Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Auringonpimennyksen lapsi

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Auringonpimennyksen lapsi

Paula Gaston

Tämä vuosi oli siitä erikoinen, että elokuun 21. päivä Yhdysvaltojen yli kulki täydellinen auringonpimennys. Edellinen täydellinen pimennys on täällä suunnalla nähty 99 vuotta sitten. Auringonpimennys täydellisenä näkyi vain tietyllä reitillä Oregonista South Carolinaan, ja monet suunnittelivatkin matkaavansa jonnekin reitin kohteista. Uutisissa povattiin kovia ruuhkia, ja useat reitillä olevat kansallispuistot täyttyivät ihmisistä. Mekin olisimme kenties matkanneet Oregoniin todistamaan tätä harvinaista tapahtumaa mutta kohtalo päätti osaltamme toisin. 

Sen sijaan, että olisin päässyt näkemään auringonpimennyksen luonnossa, seurasinkin sitä synnytyssairaalan televisiosta koko päivän. Olin hieman jopa kateellinen niille, jotka pääsivät sitä ihan oikeasti todistamaan, mutta olihan tämä päivä meille muuten merkityksellinen. Pieni tyttäremme (toinen sellainen) syntyi saman päivän iltana klo 19.02. Hänestä tuli siis ihan oikea auringonpimennyksen lapsi. Kaikki meni synnytyksen osalta hyvin, ja nyt meitä maailmanmatkaajia on sitten yhteensä neljä. 

vauva_jalat.jpg

Siihen mennessä kun vauva syntyi oli monien kavereiden instagramit täyttyneet auringonpimennyskuvista. Kaliforniassakin pimennyksen saattoi nähdä osittaisena kunhan vain jaksoi etsiä pilvettömän paikan. Seuratessani tätä suurta tapahtumaa televisiosta, tulin myös törmänneeksi itselleni uudenlaiseen matkailumuotoon. Kävi ilmi, että monet matkaavat ympäri maailmaa jahdaten auringonpimennyksiä ja näkevät siinä samalla sitten maailmaa. Eräskin pariskunta oli käynyt neljässätoista eri maassa katsomassa pimennyksiä. Itselleni tämä ei ole tullut koskaan mieleen, mutta eihän se kuulostaisi hullummalle jos pimennys "sattuisikin" juuri maahan jonne on suunnitellut matkaavansa. Seuraava täydellinen auringonpimennys on nähtävissä Yhdysvalloissa vuonna 2024. Sitä ennen voi kuitenkin suunnata Etelä-Amerikkaan vuonna 2019 tai 2020, tai Etelämantereelle vuonna 2021. 

Tässä näkymät auringonpimennyksestä sairaalasta käsin. 

Tässä näkymät auringonpimennyksestä sairaalasta käsin. 

Auringonpimennystä katsellessa kannattaa muistaa suojata silmät erityislasein. Ihan hetkittäinenkin katsominen auringon suuntaan pimennyksen aikana voi aikaan saada suurta tuhoa silmissä. Täällä laseja oli myynnissä useissa paikoissa mutta noin viikkoa ennen pimennystä niitä oli enää vaikeaa löytää. Tuntui, että ne olivat loppuun myytyjä joka puolella. NASA myös varoitteli liikkeellä olevista laseista jotka eivät täyttäneet kriteereitä ja joita ei oltu merkitty "ISO 12312-2" merkinnällä. Monissa paikoissa esimerkiksi kirjastot tai erilaiset puistot järjestivät "auringonpimennyksen katselu -bileitä" joissa he sitten jakoivat ilmaiseksi laseja paikalle tulleille. 

Nyt me kuitenkin keskitymme hetken aikaa tähän pieneen onnen pakettiin auringonpimennyksen sijaan, ja suunnittelemme tulevia seikkailuja pimennyksien kera ja ilman vähän myöhemmin!