittaa hervottoman joulushoppailun “tajuttomilla” alennuksillaan. Itse pysyn kyseisenä päivänä kaukana kaupoista, sillä en vaan kestä sellaista väenpaljoutta tai tungettelua. Ja Kiitospäivän rauhoittumisen jälkeen ostoksille ryntääminen tuntuukin aika isolta kontrastilta.

Itse juhlapäivän kruunaa tietysti varsin aikaisin nautittava kalkkuna-illallinen. Perinteisesti tarjolla on paistettu kalkkuna, “stuffingia” eli kalkkunan täytettä, karpalohyytelöä, perunamuusia, bataattia, kastiketta ja jonkunlaista salaattia. Jälkiruokana syödään kurpitsapiirakkaa kermavaahdon kera. Kalkkunan täyte tehdään yleensä valmiista sekoituksesta jonka pääraaka-aineena ovat leipäpalat, selleri, sipuli ja mausteet. Täyte tehdään nykyään erillisessä astiassa eikä suinkaan kalkkunan sisässä kuten ennen vanhaan, sillä kalkkunan sisällä siihen saattaa jäädä bakteereja. Me skippasimme koko stuffingin tänä vuonna, ja keskityimme muihin tarjottaviin. Yksi herkullisimmista ruoista oli mielestäni bataattilaatikko jonka päällä oli siirappia ja saksanpähkinöitä. Kurpitsapiirakan lisäksi herkuttelimme myös omenapiirakalla.

22BA57ED-9AA4-4B1D-B7CC-FD1C06853ED3.JPG
64D1CEDB-0AA8-40DB-90FB-F467B3F79B4F.JPG

Juhla-aterian aluksi kerroimme jokainen mistä asioista olemme erityisen kiitollisia tällä hetkellä. Meille tietenkin tämä oli erityinen tilaisuus viettää aikaa perheen, ja etenkin iso mummon kanssa. Lapset leikkivät omia leikkejään, ja me aikuiset pelasimme vähän Scrambleä, ja kuuntelimme tarinoita iso mummon nuoruudesta. Meillä todellakin on monta syytä olla kiitollinen tällä hetkellä, ja unohtaa hetkeksi valittaminen. Huomiseksi Utahiin on luvattu lumisadetta. Siitäkin osaa ulkosuomalainen olla kiitollinen vaikka paikalliset ehkä eivät sitä toivokkaan!