Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Amerikkalaisen passin uusimisen tuskaa

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Amerikkalaisen passin uusimisen tuskaa

Paula Gaston

Kirjoittelin joku aika sitten siitä kuinka helppoa Suomen passin uusiminen nykyään on jopa täältä ulkomailta käsin. Nyt viisi vuotta täyttävä tyttäreni on kaksoiskansalainen enkä ole hankkinut hänelle vielä Suomen passia lainkaan, onnistuuhan matkustaminen USA:n passillakin, niin miksi maksaa kahdesta passista. Tuli kuitenkin aika jolloin hänen vauvana hankittu passinsa vanheni ja meidän piti hankkia uusi passi. Voi mikä tuskien taival...

Periaatteessa kaksoiskansalaisen tulisi matkustaa kahdella passilla. Euroopassa EU-passilla ja täällä Yhdysvalloissa vain USA:n passilla. Tästä näkee aika usein kysymyksiä eri ulkosuomalaisten ryhmissä.  Eli täältä lähtiessä ja tänne tullessa näytetään aina USA:n passi, Suomeen tai muihin EU-maihin mennessä Suomen passi. Yhdysvaltojen passilla saa Suomessa olla kerrallaan vain kolme kuukautta, joten rajalla on välillä kyselty lapsen Suomen passin perään, ettei heidän tarvitsisi laskea maassaolon aikaa. En ole sitä kuitenkaan vielä hankkinut. Yhdysvaltoihin on ehdottoman tärkeää matkustaa sinisellä passilla sillä muutenhan lentokentällä kysellään ESTA:n tai green cardin perään, ja että rajalle jää tieto myös maahan paluusta. 

Passi hankitaan täällä pääasiassa postitoimiston kautta tai county clerk:n toimistosta. Osaan postien passitoimistoista voi kävellä ilman ajanvarausta ja osaan tulee varata aika etukäteen. Ensimmäistä passia hankkiessa kävelimme postiin ilman aikaa ongelmitta, mutta olen sen jälkeen yrittänyt samaa oman passin tiimoilta, ja jono on ollut ihan hirveä. Aikoja annetaan vain noin 30 per päivä ja ensimmäiset jonottajat tulevat jo viideltä aamulla. Toimisto aukeaa yhdeksältä. Eli vaikka saisit ajan, joudut vielä jonottamaan kunnes oma vuorosi tulee vaikka yhdeltä iltapäivällä. Siis kuka pystyy sellaiseen suoritukseen lapsen kanssa? Lisäksi alaikäisen passin saaminen vaatii paikalle molemmat vanhemmat. En tiedä mitä täkäläisille passitoimistoille on tapahtunut. Joko niitä on vähennetty tai väkeä on muuttanut alueelle yksinkertaisesti liikaa. 

Seuraavana oljenkortena kokeilin sitten ajanvarausta, sillä se oli toiminut ihan hyvin viime vuonna omaa passia hankkiessani. Soitin läpi useamman lähikaupungin postit ja county clerkit, ensimmäinen mahdollinen passiaika oli kahden kuukauden päästä. Lisäksi soittelu postitoimistoihin on tosi turhauttavaa sillä sieltä harvoin vastataan, tai sitten puhelu käännetään jonnekin missä kukaan ei siihen vastaa. Pariin paikkaan ajan voi varata modernisti netin kautta mutta nekin ajat olivat täynnä seuraavat kaksi kuukautta. Ja niin siinä tietysti kävi, että kun yhden ajan varasin, se sattui juuri aikaan jolloin matkasimme häihin, eli jouduin perumaan ja varaamaan uuden. Tässä vaiheessa odotusta oli siis kokonaisuudessaan neljä kuukautta jo mennyt siihen, että päästiin edes jättämään paperit sisään. 

Lopulta koitti sitten se aamu kun astelimme naapurikaupunkimme postikonttoriin koko köörin kera anomaan uutta passia. Odottelimme passitoimiston oven takana jo hyvissä ajoin, mutta kun kukaan ei ollut koputteluista huolimatta tullut avaamaan. Kymmenen yli sovitun ajan, aloimme kyselemään postivirkailijalta että mitä meidän pitäisi tehdä. Hän sanoi ettei toimistossa ole ketään sisällä kun virkailija on tauolla mutta hän voi käsitellä paperit postin tiskillä. Melko epäselvää siis! No, postin tiskille pääsy auttoi ainakin yhdessä asiassa. Yleensä nimittäin paperit käsitellään passitoimistossa, josta virkailija ajaa sinut sitten postin tiskille jonottamaan "money orderia" eli lappua joka todistaa, että olet siirtänyt passista koituvat maksut valtion tilille. Sitten mennään takaisin passitoimistoon käsittelemään loput hakemuksesta. Toinen vaihtoehto maksulle on shekki. Nyt kun olimme jo postin tiskillä, saimme rahansiirrot siinä samalla kun hakemus tarkistettiin. Miksiköhän tämäkin on niin vanhanaikaista? Luottokorttien luvatussa maassa pelataan vielä shekeillä ja money ordereilla.

Joka tapauksessa... saimme passianomuksen sisään ja mies pääsi takaisin töihin. Mikä helpotus! Nyt sitten odoteltiin passin saapumista postin mukana. Virkailija oli iloinen voidessaan ilmoittaa, että käsittelyaika on VAIN 4-6 viikkoa sillä kuulemma ei ole ollut suurempia jonoja. Hienoa! Suomen passini saapui neljässä päivässä, heh. No, passi saapui lopulta noin kolmessa viikossa ja vanha mitätöity passi perässä parin viikon päästä. Nyt asia on taas kunnossa viideksi vuodeksi eteenpäin ja joskus teininä lapsetkin saavat täällä sitten kymmenen vuoden passin. Mutta täytyy taas kerran todeta, että kyllä Suomessa osataan tämä homma!