Viinilaakson viemää

Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogi_banner_fi.jpg

Matkablogi Lifestyle-blogi Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Mikä kaikki voi mennä pieleen ennen reissuun lähtöä

Paula Gaston

Se kauan odotettu päivä on jo ihan ovella. Huomenna starttaamme täältä Piilaaksosta kohti Eurooppaa... toivottavasti siis! Matkaa on odotettu kuin kuuta nousevaa, mutta kaikki ei tälläkään kertaa tunnu menevän ihan putkeen. Lasten kanssa matkatessa palapelissä on tietenkin enemmän liikkuvia osia, mutta se ei suinkaan yksistään uhkaa meidän lomaa. Mikä muu sitten voi vielä mennä pieleen?

 Kuva: Pixabay

Kuva: Pixabay

Lapsen sairastuminen

Tämähän on se klassinen tapaus. Päivää ennen lähtöä vanhempi neiti herää aamulla vatsa kipeänä ja alkaa ramppaamaan veskissä. Siellä käyminenkin kuulemma sattuu. Mahdollinen virtsaputkentulehdusko? Parasta siis ottaa puhelin käteen ja viedä lapsi lääkärille vielä kun siihen on mahdollisuus. Mutta voisiko ajoitus olla taas parempi. Tänäänhän pitäisi pakata, käydä vielä ostoksilla ja vaikka mitä. Mutta yritetään ajatella positiivisesti; Ennemmin virtsis kuin joku kuume- tai oksutauti. Tästä ehkä sentään selvitään lääkityksellä ilman peruuttamatta matkaa. 

Suomen kesäsää

Suomen sää taas näyttää parhaat puolensa. Koko toukokuun, ja kesäkuun alunkin, olemme lukeneet uutisista, ja kuulleet tutuilta, kuinka ihania ilmoja Suomessa on ollut. Eilinen otsikko lehdessä meni jotenkin näin: "Juhannusviikon säähän kuuluu kaikkea mitä siihen ei toivota." Eli tiedossa on rankkasateita, ukkosia ja kylmää. Keskiviikolle vielä kovaa tuulta, mikä ei tietenkään ole kiva kun lennetään Helsingistä vielä maakuntaan pikkukoneella. No, yritetään ajatella tätäkin positiivisesti; Juhannus menee meillä kuitenkin enemmän tai vähemmän jet lagin kourissa, eli vaikka mielellään näkisimmekin silloin aurinkoa, on pääasia, että saamme viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Ehkä seuraavilla viikoilla saamme sitten nauttia auringostakin. Helteistähän me emme edes välitä. 

Työstressi

Tämä viikonloppu on mennyt hujauksessa kun ollaan tehty viime hetken shoppailuja, pesty pyykkiä ja siivoiltu. Mieheen on iskenyt kova työstressi, sillä hän on ennätykselliset kolme ja puoli viikkoa poissa töistä putkeen. Sehän on täällä Yhdysvalloissa lähes ennen kuulumatonta. Ei auta se, että näitä lomapäiviä on säästelty viime vuodelta asti tai se, että lähes kaikki lomat muuten on pidetty ripotellen; päivä siellä, toinen täällä. Amerikkalaiseen työkulttuuriin ei tosiaankaan kuulu näin pitkät lomareissut. Samaan aikaan uuden tuotteen julkaiseminen painaa päälle, ja pomokin tuskailee loman pituudesta ääneen mikä ei ollenkaan stressiä helpota. Yritetään löytää tästäkin jotakin positiivista; Ehkä kunnon rykäisy pois työelämästä tekee miehelle hyvää, ja onhan sitä välillä hyvä muistuttaa itseään siitä, mikä on elämässä tärkeintä. 

Lentolakko

Tämän aamuinen uutinen Suomen lentojen tilasta ei lupaa tälle matkalle hyvää. Suunniteltu lakko siirtyi viime viikolta ensin tämän viikon tiistaille, ja nyt torstaille, mutta mahdollisia lentojen peruutuksia voi tulla jo tiistaina. No nyt tuli sellainen yhtälö, että en ole varma mitä hyvää tästä asiasta voisi löytyä. Siis ainakaan meidän kannalta. Jos pakko jotain on tästäkin vääntää, niin miten olisi jännitystä elämään?

IMG_4939.jpg

Tässäpä muutama pieni juttu nostattamaan verenpainetta. Tätä ennen meitä on jo kohdannut muutama trgedia; lemmikkikoiran kuolema viime viikolla ja mieheni isoäidin vakava sairastuminen. Toivotaan, että jos Suomeen saakka päästään, niin loma menee rauhallisissa merkeissä ilman huonoja uutisia tai erinäistä säätöä! Suomi täältä tullaan!

 

Golden Gate sillan yllättävä suomalaisyhteys

Paula Gaston

Golden Gaten sillan San Franciscossa sanotaan olevan maailman valokuvatuin silta. Ainakin se on San Franciscon tunnetuin nähtävyys ja samalla sen tunnusmerkki. Mutta mikä ihme voi yhdistää Suomea ja Golden Gate siltaa? Sillan ja kotimaamme väliltä löytyykin mielenkiintoinen ja yllättävä historia. 

goldengate_pilvi.jpg

Vuonna 1902 herra nimeltä Matti Finnilä lähti Suomen Kalajoelta Los Angelesiin. Hän oli kova työmies ja muutti vuoden 1906 suuren maanjäristyksen jälkeen San Franciscoon auttaakseen kaupungin jälleen rakentamisessa. Finnilä asui muiden suomalaisten tapaan San Franciscon Castro Districillä ja päätti vuonna 1913 avata oman yrityksen; Finnila's Finnish Baths. Yritys tarjosi tietysti suomalaistyylisiä saunapalveluita, ja siitä tulikin hyvin suosittu paikka. Aluksi Finnilän sauna oli Matin ja hänen vaimonsa, ullavalaisen Sandra Lanttan kellarissa, mutta maineen kasvaessa he avasivat yrityksen erillisissä ja isommissa liiketiloissa. Finnila's Finnish Baths muutti myöhemmin San Franciscon keskustaan Matin ja Sandran pojan, Alfred Finnilän johtamana. Tuossa vaiheessa yritys oli kasvanut jo sangen isoksi, ja saunomisen lisäksi tarjolla oli hierontoja ja erilaisia hoitoja.

Tiesitkö muuten, että Finnilän avatessa sauna bisneksen, San Franciscon Castro Distric tunnettiin myös nimellä Little Scandinavia tai Finn Town, sillä siellä asui niin paljon suomalaisia.  

Vuonna 1932 alkoi mittava Golden Gate sillan rakentaminen johon myös Alfred Finnilä osallistui. Hän aloitti ensin pienemmässä roolissa mutta ylennettiin pian vastaamaan koko sillan raudoituksesta ja osasta tietöitä. Hänen roolinsa sillan rakentamisessa sanotaan olleen kaikkein merkittävin sitten Joseph B. Straussin, joka oli Golden Gate sillan pääarkkitehti. Silta avattiin käyttöön vuonna 1937.

golden_gate_pala.jpg
 Bridge Round House oli tämän kuvan ottamisen aikana vielä lahjatavarakauppa. Se kuvassa Amerikan lipun alla oleva rakennus. 

Bridge Round House oli tämän kuvan ottamisen aikana vielä lahjatavarakauppa. Se kuvassa Amerikan lipun alla oleva rakennus. 

Seuraavana vuonna Golden Gaten avaamisesta, sen toiseen päähän avattiin kahvila, joka on Alfred Finnilän suunnittelema. Se on aikojen saatossa toiminut myös lahjatavarakauppana, mutta remontoitiin vuonna 2012 takaisin dineriksi. Moni suomalainen on varmasti ostanut siitä kupposen kahvia tai vaikkapa hot dogin, tietämättä rakennuksen historiasta lainkaan. Niin myös minä itse, kunnes kerran tulin lukeneeksi paikan historiasta. Rakennuksen nimi on Bridge Round House, ja se on aikojen saatossa ollut yksi San Franciscon suosituimmista ravintoloista. Se on rakennettu art deco -tyyliin. Taas yksi suomalainen taidonnäyte maailmalla! Ja yksi syy lisää vierailla upealla Golden Gate sillalla. 

 

Elämää Piilaaksossa; Työssäkäyvät kodittomat

Paula Gaston

Elämä Piilaaksossa ei suinkaan aina ole ruusuilla tanssimista. Joitakin viikkoja sitten kotimme viereiselle kadulle parkkeerasi rähjäisen näköinen asunto-auto. Luulimme ensin että naapurillamme oli käymässä vieraita, mutta pian selvisikin, että joku on muuttanut siihen asumaan. Tämä on valitettavaa arkipäivää täällä laaksossa nykyään. Vuokrat ja talojen hinnat ovat nousseet pilviin, ja niinpä viime aikoina onkin enenemissä määrin alkanut näkymään asunto-autoja ja jopa niiden keskittymiä siellä sun täällä. Se on melkoinen kontrasti siihen, että IT-miljonäärit ajelevat samaan aikaan Tesloillaan ja lentelevät yksityiskoneillaan.

kammariauto.jpg

Sinä aikana kun olen asunut Piilaaksossa, paljon on muuttunut. Olemme loikanneet lamasta ylös ja hinnat ovat kivunneet taivaisiin. Kiinalaiset sijoittajat ostavat taloja käteisellä, asuntoja rakennetaan, lapsille ei ole tarpeeksi koulupaikkoja ja ruuhkat ovat tuplaantuneet. Muutama viikko sitten kotikaupungissamme myytiin purkutuomion saanut talo yli miljoonalla, eikä tämä kaupunki ole edes kalleimmasta päästä. Se kertoo aika paljon siitä, minkä arvoisia tontit täällä ovat. Monet vuokraavat taloistaan huoneita tai piharakennuksia, ja olenpa nähnyt myös autotalleihin kyhättyjä vuokrahuoneistojakin. Ihmiset ovat epätoivoisia ja toiset ottavat siitä kaiken hyödyn irti. Moni tänne muuttanut suomalainen on maininnut, että ruoka on täällä nykyään kalliimpaa kuin Suomessa. Ilmankos tuntuukin, että kauppalasku on aina niin korkea. Miten täällä elävät ne jotka saavat työstään minimipalkan? Siis esimerkiksi kaupankassat tai McDonald'sin työntekijät. Monella on kaksi tai kolmekin työpaikkaa.

Pari viikkoa sitten menimme tyttäreni kanssa lähi puistoon pyöräilemään. Puisto on aika iso ja sitä kiertää asfaltoitu kävelytie. Tyttäreni siinä pyöräillessä kävelytiellä, jostakin pusikosta ilmestyi mies, joka lähti kävelemään pois päin. Hän näytti ihan tavalliselta, normaalisti pukeutuneelta henkilöltä. Oikeastaan ihan siltä, kuin hän olisi juuri lähdössä töihin. Itselleni tuli suomalaisena ensimmäiseksi mieleen se, että joku kävi siellä pusikossa vain tyhjentämässä rakkonsa. Mutta hei, nythän olemme Amerikassa, eikä sellainen peli kyllä täällä oikein vetele. Mieheni sen sijaan sanoi heti, että katsoppa vaan niin tuolta puun takaa löytyy ihan varmasti teltta. Ja niinhän se oli! Siellä oli ihan oikeasti jonkun koti. Eikä tosiaankaan näyttänyt siltä, että tämä tyyppi olisi ollut mikään narkkari tai juopporetku, vaan ihan siistin oloinen nuorehko mies. Ehkäpä hän olikin matkalla töihin mutta ne rahat eivät silti riitä tällä alueella vuokraan. Tosi surullista!

 Kerrohan Zoltar miltä tulevaisuus näyttää

Kerrohan Zoltar miltä tulevaisuus näyttää

Tällaisia ajatuksia tällä kertaa. Piilaaksohan on usealle se paikka, jonne tullaan etsimään sitä omaa menestystarinaa. Mutta ihan kaikille se ei vaan sellaisena näyttäydy. Joidenkin "American dream" on valitettavasti toisenlainen!

 

Viiniä viiniä... enemmän viiniä

Paula Gaston

Selatessani Instagram -tiliäni huomasin, että feedissäni on keskimääräistä enemmän viiniin liittyviä kuvia. No, blogini nimihän onkin Viinilaakson viemää ja lähellämme on paljon viinitiloja. Niissä tulee käytyä milloin mistäkin syystä, ja ne ovat kalifornialaisille kuin yhdenlainen olohuone. Ja mikä ihme siinä onkin, että viinilasi kuvissa näyttää aina muka aika kivalle. Katso vaikka itse:

11187048_664193337060745_166313863_n.jpg
13658462_651307408366830_635065961_n.jpg

KALIFORNIAN MONTA ERI VIINIALUETTA

Kaliforniassa on lukuisia eri viinialueita. Niistä kuuluisimpia lienee Napa Valley ja Sonoma mutta ei kannata aliarvioida muitakaan alueita. Me taas vierailemme usein Livermoren laaksossa sillä asumme ihan sen vieressä, ja yksi mukava pysähdyspaikka Highway 1:llä road trippaaville on Paso Robles. Itselleni uusi tuttavuus tuli plakkariin viime viikonloppuna kun juhlimme ystävän läksiäisiä Saratogan kukkuloilla, San Franciscon Bay Arealla. Sieltä oli todella upeat näkymät alas Piilaaksoon. 

 House Family Vineyards

House Family Vineyards

11363801_109198382763537_679760944_n.jpg
11199370_382408345294010_86937443_n.jpg

MONENLAISIA TILANTEITA NAUTTIA VIINIÄ

Viiniä nautitaan täällä monissa eri tilanteessa. Viinitiloille voi mennä piknikille, tai vaikkapa ottaa viiniä eväiden kanssa mukaan rannalle kuten me alla olevassa kuvassa olemme tehneet. Meillä on myös tapana kerätä ystäviä koolle peli-iltoihin jolloin yleensä myös avataan pullo tai kaksi. Tosin tämä kuva on joululta. Jouluisin meillä on perinteenä pelata Carcassonnea ja ottaa lasi paikallista sherryä Rancho Cucamongalla, Etelä-Kaliforniassa. 

paula_viini.jpg
10852662_652084511566704_2041683943_n.jpg

Viinitilat ovat suosittuja paikkoja juhlien ja eri tilaisuuksien järjestämiseen. Varsinkin häitä vietetään viinitiloilla paljon. Monet tilat järjestävät myös ulkoilmakonsertteja, teemapäiviä tai klubi-iltoja. Ensimmäinen kuva on häistä Temeculan viinialueelta ja toinen on viiniklubilaisille järjestetystä viinien julkkaritilaisuudesta. Wine trolley on kätevä tapa kiertää viinitiloja silloin kun kukaan ei halua olla se autoileva henkilö. Joillakin viinialueilla on myös oma juna jonka kyydissä pääsee viinilaaksoon.

18444863_305639699858206_8359550003621920768_n.jpg
14240984_324441247904622_217860100_n.jpg
12545512_794043727368699_897446410_n.jpg
22637694_830712580434300_6142303549725343744_n.jpg

MONENLAISTA VIINIÄ LASISSA

Lasissani on nykyään enenemissä määrin kuohuviiniä, portviiniä tai sherryä. Aiemmin olen ollut suuri punaviinin ystävä. Kalifornia sen sijaan on tunnettu useista rypälelajeista; suurimpina Chardonnay ja Cabernet Sauvignon. Kalifornia tuottaa 90% USA:n viineistä. Joskus on mukava maistella myös makeita jälkiruokaviinejä, joita niitäkin useilta viinitiloilta täällä löytyy. Alla Concannon tilan jälkkäriviinit maistelussa sekä shamppanjamaistelu entisellä työpaikallani. 

14448303_1590101824624879_5651064285833461760_n.jpg
10844285_587975804668674_346585731_n.jpg

Jos on viinien ystävä niin Kalifornia ei ole hullumpi matkakohde!

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, joten kaikki kuvat ovat Instagram -tililtäni, @paulagaston. Käythän seuraamassa! IGTT:n vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover . Viinilaakson viemää -blogi löytyy myös Facebookista ja Twitteristä.

Mistä meidät löytää kesällä

Paula Gaston

No niin se vaan on kesäkuu jo tullut. Tuo kauan odotettu ja kaivattu kesä, jolloin pakkaamme taas kimpsumme ja kampsumme, ja suuntaamme kohti Eurooppaa. Eskarilaisellamme on vielä vajaa pari viikkoa jäljellä koulua, eli sen ajan jatkamme normaalia päivärutiinia; aamupaloja, kävelylenkkejä vauvan kanssa, koulusta hakemisia, läksyjä, puistoilua, kokkailua sun muuta. Sen jälkeen koitamme totuttautua kokonaan uuteen päivärytmiin; valoisiin öihin ja vieraisiin sänkyihin. Mutta kaikkea sitä odotamme innolla! Ja vauvakin pääsee ensimmäiselle pitkälle lennolleen.

ikkuna.jpg

KOLME MAATA, YKSI VIIKKO

Matkaamme siis kesäksi Suomeen nauttimaan kesästä, ja juuri sopivasti juhlistamaan juhannusta Pohjanmaalle. Kunhan olemme toipuneet jet lagistä, ja ehtineet viettää vähän aikaa perheen kanssa, hyppäämme näillä näkymin autoon ja huristelemme kohti pohjoista. Ensimmäinen etappi lienee Kemi, jossa meillä on sukulaisia. Siellä on aina mukava käydä! Kemin jälkeen käännämme auton nokan kohti Ruotsia Haaparannan kohdalta, ja katsomme minne asti jaksamme ajella. Mahdollisesti yövymme Kiirunassa, ja jatkamme siitä sitten seuraavana päivänä Norjaan, Narvikiin. Ruotsi valitettavasti taitaa jäädä meille vain läpikulkumaaksi, sillä haluamme viettää enemmän aikaa Norjassa. Tosin Kiirunassa meitä kiinnostaisi kyllä Abiskon kansallispuisto, ja rajalla Kukkolan koski. Toivottavasti näemme matkalla ainakin poroja!

Päämäärämme Norjassa on Lofoottien saariryhmä jossa haluamme kierrellä sen pienissä kalastajakylissä, käydä patikoimassa ja ihailla upeita maisemia. Lofoottien suosio on viime vuosina räjähtänyt käsiin, joten vähän meitä hirvittää mennä sinne juuri pahimpaan sesonki-aikaan, mutta minkäs teet kun muulloin emme pääse. Ajamme sitten takaisin kutakuinkin samaa reittiä, vaikkakin otsikosta poiketen, matka saattaa kestää päivän tai pari yli tuon suunnitellun viikon. 

juhannus_yo.jpg

LOMAILUA KOTO-SUOMESSA

Siitä kun viimeksi olemme olleet Suomessa on vierähtänyt jo tovi. Tämä siksi, että viime kesänä olin viimeisilläni raskaana, ja talvi ei jostain syystä houkutellut meitä reissaamaan. Oleskelemme varmasti paljon Kokkolassa, jossa tarkoituksena on ainakin tehdä retki Tankarin majakkasaarelle, ja muutenkin olla lähellä merta. Yhtenä päivänä ajelemme ehkä Härmän PowerParkiin huvipuistoilemaan. Me aikuiset kävisimme mielellään samalla myös Isokyrössä Kyrö Distilleryllä, mutta katsotaan nyt miten saamme sen toteutettua. Vaasassa vierailemme varmasti myös, ja mieheni haluaa nähdä samalla Vanhan Vaasan rauniot.  

Jossain vaiheessa lähdemme sitten tien päälle myös Suomessa. Esikoisemme pääsee ensimmäistä kertaa Muumimaailmaan kun matkaamme Turkuun ja Naantaliin. Sen olemme hänelle luvanneet jo vuosia sitten, ja lupaus täytyy lunastaa ennen kuin hän on liian iso muumeja ihmettelemään. Turussa tarkoituksena on kierrellä vähän museoita, ehkäpä käväistä taas Turun linnassakin ja syödä hyvin. Samalla toivottavasti näemme myös ystäviämme. Turusta ajamme sitten Helsinkiin jossa myös aiomme käydä muutamassa museossa ja ainakin Temppeliaukion kirkossa, joka on itselläni vielä näkemättä. Toivotaan, että näemme ystäviä samalla reissulla. Lopuksi jätämme perheen isännän lentokentälle Vantaalle, josta hän jatkaa lennolle Kaliforniaan, kun me naisväki jäämme vielä Suomeen pariksi kuukaudeksi. 

Loppuaika onkin varsin avoin ja pääasia on, että saamme viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Ehkäpä piipahdamme muutamassa kansallispuistossa ja vierailemme muutamassa muussa kaupungissa. Parhaimmillaan jopa Tallinnassa, mutta nämä suunnitelmat varmistukoot sitten myöhäisemmässä vaiheessa. Varmasti on sitten monta juttua teille kerrottavana myös ihan Pohjanmaan maisemista

turun_linna.jpg

Kovasti jo odotamme tätä irtiottoa ja suunnittelemme mitä otamme mukaan. Vauvan kanssa matkustamisessa on aina omat kommervenkkinsä, mutta onneksi meillä on jo jotain tavaroita siellä valmiina odottamassakin. Toivomme aurinkoista ja iloistaa kesää nyt kun pitkästä aikaa pääsemme paikalle!