Viinilaakson viemää

Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogi_banner_fi.jpg

Matkablogi Lifestyle-blogi Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Hofsas House Hotel - Carmel-by-the-Sean todellinen helmi

Paula Gaston

Kirjoitin aiemmin matkastamme Kalifornian rannikolle Carmel-by-the-Sea nimiseen kaupunkiin. Kerroin sen kuuluisista asukkaista ja erikoisista laeista, kuten siitä, että Carmelin kaduilla on laitonta kävellä korkokengissä. Me vietimme siellä mukavan viikonlopun, vaikka välillä vähän satelikin vettä. Majoituimme eurooppalais -tyyliseen butiikkihotelli Hofsas Houseen, joka oli ihan keskustan tuntumassa, ja josta oli hyvä lähteä mihin suunnalle tahansa viettämään päivää. Meistä pidettiin hotellissa hirmuisen hyvää huolta, ja päällimmäisenä mieleen jäi välitön ja lämmin tunnelma, joka tässä perheyrityksessä vallitsee.

PIKKUMÖKEISTÄ BUTIIKKI-HOTELLIKSI

Donna Hofsas miehensä Fredin kanssa muutti Los Angelesista Carmeliin 1940-luvun lopulla. He ostivat kaupungista neljä mökkiä, ja asuen yhdessä niistä, he alkoivat vuokrata kolmea muuta. Näin alkoi Hofsas Housen tarina, joka 1957 laajentui hotelliksi. Donna kuoli vuonna 1981 jättäen hotellin pojalleen, ja siitä eteenpäin yritys on pysynyt perheellä. Hotellinjohtaja Carrie Theis puhuu isoäidistään Donnasta lämmöllä, ja siitä, kuinka hän jo lapsesta saakka on ollut auttamassa hotellilla. On mukavaa jutella ihmisen kanssa, jolla selvästi on rakkaus työhönsä. 

Hofsas House on läpikäynyt laajennuksen myös myöhemmin, ja nykyään siinä on 38 uniikkia huonetta. Hotellissa on myös ympärivuoden lämmitetty uima-allas, joka ei ole kovin yleistä Carmelissa, jossa hotelleilla on hyvin pienet tontit. Suomalaisille, ja miksei muillekkin mainittakkoon, että uima-altaan yhteydessä on myös sauna. Alkupeäiset mökitkin löytyvät vielä alueelta, ja ovat käytössä. Hofsas Housella on myös kokoustila, jossa on täyskeittiö ja takka.

Hotelli on todella sisustettu vähän eurooppalaistyyliä mukaillen. Donna Hofsasin ystävä, taiteilija Maxine Albro maalasi rakennukseen bavarialais -teemaisen seinämaalauksen sekä muita teoksia. Lisäksi joka puolella rakennusta vastaan tulee hollantilaistyylisiä ovia, joissa oven saa auki kahdessa osassa. Itse rakennuskin muistuttaa vähän Keski-Eurooppalaisia taloja. 

hofsas_mural.jpg

UNIIKIT HUONEET

Jokainen Hofsas Housen huone on erilainen, mikä tekee majoittumisesta jo itsestään jännittävää. Monissa huoneissa on merinäköala, ja hollantilaistyyliset ovet, jotka mahdollistavat maiseman ihailun suoraan huoneesta. Useassa huoneessa on parveke, takka tai pienkeittiö. Kaikkialla toimii Wifi. Me majoituimme King Suiteen josta oli upea näköala merelle. Saapuessamme paikalle, meitä odotti huoneessa pullo viiniä ja juustoja, sekä tyttärelleni jätetty frisbee. Romanttinen ruusukuvioinen tapetti ei ollutkaan yliampuva, vaikka etukäteen niin ajattelin, vaan oikeastaan aika söpö. Lisätunnelmaa huoneeseen toi takka. Varsinkin lasten kanssa matkustaessa huoneen ehdoton valtti oli minikeittiö, jolloin lasten ruokien säilöminen ja lämmittäminen onnistuu helposti. Carmelille tuttuun tyyliin, osaan huoneista ovat myös lemmikit tervetulleita. 

hofsas_room.jpg
hofsas_ovi.jpg
 Pilvisen päivän auringonlasku

Pilvisen päivän auringonlasku

Huonehintaan kuuluu mannermainen aamiainen. Yksi asia josta tykkäsin erityisesti oli se, että aamupala oli katettu vastaanoton aulaan takkatulen viereen niin, että siitä saattoi kerätä itselleen sopivan tarjottimellisen huoneeseen vietäväksi. Erilaisia leivonnaisia varten mukaan sai pienen korin, ja lisäksi tarjolla oli jogurttia ja hedelmiä. Henkilökunta antoi mukaani termospullon kahvia ja lasilliset mehua. Yhdysvalloissa hotelliaamiainen ei useinkaan ole kovin kummoinen, joten oli kiva saada tuoreita leipomon croissantteja ja viinereitä. Mielestäni oli kiva idea viedä aamiainen huoneeseen; siten meillä oli mahdollisuus syödä auringonnousua katsellen omassa rauhassa. Aivan liian usein hotellin aamiaistila on onnettoman pieni eikä mistään meinaa löytyä vapaata pöytää. 

 Aamiainen on katettu

Aamiainen on katettu

ILLALLINEN BEACH HOUSESSA JA VIININMAISTELUA

Meille oli varattuna myös illallinen naapurikaupunki Pacific Groven Lovers Pointissa. Nimihän ainakin jo enteilee hyvää! Beach House ravintola ei olisi voinut enää olla kauniimmalla paikalla meren rannalla, ja melkein toivoinkin, että olisimme käyneet siellä myös valoisan aikaan ihailemassa maisemaa. Pacific Grove on ihan 17-mile-driven varrella, jonka sanotaan olevan yksi maailman kauneimmista rantareiteistä, joten sillä kierroksella tai ajaessa vain Highway 1:llä, tässä on taas yksi hyvä paikka pysähtyä. Ja Beach Housea varten suosittelen ehdottomasti tekemään pöytävarauksen, ainakin illalla paikka oli ihan täynnä. Ruoka oli oikein hyvää, ja täytyy sanoa, että mieheni syömä Beef Stroganoff oli yksi parhaista joita olen maistanut! 

Lisäksi pääsimme maistelemaan viinejä Tudor -maisteluhuoneessa. Kuten useilla alueilla Kaliforniassa, myös Montereyn alueella kasvatetaan viinejä, ja parhaiten siellä viihtyy Pinot Noir -rypäle. Hofsas Housen omistaja ja johtaja Carrie kertoikin minulle, että pikkuhiljaa Carmeliin on avautunut useita viinimaisteluhuoneita, ja matkailijat tulevat sinne myös maistelemaan viinejä. 

VAHVA SUOSITUS

Hofsas House Hotel teki viikonlopustamme Carmelissa todella viihtyisän. Itse tykkään todella paljon tällaisista persoonallisista paikoista joissa on nähty vaivaa asiakkaiden viihtyvyyden eteen. Vaikka lauantai-iltapäivänä satoi vettä lähes kaatamalla, sekään ei pilannut lomaamme kun olimme lämpimässä ja viihtyisässä huoneessa napostelemassa 5th Avenue Delin herkkuja. Ne oli alunperin varattu sunnuntain rannalle menoa varten, mutta taisimme ottaa vähän varaslähtöä popsiessamme niitä jo etukäteen. Seuraavalle päivälle jäi sentään mukaan otettavaksi porkkanakakkua. Mikäli Kalifornian road tripillä Highway 1:n varrella on majapaikka on hakusassa, tälle paikalle vahva suositus!

*Postaus on tehty yhteistyössä Hofsas House Hotellin kanssa.
Kaikesta tästä positiviisesta lässytyksestä huolimatta,
mielipiteet ovat 100% omiaini. 

Carmel - Koiraihmisten kaupunki jossa korkokengillä kävely on laitonta

Paula Gaston

Carmel, tai oikeammin Carmel-by-the-Sea, tunnetaan etenkin Clint Eastwoodista ja koirista. Se sijaitsee Kalifornian rannikolla Montereyn piirikunnassa, vajaa 200 kilometriä San Franciscosta etelään. Me vietimme mukavan viikonlopun Carmelissa arjen pyörityksen keskellä, ja voisin lähteä kyllä uudelleenkin. Ihana paikka!

CARMEL JA KOIRAT

Carmelissa kävellessä ei voi välttyä näkemästä runsaasti koiria. Koirat ovatkin siellä tervetulleita lähes joka paikkaan. Niitä näkyy kaduilla, kaupoissa, hotelleissa, ravintoloissa ja etenkin kaupungin rannalla (Carmel City Beach). Se on yksi harvoja rantoja jossa koirat saavat myös kulkea ilman talustushihnaa, edellyttäen, että ne tottelevat omistajan käskyjä. Siellä ne juoksentelivat sulassa sovussa muiden koirien, lenkkeilijöiden, surffareiden ja lasten kanssa. Kaupungin ranta on ihan pääkadun päässä, eli lähes keskellä kaupunkia. 

Monet hotellit ja ravintolat mainostavat koira-ystävällisyydellään, ja vesikuppeja näkyikin tuon tuosta sama minne menimme. Joillakin ravintoloilla on koirille jopa oma menu. Ja jollei koiran kanssa pääse ihan sisälle asti, niin terassille pääsee ainakin istuskelemaan. Käveleskellessä tuli myös vastaan useampia koirantarvikekauppoja, ja monessa kaupassa koirille tarjotaan namuja. Huhun mukaan kaupungin koiravillityksen aloitti laulaja-näyttelijä Doris Day tehdessään Cypress Inn -hotellista lemmikkiystävällisen. Hän omistaa osan hotellista, ja asuu itsekin Carmelissa. 

carmel_dog_beach.jpg

DOWNTOWN CARMEL

Aiemmilla pikavisiiteilläni olen aina saanut Carmelista sellaisen kuvan, että sen ravintolat ja putiikit on suunnattu etenkin varakkaammille pariskunnille. Pääkadulta löytyy niin Tiffany Co kuin Coachkin, mutta esimerkiksi syömään pääsee hiukan edullisemminkin, jos vain jaksaa kävellä pois ihan keskustan hulinasta. Bilekaupunkia Carmelista ei mielestäni saa, mutta tulin huomaamaan, että perheellisille se sopi vallan mainiosti. Me kävimme muun muassa Dr. Seuss galleriassa ja Thinker Toy -lelukaupassa. Leikkipuistojakin olisi ollut tarjolla, mutta vietimme mieluummin aikaa rannalla. Kaupungin suloisinta karkkikauppaakaan ei voi ohittaa. Cottage of Sweets on aivan pääkadun varrella. 

 Cottage of Sweets

Cottage of Sweets

EI KORKOKENGILLÄ, KIITOS

Keskustan kaduille ei kannata lähteä vaeltelemaan korkokengissä. Puiden juuret ovat kasvaneet kapeiden kävelykujien alle niin, että niistä on tullut erittäin epätasaisia ja asfaltti on halkeillut. Lastenrattaillakin piti välillä vähän katsoa, että mihin koloon niitä lykkii. Sattumalta näin erään neitokaisen sipsuttelevan alamäkeen korkkareissa näillä kujilla, ja mietinkin, että onpas vaivalloisen näköistä kulkua. Vasta sen jälkeen opin, että korkkareissa kävely Carmelissa on jopa laitonta, ellei siihen ole hakenut erillistä lupaa. Jep, luit ihan oikein!

Laki juontaa juurensa 1920-luvulle, jolloin sen keksi eräs lakimies estääkseen ihmisiä haastamasta kaupunkia oikeuteen kaatuessaan epätasaisilla teillä. Kengän korko ei saa ylittää 5,1 cm tai pohja olla yli 6.5 cm2. Erityislupia korkokengillä kävelyyn voi hakea kaupungintalolta (City Hall). 

carmel_walk.jpg

CLINT EASTWOOD JA MISSION RANCH INN

Carmelista puhuttaessa väkisinkin esiin tulee aina sen kuuluisin asukas, Clint Eastwood. Hän toimi myös kaupungin pormestarina yhden kauden vuodesta 1986. Yksi erikoisista laeista jonka Eastwood ensitöikseen kumosi, oli kielto myydä tai syödä jäätelöä kadulla. Nykyään asukkaat ja turistit saavat siis jäätelönsä, mutta edelleenkään kaupunkiin ei haluta minkäänlaisia ketjuravintoloita tai pikaruokapaikkoja. 

Eastwood sijoitti rahaa  Mission Ranch Inn :n pelastaaksen sen asuntokompleksin rakennussuunnitelman alta. Paikka remontoitiin, ja nyt se tunnetaan hotellin lisäksi ravintolastaan. Huhujen mukaan Clint itse saattaa joskus käydä paikan päällä soittamassa pianoa tai syömässä. Eli jos olet fani, tämä paikka kannattaa katsastaa. Me suunnittelimme sunnuntaibrunssilla käyntiä Mission Ranchillä mutta se valitettavasti tällä kertaa jäi. Ensi kerralla kun olemme lähistöllä, haluan ehdottomasti käydä paikan päällä. 

CARMEL MISSION

Carmel Mission tai oikeammin Mission San Carlos Borromeo del río Carmelo perustettiin vuonna 1770. Kalifornian missionit ovat lähetyssaarnaajien perustamia tukikohtia ja kirkkoja, jotka on jälkeen päin restauroitu. Suurin osa niistä toimii nykyään katolilaisena kirkkona. Carmelin missio oli järjestyksessään toinen avatuista missioneista, ja sitä johti Saint Junípero Serra, missionien perustaja ja oppi-isä. Hänet onkin haudattu kappelin lattian alle. Carmel Missionissa toimii nykyään kirkon lisäksi katotilainen koulu sekä museo. 

Olemme käyneet useissa missioissa ja olen kirjoittanut niistä aikaisemminkin. Ne ovat tärkeä osa Kalifornian historiaa, ja mielenkiintoisia vierailukohteita.  

carmel_mission.jpg

CARMEL RIVER STATE BEACH

Kotimatkalla meidän oli tarkoitus pysähtyä Point Lobos State Parkissa, jonka sanotaan olevan todella kaunis ja käymisen arvoinen paikka. Kävi ilmi, että emme olleet ainoita joilla oli tämä suunnitelma. Perille päästyämme oli parkkipaikka jo täynnä ja autoja oli pitkästä Highway 1:n varrellakin. Olimme sen verran myöhään liikenteessä, ja ajomatka kotiin häämötti edessä, että päästimme pysähtyä tien vieressä olevalle rannalle. Rantoja oli vierekkäin kaksi, ja päädyimme pienelle mutta kuvan kauniille Carmel River State Beachille. Ranta on kaunis mutta petollinen. Näiden kahden rannan sanotaan olevan yhdet Kalifornian vaarallisimmista, sillä vaikka meri näyttää tyynelle, sen alla pauhaa voimakkaita virtauksia jotka imaisevat mukanaan. Nämä rannat eivät sovellu siis uimiseen, mutta kivaahan rannalla on muutenkin käydä. 

carmel_river_state.jpg

6 tapaa bongata suomalainen matkailija maailmalla

Paula Gaston

Nyt kun olen asunut jonkun aikaa Yhdysvalloissa, olen tullut sellaiseen aatokseen, että amerikkalaisturistin tunnistaa helposti ulkomailla. Pidetään tiukasti kiinni siitä amerikkalaisuudesta; tennissukista lenkkareiden kanssa ja safarishortseista. Amerikkalaiset ovat usein myös varsin kova äänisiä meihin suomalaisiin verrattuna, eivätkä he kainostele olemassa oloaan. Suomalaiset taas ovat mielellään hiljaa ja näkymättömissä, tai eivät halua nähdä lomallaan muita suomalaisia. Mutta mistä muuten tunnistaa suomalaisturistin? Onko meillä jotain stereotypioita? Tunnistatko itsesi tai muut suomalaiset seuraavista?

suomi_paita.jpg

1. KASVONPIIRTEET

Sanotaan, että "kyllä koira koiran tuntee". Itselleni on käynyt aika usein niin, että olen ajatellut jonkun ihmisen nähdessäni, että onpas suomalaisen näköinen, ja suomalaiseksihan hän on sitten paljastunutkin. Suomalaisilla on usein omanlaisensa kasvonpiirteet, vaalea iho ja hennot hiukset. Ja joku siinä habituksessa vaan kertoo jo kauas, että "olen suomalainen".

2. SUKAT JA TARRASANDAALIT

Olen sitä mieltä, että reissuun lähtiessä jokaisen laukusta pitäisi löytyä sandaalit. Ei tarvitse aina hikoilla lenkkareissa, sillä monet sandaalit on nykyään tehty nimenomaan kävelemistä varten. Ja sandaalit ovat tietysti ihan parhaat rantahiekalla. Itselläni on sandaaleja vähän joka lähtöön, ja kesäaikaan en paljoa muuta pidäkään. Päivällä käytössä on perussandaalit, reissussa kävelysandaalit ja illalla juhlavammat sandaalit. Mutta ne sukat ei vaan kuulu sinne sandaaleihin! Siinä menee jotenkin koko sandaalien perusajatus ohi.

3. SUOMI-PAITA TAI JOKU MUU SUOMI-ASUSTE

Niin isänmaallisia me olemme, että usein ulkomaille lähtiessämme pakkaamme laukkuun kaikki Suomi-tuotteet mitä kaapista löytyy. On leijona paitaa, siniristi lippistä ja kaikenlaista riipusta. No, ei se mitään. Itsekin edustan kyllä mielelläni Suomea asianmukaisin varustein, varsinkin urheilukisoissa tai muissa vastaavissa. Mutta joskus on hyvä muistaa, että varkaat etsivät joukosta juuri ne, jotka näyttävät selvimmin turisteilta. Se, että hukkuu massaan voi välillä olla hyväkin asia. 

4. RALLIENGLANTI

Suomalaisten "rallienglantihan" on jo itsessään legenda. Se paljastaa kyllä kokeneemmankin Suomi-turistin alkuperämaan. Pisteet kuitenkin siitä, että joku uskaltaa ylipäätänsä puhua, tai edes yrittää. Suomalaiset ovat joskus harmittavan ujoja, vaikka oikeasti tulisivatkin aika hyvin toimeen kielitaidollaan. 

5. "KALJAMAHA" JA LOMPAKKO TAKATASKUSSA

Keski-ikäisillä (ja miksei nuoremmillakin) miehillä on huomattavan usein aika iso maha. Mikäköhän siihen lienee syynä, että joissakin maissa ihmiset tuntuvat levenevän sivusuunnassa, mutta Suomessa kasvatetaan mahoja. Sitten tietenkin on se lompakko joka uhmallakin polttelee vain ja ainoastaan takataskussa. Aika monta kertaa olen meidänkin vieraille huomauttanut, että kannattaisi siirtää lompsa pois perstaskusta tai näkyvistä. Se tuntuu kuitenkin olevan aika tiukasti siellä kiinni. 

6. SE KUULUISA VYÖLAUKKU

En varmaan ole ainoa joka ajattelee, että eihän nyt enää kukaan käytä vyölaukkuja. Sehän on se ihana 90-luvun hittituote! Tähän on pakko todeta, että kun viimeksi matkustin Suomeen, jouduin ihan hieraisemaan silmiäni. Näin nimittäin huvipuistossa useammalla miehellä vyölaukun. Mikä siinä sitten tökkii sen lisäksi, että vyölaukku on ollut poissa muodista jo hyvät 15 vuotta? No, se on erittäin helppo varastaa. Siinä kun parin drinkin jälkeen käpyttelet takaisin kohti hotellia ihanassa etelän kohteessa, ajaa ohitsesi taskuvaras skootterilla ja nappaa laukkusi vyötäröltä noin vain. Heippa rahat ja hotellin avainkortit!

Menikö tämä nyt ihan syteen tai saveen? Tai jäikö listasta uupumaan jotain?

Kohtaaminen matkalla joka muutti maailmani

Paula Gaston

Seitsemän vuotta sitten olin ikisinkku. Elämässä oli kaikki hyvin; hyvä työ, kavereita, oma asunto, hevonen ja koira. Matkustelin paljon. Kävin ystävien kanssa risteilyillä, ja lensimme milloin Dubaihin, Israeliin tai Egyptiin. Kävimme katsomassa pyramidit ja kuolleet meret. Olin kuukauden Islannissa ja kävin säännöllisesti lomalla ystäväni luona Kaliforniassa. Suomen sisälläkin oli kaikenlaista menoa ja meininkiä. Varsinkin kesällä viikonloput täyttyivät reissuista sinne sun tänne. Kaikki oli kivaa! Siinä kaikenlaisessa kiireessä ei vain ollut sitä omaa toista puoliskoa löytynyt. Sellaista jonka kanssa niitä reissuja voisi tehdä yhdessä. Tai vaikka mennä marjametsälle syksyllä. Koulukaverit olivat jo naimisissa ja lapset oli tehtynä. Jotkut heistä jopa jo toisella kierroksella. Minä sen sijaan olin panostanut harrastuksiin, maapallon valloittamiseen ja uraan. Ikääkin oli karttunut sen verran, että olin alistunut kohtalooni ikuisena kummitätinä. Kun muut kadehtivat vapauttani, minä kadehdin sitä, etteivät he viettäneet elämää yksin.

sulka.jpg

Sitten tuli mahdollisuus ottaa opintovapaata ja nostaa hetkellisesti kytkintä arkielämästä. Päätin lähteä Kalifornian viinialueille mukanani vain matkalaukku ja läppäri. Läppärillä oli viinimatkailua käsittelevä opinnäytetyö, joka piti saada valmiiksi, että voisin taas täysillä panostaa töihin. Lentolippu San Franciscoon oli hankittuna, ja paluulippu kolmen kuukauden päähän. Niin sitä sitten mentiin. Enpä tuolloin tiennytkään, millä tavalla tuo matka mullistaisi elämäni. 

Ensimmäinen kuukausi Kaliforniassa meni nopeasti. Yksi kokonainen viikko sujahti San Jose Staten yliopistossa kurssilla, jonka jälkeen palasin taas kirjoittamaan. Sitten tapahtui jotain, joka sekoitti kuviot täysin. Tapasin ihmisen, jonka kanssa ajatukset löivät täysin yksiin. Mitä enemmän vietimme aikaa yhdessä, sitä enemmän alkoi tuntua siltä, että tässä oli se toinen puoliskoni. Siis se, joka kaikilla muilla jo oli, mutta minulla ei. Meillä oli hauskaa yhdessä, ja näimme tulevaisuudessa samanlaisia asioita. Matkassa oli vain yksi aika iso mutka. Paluu Suomeen häämötti edessä! 

Meidän piti siis pikaisesti päättää miten tästä jatkettaisiin. Palaisinko Suomeen ja jatkaisin omaa elämääni kuten ennenkin? Jäisinkö maahan laittomasti ja anoisin sitten viisumia? Se ei ole ideaalia tai suositeltavaa, mutta sitäkin tapahtuu. Vai palaisinko kotiin, järjestäisin elämäni sille mallille, että voisin palata ja odottaisin viisumin saantia. Yhdessä oloon oli käytännössä vain yksi tie; "puolison viisumi" ja avioliitto. Aika isoja päätöksiä siis! Sitten ajattelin asiaa näin päin; harmittaisiko joskus, jos nyt en uskaltaisi lähteä? Istuisinko yksin kesämökin rannalla miettien, millaista elämäni olisi ollut, jos olisin lähtenyt? Miksi en lähtisi?

Niinpä lopulta palasin Suomeen, möin asunnon, irtisanouduin ja sain sen "puolison viisumin". Sitä anoessamme jouduimme aikamoiseen ryöpytykseen. Jouduimme todistamaan, että suhteemme on aito. Vaatimukset olivat välillä kuin suoraan elokuvista. Valokuvia, sähköposteja, kirjeitä perheiltä ja ystäviltä, haastatteluja, lääkärintarkastuksia... todisteita, todisteita, todisteita. Olimme erossa lähes vuoden, lukuunottamatta lyhyitä lomia, joita teimme yhdessä. Monien itkujen ja hammastenkiristelyjen jälkeen, edessä oli viimeinen haastattelu suurlähetystössä. Kädet täristen otin vastaan passini johon oli liimattu viisumi. Maahantulon jälkeen meillä olisi 90 päivää aikaa mennä naimisiin. Uusi elämä odotti!

wedding.jpg

Tuosta ajasta on nyt seitsemän vuotta. Kolmen kuukauden opintovapaa -matka on muuttunut määrittelemättömäksi ajaksi uudessa kotimaassa. Vaikka kaipaan Suomeen, elämä on tänään täällä. Onneksi sentään tänäkin vuonna Suomessa ollaan osa vuodesta, eikä sitä tiedä mistä tulevaisuudessa löydämme itsemme. Enää emme ole kaksin. Meitä oli pitkään kolme, ja nyt meitä on jo neljä. Oma pieni perhe! Se täydentyi täydellisen auringonpimennyksen aikaan toisella tyttövauvalla. Nämä reissuneidit ovat nähneet jo paljon maailmaa, ja kuulleet monta tarinaa siitä, miten äidin elämä muuttui matkalla maailman ääriin. Heille on normaalia elää elämää kahdessa maassa, tai lentää lentokoneella mummolaan maapallon toiselle puolelle. He ovat tottuneet siihen että naapurin setä on kiinalainen, monet koulukaverit intialaisia, ja äidin työkaverit Thaimaasta tai muualta maailmasta. Heillä on avoin mieli. Jonain päivänä ehkä heidänkin maailmansa muuttuu yhden tärkeän kohtaamisen seurauksena.  

 Pienet reissaajat

Pienet reissaajat

Voisi kai sanoa, että se oli elämäni tärkein kohtaaminen!

Näin syntyy matkojeni parhaat fiilikset

Paula Gaston

Valehtelematta suuri osa elämäni parhaista muistoista koostuu tapahtumista eri matkoilta. Meillä keskustellaan perheen ja lasten kanssa paljon matkoista. Niitä odotetaan ja suunnitellaan, ja jälkeenpäin muistellaan tapahtumia katsellen valokuvia ja videoita. Ennen täytin matkustamisella omaa uteliaisuuden ja jännityksen kaipuutani, mutta nyt on mahtavaa kokea, että ne ovat myös osa oman jälkikasvuni lapsuutta. Välillä kysyn 5-vuotiaaltamme: "Muistatko kun ihastuit ramen nuudeleihin Japanissa?" tai "Muistatko kun olimme tulivuorella Havaijilla?", ja on upeaa huomata, että matkailu todellakin avartaa ja opettaa paljon. 

Matkoilla voi kokea monenlaisia upeita fiiliksiä, niitä syntyy kun...

...PÄÄSEE SUUNNITTELEMAAN TULEVAA MATKAA

12424465_1043826265659578_2018945942_n.jpg
11311546_1458038631171418_1372423652_n.jpg

Osa matkan jännitystä on ehdottomasti jo sen suunnitteleminen. Matkapaikan valitseminen, aikataulut, majoitus, ja kaikki muu mikä liittyy tulevaan reissuun, täytyy järjestää ennen matkaa. Ja sekös on omiaan lisäämään sitä odottavaa fiilistä! Millään ei malttaisi odottaa, että milloin päästään reissuun. Yksi parhaista fiiliksistä matkailussa on juurikin se matkoista haaveileminen. 

...PÄÄSEE LÄHDÖN TUNNELMAAN

12354010_1834002806826286_1033146048_n.jpg
10616449_699670056790102_465443700_n.jpg

Matkalle lähtö on aina jännittävää ei yksin minulle, vaan myös perheen pienimmille. Muistan kuinka ennen nautin pelkästään jo lentokentällä istumisesta. Oli kiva katsella ihmisiä tulevan ja menevän laukkujensa kanssa, ja arvuutella minnehän he ovat suuntaamassa. Pelkkä tunnelma lentokentällä sai jo perhosia vatsaan, ja matka-innostuksen kohoamaan. Nykyisin en nauti niinkään itse matkustamisen kaaoksesta, vaan nautin lähinnä perillä olosta ja lasten riemusta kokiessaan kaikkea uutta.

...SAAPUU JONNEKIN MISSÄ EI OLE KOSKAAN KÄYNYT

11024164_332749360255367_1817467016_n.jpg
10832227_852438868148562_1485107228_n.jpg

Haluamme pääasiassa nähdä aina jotain uutta, joten matkakohteet on yleensä sellaisia, ettemme ole käyneet niissä ennen. Ihan muutamassa paikassa olemme olleet toistamiseen. Paljon on vielä näkemistä maailmassa ja maita ruksattavana kartalta. 

...PÄÄSEE NÄKEMÄÄN JA KOKEMAAN UUSIA KULTTUUREJA

17332945_1440445892700133_1958966366463590400_n.jpg
13092297_1686759961578353_150705058_n.jpg

Tämä on yksi tärkeimpiä asioita jonka takia matkustan. On kiehtovaa nähdä miten muissa maissa eletään, ja tavata paikallisia ihmisiä. Eri kulttuureihin pääsee toki tutustumaan täällä Piilaaksossakin, sillä tänne on kerääntynyt suuret määrät IT-alan ihmisiä ympäri maailmaa. Se ei kuitenkaan ole sama asia, kuin käydä jossakin maassa paikan päällä. Lentokentällä jo haistaa, että on tullut eri maahan. 

...PÄÄSEE TEKEMÄÄN JOTAIN MITÄ EI OLE KOSKAAN ENNEN TEHNYT

10268949_642589395831920_1034650308_n.jpg
IMG_8227.JPG

Jännittävimmät matkat ovat aina niitä, joilla pääsee kokeilemaan tai kokemaan jotakin totaalisen uutta. Sen ei välttämättä tarvitse edes olla mitään kovin erikoistakaan, kunhan se vain on jotain mitä ei ole koskaan ennen kokenut. 

...PÄÄSEE HERKUTTELEMAAN YMPÄRI MAAILMAA

11187048_664193337060745_166313863_n.jpg
927214_1500649310243786_2123135895_n.jpg

Meidän perheessä tykätään kokeilla uusia ruokia, ja yleensä matkoilla yritetäänkin pysytellä paikallisten herkkujen äärellä. Se on sekä hauskaa, että usein myös halvempaakin kuin kansainvälisissä ketjuravintoloissa käynti. Aika usein lapset alkuun nikottelevat, mutta lopulta aina löytyy joku paikallinen suosikki joka maistuu kaikille. 

...PÄÄSEE LÄHELLE LUONTOA

22157246_1853016648361598_3695675249170317312_n.jpg
21984884_1110879082376954_5796508293841027072_n.jpg

Luonto on lähellä sydäntäni. Monet matkakohteemme on valittu sen mukaan, että reitillä on erilaisia luonnonnähtävyyksiä, tai että pääsemme patikoimaan. Eläimet, kasvit ja kaikenlaiset luonnonilmiöt kiinnostavat aina myös lapsia, ja on opettavaista käydä paikoissa joissa näkee luontoa. Samalla tulee opittua pienestä saakka suojelemaan ja kunnioittamaan luontoa. 

...SAA UUSIA ELÄMYKSIÄ

1391358_1648282322092879_1527730690_n.jpg
11377473_1459804487646777_38251524_n.jpg

On mukavaa kokeilla kaikkea uutta ja olla muutenkin aktiivinen lomalla. Rantalomillakin meillä on aktiviteettia mukana kun kilpaa juostaan veteen snorklaamaan tai kävellään rannalla etsien simpukankuoria. Ihan mitään huimapäitä emme ole, mutta kaikenlaista hauskaa ja hulluakin on tullut koettua. 

...PÄÄSEE ULKOILEMAAN TAI LIIKKUMAAN

11930850_1502110566766695_941270641_n.jpg
23823199_184103225476524_2629955204308533248_n.jpg

Me tykkäämme matkoillamme liikkua ja olla ulkona. Usein valitsemme bussin tai taksin sijasta kävelyn, ihan vaan koska haluamme nähdä paikallista elämää ja saada samalla vähän liikuntaa. Jos mahdollista, käymme myös patikoimassa luonnossa tai käveleskelemässä rannalla. 

...PALAA MATKALTA KOTIIN

10914376_367254783447553_96853968_n.jpg
10005656_625803214157228_1980577531_n.jpg

Minulle on ollut aina tärkeää, että minulla on jossakin pysyvä paikka eli oma koti. Olipa se sitten Suomessa, tai vaikka täällä Kaliforniassa niin kuin se nyt on. Pääasia on ollut, että on joku paikka minne palata. On ihanaa tulla takaisin kotiin pitkän matkan jälkeen. Kun näkee lentokoneen ikkunasta tutut paikat, tai avaa kotioven pitkän ajan jälkeen, pääsee usein huokaus. Ilman arjen pyöritystä omassa tukikohdassaan, eivät matkat ja lomat tuntuisi niin upeille miltä ne nyt tuntuvat.

 

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, joten kaikki kuvat ovat Instagram -tililtäni, @paulagaston. Käythän seuraamassa! IGTT:n vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover . Viinilaakson viemää -blogi löytyy myös Facebookista ja Twitteristä.