Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

10+1 kysymystä ulkomailla asuvalle suomalaiselle

Matkablogi Lifestyleblogi Perhematkat Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

10+1 kysymystä ulkomailla asuvalle suomalaiselle

Paula Gaston

Ulkosuomalaisten blogeissa on viime kuukausina näkynyt pyörivän haaste jossa vastataan kysymyksiin ulkosuomalaisuudesta. Minäkin päätin lopulta tarttua haasteeseen sen oltua Otto Liljan blogissa jossa hän haastaa mukaan kaikki ulkosuomalaiset. Haasteeseen kuuluu myös Liebster Award -osio jonka jätin omista vastauksistani pois, sillä olen jo aiemmin kirjoittanut kyseisestä palkinnosta.

pallotuoli.jpg

 

Tässäpä ajatuksiani elämästä ulkomailla:

1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Olen aina sanonut, että parasta Yhdysvalloissa on minun mielestäni ovat ihmiset. Täällä hymyillään, tervehditään, puhutaan ventovieraille ja ollaan kohteliaita. Moni suomalainen sanoo sen olevan pinnallista, tai että liiallinen palvelualttius kaupoissa ja ravintoloissa on ahdistavaa, mutta minusta se on ihanaa! Kukapa ei tykkäisi kun aamulla töihin mennessä työkaveri kehuu vaatteitasi tai kampaustasi. Viis siitä onko se totta vai ei, minut se ainakin saa hyvälle tuulelle. Sellainen jatkuva mököttäminen ja valittaminen on toivottavasti jäänyt itseltänikin vähän vähemmälle tänne muuton jälkeen. Asialla on toki se toinen puoli, että syvempiä ystävyyssuhteita on vaikeampaa luoda kun ei aina voi luottaa kaikkeen mitä sanotaan. Siinä mielessä olen huomannut usein hakeutuvani täällä asuvien suomalaisten seuraan. 

Parasta on myös tämän maan monipuolisuus ja koko. Täältä löytyy aina joku kolkka jossa en ole vielä ehtinyt käymään. On paljon upeita luonnonnähtävyyksiä ja historiallisia paikkoja. Monta osavaltiotakin meillä on vielä näkemättä. 

2. Entä ikävintä?

En halua ottaa kantaa politiikkaan, mutta tämän hetkinen tilanne täällä, ja koko maailmassa, heijastuu ihan arjen askareihinkin. Ihmiset puhuvat tästä paljon ja on aika masentavaa kuulla negatiivisia juttuja päivästä toiseen.

Toinen asia mitä kaipaan nyt kun minullakin on lapsia, on tietynlainen turva ja vapaus. Vaikka täällä jossain mielessä lapset saavat mielestäni olla kauemmin lapsia kuin Suomessa, samaan aikaan kasvatuksesta puuttuu tietynlainen vapaus. Lapset kuskataan ihan joka paikkaan; kouluun, harrastuksiin ja kavereille. Yksin ilman vanhempia voidaan olla ehkä korkeintaan omalla pihalla, ja lapset opetetaan varomaan vieraita ihmisiä. Leikkitreffeistä sopivat keskenään vanhemmat, eivät lapset. Toki on alueita joissa eletään vähän vapaammin mutta näin siis meillä täällä Piilaaksossa. Kaikenlainen varovaisuus alkaa jossain vaiheessa tarttumaan itseenkin enkä esimerkiksi lähde enää pimeällä mielellään kävelylle kuten ennen. 

3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkaisit?

Varmaankin pitäisi ruksata joku paikka bucket listalta yli. Ja niitähän riittää... ha ha! Haaveilen joskus pääseväni Galapagossaarille tai Malediiveille. Uutena innostuksena meidän perhe on puhunut viime aikoina Kamputseasta ja siellä kaikkien temppelien näkemisestä. 

4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?

Kreikkaan ja Havaijille ainakin. Tosin välillä olisi kiva vaihtaa eri saarelle, ja Kreikassa on vielä näkemättä paikat mantereellakin. Jostain syystä nämä kaksi paikkaa vaan kiinnostaa uudelleen ja uudelleen.

5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

Tästä saisi varmasti aikaiseksi piiiiitkän listan. Kaipaan ihan perinteisiä uusia perunoita, kunnollista leipää, karjalanpiirakoita, savukalaa, leipäjuustoa ja ylipäätään kaikkea äitini kokkailemaa ruokaa. Lisänä täytyy mainita, että Suomessa osataan sekä karkkien että jäätelön teko.. nam nam!

6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?

Kumpa tietäisinkin vastauksen tähän. Asiasta ollaan keskusteltu mutta tällä hetkellä olemme täällä, emmekä ole tehneet mitään päätöksiä asian suhteen. Muutto Suomeen ei ole missään nimessä pois suljettu tulevaisuudesta, varsinkin nyt kun lasten kouluun menokin on tullut ajankohtaiseksi. Mutta asia vaatii vielä vähän kypsyttelyä ja toistaiseksi meillä on hyvä olla täälläkin.  

7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Hauskin on ehdottomasti Halloween. Tosin Halloweenin juhlinta on muuttunut pukeutumisesta ja bailaamisesta nykyiseen lasten pukemiseen, ja trick or treat -kierroksesta nauttimiseen naapurustossa. Tykkään muutenkin lokakuusta jolloin on vielä lämpimiä ilmoja ja joka paikka on koristeltu kurpitsoin ja sadonkorjuu -koristein. Itsenäisyyspäivä, eli 4th of July, on myös hauska juhla. Silloin keräännytään tutuille grillaamaan, pukeudutaan sini-puna-valkoiseen ja käydään katsomassa paraateja tai ilotulituksia. 

8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Vaikeinta oli ymmärtää Suomeen jääneitä ystäviä ja tuttuja. "Poissa silmistä on poissa mielestä" sanonta tuntui pätevänä monen sellaisen ihmisen kohdalla, joiden kanssa luulin olevani todella läheinen. Ulkomaille muuton jälkeen olin tietenkin vähän yksinäinen kun en tuntenut täällä vielä ketään, ja minulla olisi ollut paljon aikaa pitää yhteyttä vanhoihin kavereihin. Mutta heistäpä ei kuulunutkaan enää mitään. Sitten taas joistakin ystävistä tuli vielä entistä läheisimpiä ja jotkut puolitutut yllättäen halusivatkin pitää yhteyttä. 

Vaikeinta muutossa oli jättää taakseen perhe ja ystävät. 

9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muualla kuin Suomessa tai asuinmaassasi?

Voisin, ainakin tilapäisesti. Voisi olla ihan hauskaakin kokea arki jossakin muussa maassa. Tunnen kuitenkin, että loppuelämän kotini on joko täällä Yhdysvalloissa tai Suomessa. 

10. Mikä oli vuoden 2017 mieleenjäävin hetki?

Vuoden 2017 mieleenjäävin hetki tulee varmasti olemaan toisen lapsemme syntymä. Samaan aikaan kun amerikkalaiset kerääntyivät ulos katselemaan täydellistä auringonpimennystä, meille syntyi täydellinen pieni tyttö. Siitä voit lukea enemmän täältä

+ 1 Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna?

Voi ei! En yhtään tiedä mitä loppuvuosi tuo tullessaan. Keskitimme matkustelut alkuvuoteen juuri vauvan syntymisen vuoksi, emmekä tarkoituksella tehneet suunnitelmia loppuvuodelle. Puheissa on ollut reissu syksyllä tai jouluna Suomeen, tai joku pienempi road trip täällä suunnalla. Joko Kiitospäiväksi tai jouluksi ajamme miehen sukulaisten luo Etelä-Kaliforniaan. Mitään ei ole kuitenkaan päätetty eli ex tempore -meiningillä mennään. Ensi vuodelle suunnitelmia on kyllä jo tehty!

Ai niin, ja haasteen saa ottaa vastaan kuka tahansa ulkosuomalainen! Linkkaathan blogini postaukseesi ja jätä minulle vaikka kommenttia, että osaan käydä lukemassa vastauksesi.