Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Iltalehden haastattelu Kalifornian maastopaloista

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Iltalehden haastattelu Kalifornian maastopaloista

Paula Gaston

Kalifornia on viime aikoina ollut kovasti uutisissa. Eikä syyttä. Tilanne täällä on ollut suorastaan katastrofaalinen. Kaikilla alkaa olla jollakin tavalla paukut lopussa, sillä maastopalot ovat vaikuttaneet aika laajalti lähes jokaiseen. Pahimmin ovat tietysti kärsineet ne, jotka ovat menettäneet koko omaisuutensa, tai lähimmäisiään. Palopaikalla työskentelevät palomiehet, viranomaiset ja vapaaehtoiset vaarantavat oman terveytensä tai jopa henkensä työssään. Ja sitten ollaan tietenkin me, jotka kärsimme vähän eri tavalla.

Sieltä se aurinko taas aamulla pilkistää… savun seasta.

Sieltä se aurinko taas aamulla pilkistää… savun seasta.

Meidän riesana on ollut huono ja ajoittain jopa vaarallinen ilmanlaatu josta kirjoittelin viime sunnuntaina blogiinkin. Tämän jutun oli bongannut myös Iltalehden toimittaja, joka halusi tehdä juttua lehteen sen perusteella. Juttelimme muun muassa siitä, kuinka ulkona ollessamme käytämme N95 maskia, ja kuinka monet koulut ovat olleet suljettuna tai lapset pidetään sisällä. Me olimme pysytelleet pääsääntöisesti sisällä tuolloin neljä päivää. Lisäksi juttelimme siitä, ettei tämä suinkaan ole ensimmäinen kerta kun savut ovat meille saakka vyöryneet.

Juttu on luettavissa kuvineen täällä:

Kalifornian maastopalojen keskellä asuva suomalainen Paula ei lähtisi ulos ilman hengityssuojainta: ”Tämä ei ole sumua, johon olemme tottuneet”

Savutilanne osaltamme on jutun julkaisun jälkeen vain pahentunut. Tänään en vienyt tytärtämme kouluun, sillä ilmanlaatu oli kaupungissamme 178 joka lähentelee jo vaarallisen rajaa. Monet muutkin äidit päättivät pitää lapset kotona, sillä vaikka koulussa pääsääntöisesti oltaisiin sisällä, siirrytään siellä luokista toiseen kesken päivän ulkokautta. Lisäksi matkalla koululle ja takaisin saa jo hengitettyä aimo annoksen saasteista ilmaa. Kaiken huipuksi jotkut opettajat ovat myöntäneet, etteivät pidä aina luokan ovea kiinni. Mitä hyötyä siis on olla koko päivää sisällä jos ulko-ovi on auki? Tämän päivän hengittely tällä lukemalla vastaisi samaa kuin lapseni polttaisi 7 tupakkaa. Nyt iltaa kohden luku on jo kohonnut 195 ja koulultakin tuli ilmoitus, että kaikki countyn koulut pidetään huomenna suljettuna.

Suurin tulipaloista, Camp Fire riehuu vielä pohjoisessa. Se on tällä hetkellä 60% hallinnassa. Myös Etelä-Kalifornian suurin palo Woolsey Fire jatkaa palamistaan, se on 57% hallinnassa. Viime päivinä paloja on tullut myös lisää niin etelämpänä kuin täällä meilläkin. Yksi jopa omassa kaupungissamme. Niles Fire alkoi eilen ja on kaupungin laidalla olevassa kanjonissa. Se on tällä hetkellä 60% hallinnassa. Toinen meitä huolestuttava uusi palo on Sierra Fire joka on ihan mieheni perheen kotikaupungin vieressä.

Tällaisia lukemia oli meillä torstaina.

Tällaisia lukemia oli meillä torstaina.

Nyt kun Piilaaksossa ollaan, niin täällä tietenkin on applikaatiota joka lähtöön. Tänään törmäsin sellaiseen kuin Sh**t! I smoke. Se kertoo ilmanlaadun sieltä missä olet, ja kuinka moneen tupakkaan ilman hengittäminen on verrattavissa. Oheinen mittaus on Camp Firen palo paikalla Paradisessa.

Nyt kun Piilaaksossa ollaan, niin täällä tietenkin on applikaatiota joka lähtöön. Tänään törmäsin sellaiseen kuin Sh**t! I smoke. Se kertoo ilmanlaadun sieltä missä olet, ja kuinka moneen tupakkaan ilman hengittäminen on verrattavissa. Oheinen mittaus on Camp Firen palo paikalla Paradisessa.

Onneksi huomenna starttaamme road tripille Nevadaan ja Utahiin. Ehkä sitten blogikin täyttyy vähän iloisemmista jutuista. Metsäpaloja koskevien uutisten ja savumittareiden kyttääminen on itsellekin henkisesti väsyttävää hommaa, joten loma ei voisi tulla parempaan ajankohtaan. Toivotaan, että säätiedotukset kerrankin osuisivat Kalifornian kohdalla oikeaan, sillä ensi viikolle on luvattu sadetta!