Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Kalifornian upea Mono Lake ja sen tufa tornit

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Kalifornian upea Mono Lake ja sen tufa tornit

Paula Gaston

Enpäs ollut tiennytkään, kuinka upea järvi meillä on Kaliforniassa, ennen kuin viime reissulla pysähdyimme Mono Lakelle. Yosemiten kansallispuiston ylityksen jälkeen oleskelimme Mammoth Lakesillä, ja kävimme muun muassa Devils Postpilella patikoimassa. Sitten parin yön jälkeen lähdimme ajamaan kohti Bodien kummituskaupunkia, ja pysähdyimme Mono Lakelle matkalla. Vau! Ihastuin tähän erikoiseen järveen, joka on tullut tunnetuksi sen tufa torneista, eli kivimuodostelmista. Oli mielenkiintoista nähdä ja oppia, miten nämä tornit ovat syntyneet, ja mikä tekee tästä järvestä niin uniikin.

MONO LAKE ON MUINAINEN, YLTIÖSUOLAINEN JÄRVI

Ensinnäkin, Mono Lake on yksi Yhdysvaltojen vanhimpia järviä. Sen sanotaan olevan muinainen järvi, sillä se on muodostunut jo ainakin 760 000 vuotta sitten. Arvellaan kuitenkin, että sen oikea ikä voisi olla jopa yli miljoona vuotta. Järvi sijaitsee Sierra Nevadan vuoriston kupeessa, ihan Mammoth Lakesin lähellä. Ajomatkaa meille tuli Mammoth Lakesiltä vain vajaa puoli tuntia. Järven vesi on yltiösuolaista, ja siinä voisi kellua ihan samoin kuin Kuolleessa meressä Israelissa. Suolaa kertyy veteen sillä vesi ei virtaa ulospäin järvestä lainkaan. Suolasta johtuen vesi on myös hyvin emäksistä.

mono_lake_view.jpg
 

Mono Laken eliöt poikkeavat suuresti makean veden järvien eliöistä. Järvessä elää muun muassa miljoonia, pieniä lehtijalkaisia (brine shrimp), joita ei tavata missään muualla. Nämä eliöt houkuttelevat järvelle paljon lintuja ympäri vuoden. Paikalla pesivien lintujen lisäksi, siellä pysähtyy monia eri muuttolintulajeja, ja lintubongarit ovatkin tuttu näky järven rannoilla. Aikojen saatossa järveen on yritetty myös istuttaa kaloja, mutta ne yritykset ovat pääosin epäonnistuneet. Jokunen kala on saattanut jäädä järveen elämään, mutta alunperin järvessä ei ole ollut lainkaan kaloja. Me emme nähneet lehtijalkaisia emmekä kaloja, mutta näimme rantaviivalla ihan hirvittävät määrät pieniä kärpäsiä. Ne ovat alkalikärpäsiä (Ephydra hians), jotka tulevat järvelle pariutumaan, ja ovat tärkeä osa lintujen ruokavaliota.

Suolasta johtuen Mono Lake ei myöskään koskaan jäädy vaikka muuten alueella onkin talvella lumi maassa.

MITÄ OVAT MONO LAKEN TUFA TORNIT?

Mono Lakella vierailevia kiinnostaa aina eniten siellä olevat kivimuodostelmat, eli tufat. Nämä kalkkikiviset tornit muodostuvat kun järven pohjassa olevat kalsiumia sisältävät lähteet kuplivat ylöspäin. Kalsium ja vedessä oleva karbonaatti yhdistyvät ja näin muodostuu kalkkikiveä lähteen ympärille. Lähde pulppuaa edelleen kivitornin keskeltä, joten se jatkaa kasvamistaan kunnes saavuttaa veden pinnan.

Vuonna 1941 Los Angesin kaupunki alkoi käyttää vettä Owens joesta joka laskee Mono Lakeen. Järven pinta alkoi nopeasti laskea, ja koko alueen luonto kärsi. Veden pinta laski puoleen, ja alueen ilmanlaatu huononi huomattavasti. Tufa tornit tulivat esiin veden alta ja lakkasivat kasvamasta. Näin Mono Laken tufat tulivat kaikkien tietoisuuteen, ja niistä tuli alueen varsinainen nähtävyys. Onneksi vuonna 1978 perustettu komitea on onnistunut järven suojelemisessa, ja sen järven pinnan ei anneta enää laskea.

mono_lake_tufas.jpg

MONO LAKE TUFA STATE NATURAL RESERVE (SOUTH TUFA)

Monet vierailevat Mono Lakella Yosemiten vierailun yhteydessä tai käydessään Mammoth Lakesilla. Lähin kaupunki on Lee Vining, joka on käytännossä melkein järven rannalla. Lee Vining on pikkuruinen kaupunki jossa asuu vain 222 ihmistä (2010). Sieltä löytyy kuitenkin pari ihan kivaa ravintolaa, ellei sitten halua tuoda piknikkiä mukanaan järvelle. Järvellä voi vierailla useammassa paikassa, mutta suosituin käyntikohde on Mono Lake Tufa State Natural Reserve, joka tunnetaan myös nimellä South Tufa, sillä se on järven etelärannalla.

Mono Lake Tufa State Natural Reserve perustettiin vuonna 1981 suojelemaan alueen kivimuodostelmia ja eläimiä. Parkkipaikalla on pieni rangerin koppi, mutta näytti vähän siltä, että hiljaisimpina päivinä käytössä on vain pieni lukollinen laatikko, johon pääsymaksu kerätään. Sisäänpääsy alueelle on $3 aikuisilta (lapset ilmaiseksi), ja sillä ylläpidetään luonnonsuojelun lisäksi palveluita, kuten polkuja, kylttejä ja vessoja. Mikäli sinulla on hallussasi America the Beautiful -passi, eli kansallispuistojen vuosikortti, sen voi jättää auton tuulilasiin ja se kelpaa maksusta. South Tufa Interpretive Trail alkaa heti parkkipaikalta, ja se vie vierailijat rantaan katsomaan järven parhaita tufa torneja. Polku on yhden mailin (1,6 km) pituinen, ja sen varrella on useita järvestä ja sen elämästä kertovia kylttejä.

mono_lake_trail.jpg

Järvi on todella kaunis! Sen pinnasta heijastuvat lumihuippuiset Sierra Nevadan vuoret, ja vedestä nousevat tufa tornit. Paikka on oikea valokuvaajan unelmakohde kunhan muistaa, että kivimuodostelmille kiipeily on laissa kiellettyä!

mono_lake_sign.jpg
mono_lake_banner.jpg
mono_lake_tufa.jpg
mono_lake_south.jpg
mono_lake.jpg

Mono Lakesilla on muitakin paikkoja joissa voi vierailla. Ihan Tufa State Natural Reserven vieressä on Navy Beach, josta voi laskea vesille kanootit ja kajakit. Pohjoisempana järveä on County Park. Kaikki nämä paikat ovat aika lailla Highway 395:n varrella ja helposti löydettävissä.

✻✻✻

Meille sattui siinä mielessä ikävästi, että kun laskeuduimme Mammoth Lakesilta Mono Lakesille, vuoristotauti otti vähän valtaa vanhimmassa tyttäressämme. Kuten kerroin jo aiemmin, minäkin kärsin vähän oireista tällä reissulla, sillä olimme kuitenkin aika korkealla vuoristossa. Kun olimme lähdössä polulle tutkimaan järveä hän alkoi oksentaa ja voida pahoin. Niinpä kävin vähän yksin käveleskelemässä rannalla, ja vierailu jäi aika lyhyeksi. Kun olin palannut takaisin oli lapsenkin oli jo kohentunut, ja hän kävi sitten vähän pienemmän retken isänsä kanssa järvellä. Kaikki siis hyvin onneksi, ja ranger tuntui tunnistavan oireet heti. Siinä mielessä olisi kiva joskus palata vielä takaisin tutkimaan tätä uskomattoman kaunista järveä ja sen elämää!