Viinilaakson viemää

Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

           

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

blogi_banner_fi.jpg

Matkablogi Lifestyle-blogi Viinilaakson viemää

Matkablogi ja lifestyle-blogi Kalifornian auringon alta. Elämää, matkakokemuksia, ruokaa ja viiniä ympäri maailmaa. Soolo- ja perhematkailua.

Reima Kidventure haastaa lapsiperheet ympäri maailmaa liikkumaan

Paula Gaston

Reima on kotimainen lastenvaatemerkki joka tänä vuonna tempaisee haastamalla kaikki lapsiperheet liikkumaan. Tarkoituksena on saada kasaan 1 000 000 tuntia liikuntaa ympäri maailman. #MillionHoursofJoy -kampanja toteutetaan yhteistyössä Visit Finlandin kanssa, ja sen myötä halutaan muistuttaa ihmisiä sekä liikunnan tärkeydestä, että Suomen tarjoamista ulkoilumahdollisuuksista; puhtaasta luonnosta ja lasten mahdollisuudesta liikkua vapaasti.

Luonnossa liikkuessa näkee kaikenlaista (patikoimassa Utahissa)

Luonnossa liikkuessa näkee kaikenlaista (patikoimassa Utahissa)

NÄIN ME LIIKUMME
 

Meillä täällä Kaliforniassa liikkuminen on aika toisenlaista. Kulttuuri on kovin erilainen ja välimatkat joka paikkaan pitkiä. Pääasiassa ihmiset liikkuvat kaikkialle autolla, jopa urheilemaan. Pyörätiet ovat ihan onnettomia ja liikenne kaaosmaista, joten monet heittävät pyörän auton perään ja ajavat autolla lenkkipoluille. Samoin patikointi on täällä suuressa suosiossa mutta sinnekin ajetaan ensin autolla. Luonto onkin täällä upeaa kunhan sinne ensin jotenkin pääsee. Emme esimerkiksi voi kotioveltamme kävellä metsäpoluille kuten Suomessa. Patikointi on kuitenkin yksi suosikki liikuntamuodoistamme, jota harrastamme koko perheen kera viikonloppuisin ja yleensä aina matkoillamme.

Lapset eivät täällä pääse vapaasti juoksemaan itse puistoon tai naapureille. Joka paikassa on aikuisen oltava mukana. Sekin rajoittaa päivittäin saadun liikunnan määrää, että on oltava "suojelemassa" lapsia koko ajan. Onneksi meillä sentään on oma piha. Muuten lapset pääsevät harrastamaan lähinnä sitä mihin vanhemmat ovat heitä valmiita kuskaamaan. Meillä se on ollut balettitunteja, voimistelua ja leikkitreffejä muiden lasten luona. Luistelemassakin olemme käyneet satunnaisesti. Ehkäpä jossain vaiheessa lapselle kehittyy se oma intohimo johonkin tiettyyn lajiin, jonka perässä sitten mennään. Äiti toivoo kovasti, että siihen liittyy jollakin tavalla ulkona olo, johon äiti on omassa lapsuudessaan tottunut.

Yritämme yhdistää liikuntaa jokaiseen päivään tavalla tai toisella. Nyt kun esikoinen on aloittanut esikoulun eli Kindergartenin, kuljemme koulumatkan kävellen, potkulaudalla tai pyörällä. Ennen koulun aloitusta kävimme päivittäin puistossa leikkimässä, joka sekin kai menee liikunnasta, ja nyt kun ilmat viilenevät on tarkoitus puistoilla aina koulun jälkeen. Koululla on myös oma leikkikenttä mutta harmikseni välitunnit täällä ovat kovin vähäiset ja lyhyet. Kindergartenilaisilla on päivän aikana yksi kahdenkymmen minuutin välitunti, jonka aikana syödään myös välipala. Ulos ei mennä jos säätiedotuksen mukaan päiväksi on luvattu sadetta vaikka sade ei olisi vielä alkanutkaan. Ulkoilemisen vähyys näkyy täällä usein sillä, että monet lapset oppivat luistelemaan, uimaan tai ajamaan pyörällä ilman apupyöriä paljon myöhemmin kuin lapset Suomessa. Haluaisinkin, että omat lapseni saisivat kokea kaikki ne aktiviteetit mihin itse olen lapsena tottunut, ja etenkin talvella. Lumi ei ole heille kovin tuttu elementti. 

Kouluun on menty joko kävellen tai potkulaudalle... vauva menossa mukana. 

Kouluun on menty joko kävellen tai potkulaudalle... vauva menossa mukana. 

reima_koulu.jpg

REIMA KIDVENTURE -KAMPANJA

Kidventure kampanjaan voi osallistua rekisteröimällä päivittäiset liikunta tunnit Reiman nettisivulla, tai julkaisemalla liikunta-aiheisen kuvan Instagramissa tai Reiman Facebook -sivulla tagillä #millionhoursofjoy. Osallistumalla olet automaattisesti mukana viikottaisen tuotepalkinnon arvonnassa, ja kampanjan lopussa valitaan 15 perhettä ympäri maailmaa jotka pääsevät seikkailulomalle Rukalle. Kuulostaa aika kivalle! Osallistua voi myös mobiilisti lataamalla ReimaGo -sovelluksen puhelimeen joka kirjaa ylös liikkumiseen käytetyt tunnit.

Me ainakin aiomme kiinnittää huomiota päivittäisen ja viikoittaisen liikunnan määrään, ja haastankin kaikki lukijat joilla on lapsia mukaan!

Oman itsensä voittaja!

Oman itsensä voittaja!

Mayday Mayday - Viinilaakso palaa

Paula Gaston

Oletko matkustamassa San Franciscoon, Napa Valleyhin tai Sonoma Wine Countryyn - Lue tämä!

Maanantai aamuna kävelimme taas esikoisen kanssa kouluun. Ikkunasta katsoen ilma näytti kivalle, mutta kun pääsimme ulos, kova tuuli kirvoitti meidät laittamaan pusakat päälle. Ilmassa oli selvä savun haju, ja Kalifornian kultaisten kukkuloiden rajat näkyivät vain juuri ja juuri harmaata taivasta vasten. Mitä ihmettä? Vauvan ja kaiken muun kiireen lomassa, uutiset olivat ilmeisesti jääneet tässä perheessä lukematta. Olin toki kuullut, että jossakin pohjoisempana palaa metsäpalo, mutta palothan ovat täällä ihan arkipäivää. Todellisuudessa tämä palo oli levinnyt tuulen mukana useaan paikkaan, ja molemmat viinialueet; Napa Valley ja Sonoma olivat tulen vallassa.

Tilanne paheni huimaa vauhtia. Uusia paloja syttyi ja palomiehiä ei vaan kertakaikkiaan riittänyt kaikkialle. Santa Rosassa paloi kokonainen asuinalue. Monilla asukkailla oli kirjaimellisesti vain muutama minuutti aikaa lähteä kotoaan, joten kaikki heidän omaisuus jäi tulen armoille; talot, huonekalut, vaatteet, autot ja jopa lemmikit. Tähän mennessä 29 henkeä on kuollut ja määrän odotetaan vielä nousevan. Suurin osa paloista on edelleen 0% hallinnassa. Yli 3000 kotia on palanut ja kahden tunnetun hotellin annettiin palaa maan tasalle, sillä viranomaisilla ei kertakaikkiaan ollut resursseja sammuttaa niitä. Heidän päätehtävänään on ollut evakuoida ihmiset turvaan palo-alueilta. Tuli leviää nopeampaa kuin ihminen voi juosta. 

Eilen näimme uutiskuvia ihmisistä jotka kävelivät talojensa raunioissa etsimässä tavaroitaan. Tytär etsimässä vanhaa äitiään, perheen isä etsimässä kissaansa, nuori mies etsimässä isoisänsä sotilaslaattoja ja onnenkyyneliä vuodattanut nainen löytäessään tuhkasta vihkisormuksensa.  Moni on menettänyt koko omaisuutensa, joku toinen läheisensä tai lemmikkinsä. Kuvat ovat lohduttomia, paikka näyttää suorastaan sotatantereelta. Ihmiset etsivät omaisiaan evakuointikeskuksista ja sairaaloista. Yksinäinen postiauto sitkeästi ajoi talojen raunioiden luona jakaen postia niille, joiden postilaatikot olivat pystyssä. Useampi viinitila on palanut ja tuhoutuneiden viiniköynnösten määrästä ei ole tietoa. Osa rypäleistä oli vielä keräämättä, onhan nyt se vuoden ihanin aika; sadonkorjuu. Jotkut sanovat että kuumuus ja savukin voi vahingoittaa köynnöksiä, mutta jotkut rypäleistä saattavat selviytyä imien itseensä savun makua. Varmaa on, että tämä on kova isku sekä viinintuotannolle että matkailulle.

Nämä kuvat sain ystävältäni joka oli heti palojen jälkeen pahimmalla tuhoalueella Santa Rosassa:

Kuva: María A. Mejía

Kuva: María A. Mejía

Kuva: María A. Mejía (Palaneita taloja Santa Rosassa)

Kuva: María A. Mejía (Palaneita taloja Santa Rosassa)

Eilinen päivä täällä San Franciscon lahden itäpuolella oli todella harmaa. Jossakin savun seassa se aurinkokin oli, sitä ei vain paljoa näkynyt. Jotkut ystävistäni ovat kertoneet,  että heillä on satanut tuhkaa. Joissakin kaupungeissa taas on suljettu kouluja. Meillä koulut ovat vielä auki mutta välitunnit vietetään sisällä. Huonon ilmanlaadun takia ihmisiä on kehotettu pysymään sisällä, pitämään ikkunat suljettuina ja välttämään urheilemista. San Franciscossa on eletty samanlaisissa olosuhteissa. Tänä aamuna olin iloisesti yllättynyt että aurinko oli siellä missä pitääkin ja kaukana siintävät kukkulatkin olivat taas näkyvissä. Silti uutiset ovat huonoja; ilman laatu on edelleen epäterveellinen. Huomaan että kurkkuun sattuu välillä, ja mieheni silmät ovat alkaneet kirvelemään. Olen salaa alkanut suunnittelemaan viikonloppureissua puhtaampien ilmojen perukoille. 

Eilinen auringonpaiste.

Eilinen auringonpaiste.

Tänään on taas määrätty uusia alueita evakuoitaviksi eikä maastopaloille näy loppua. Viikonlopuksi on lupailtu kovempaa tuulta mutta se muuttaa suuntaansa niin nopeasti, että on vaikea ennustaa minne suuntaan palot etenevät. Emme siis myöskään tiedä mihin suuntaan savut siirtyvät. Tilanne on huono ihan kaikkien kannalta! Suurin hätä on tietenkin niillä joiden kodit ovat tuhoutuneet, ja niillä, jotka ovat menettäneet tai etsivät vielä omaisiaan. Tyttäreni koululla on keräys jonne voi tuoda ruokatarvikkeita, vaatteita, vaippoja, eläintenruokaa ja kaikkea mahdollista mitä evakuointikeskuksissa tarvitaan. Vapaaehtoisia tarvitaan muun muassa hoitamaan palopaikoilta pelastettuja eläimiä.

Tällä hetkellä Kaliforniaa piinaa yhteensä 22 maastopaloa ympäri osavaltiota. Osavaltiota jo vuosia piinannut kuivuus on tehnyt siitä otollisen kohteen jatkuville roihuille. Jos olet suunnitellut nyt matkaa näille alueille, kannattaa ehkä ottaa käyttöön suunnitelma B. Viinialueilla suurin osa liikeyrityksistä on kiinni, osa on tuhoutunut tai evakuoitu, ja osa on ilman sähköä. San Francisossa, Piilaaksossa ja muilla lähialueilla ilma on epäterveellistä, jopa vaarallista hengittää. Joku sanoi sen olevan yhtä huonoa kuin Pekingissä heidän normaalina päivänään. Viinitilojen aukiolotilanteen Napan suhteen löydät täältä, ja Sonoman tilanteen täältä. Tuhoutuneet tai palossa vaurioituneet viinitilat löytyvät täältä. Listaa täydennetään tilanteen mukaan. 

Ensi viikon torstaille on luvattu mahdollisesti heikkoa sadetta. Se voi olla Kalifornian ainoa oljenkorsi saada tilanne hallintaan. 

 

 

Las Vegas ei koskaan enää ole entisensä

Paula Gaston

On sunnuntai yö ja nousen useamman kerran syöttämään vasta syntynyttä vauvaamme. Miehen kännykkä yöpöydällä värisee tuon tuosta, ja ihmettelen onko hän kenties laittanut uutisilmoitukset päälle vai kuka häntä näin kaipailee. Aamulla kun hän herää kuuluu ensimmäisenä kiroilua. Lähisukulaisemme ovat olleet Las Vegasin konsertissa, jossa 1.10.2017 ammuttiin 58 ihmistä kuoliaaksi ja 489 loukkaantui, ja he ovat yön aikana ilmoittaneet ryhmäviestillä suvulle olevansa kunnossa ja kerranneet yön tapahtumia. Kaikki, nekin meistä jotka eivät paikalla olleet, ovat shokissa. Las Vegas ei koskaan tule meille olemaan entisensä.

Olen vieraillut Las Vegasissa ensimmäisen kerran yhdessä mieheni kanssa kaksi kuukautta sen jälkeen kun tapasimme. Vietimme siellä silloin uuden vuoden yhdessä ystäviemme kanssa. Vegas on hyvin erikoinen kaupunki. Se on ihan keskellä ei mitään, aavikolla, mutta sen tietävät kaikki. Se on hyvin epätodellisen oloinen erikoisine hotelleineen, huikeine show -esityksineen ja kasinoineen. Kaikkihan tietävät, että Las Vegasissa voi mennä naimisiin Elviksen vihkimänä tai ajamalla drive in -luukulle. Jokainen on nähnyt Stripin, eli sen pääkadun alussa olevan neon kyltin, joka toivottaa vierailijat tervetulleeksi bilekaupunkiin. Las Vegas on kuin yksi jättimäinen Ruotsin laiva. Ja kaikki tietenkin vitsailevat: "What happens in Vegas, stays in Vegas!" 

Vegas_kyltti.jpg

Osa Las Vegasin nähtävyyksiä ovat eri hotellit. Ne ovat kaikki erilaisia, ja jokainen niistä yrittää olla toistaan erikoisempi. Ampuja oli linnoittautunut Mandalay Bay -hotelliin, josta oli suora näkymä konserttialueelle, ilman että tarvitsisi käydä läpi konsertin vaatimia turvatarkastuksia. Heti ammuskelun jälkeen alkoi keskustelu hotellien turvallisuudesta, ja siitä, pitäisikö hotelleissakin olla turvatarkastukset sisään mennessä. Sen toteuttaminen olisi varsin kallista ja aikaa vievää puuhaa, ei yksin Las Vegasissa, vaan muuallakin. Puhumattakaan siitä, kuinka epämiellyttävää se olisi asiakkaille. Ajat eivät muutenkaan ole parhaimmat Vegasin yrityksille, ja tämä ei tietenkään auta asiassa. 

vegas_strip.jpg
Bellagio hotellin kuuluisa suihkulähde vetää joka päivä turistit pysähtymään sen edustalle tiettyihin kellonaikoihin. 

Bellagio hotellin kuuluisa suihkulähde vetää joka päivä turistit pysähtymään sen edustalle tiettyihin kellonaikoihin. 

Bellagion aulan kukkaistutukset ovat jo nähtävyys itsessään

Bellagion aulan kukkaistutukset ovat jo nähtävyys itsessään

The Venetian hotelli

The Venetian hotelli

Viime vuonna Las Vegasissa vieraili noin 43 miljoonaa turistia, ja matkailun alalla oli noin 100 000 työpaikkaa. Kaupunki siis suorastaan elää matkailijoista. Uhkapelaajien lisäksi siellä on paljon tavallisia turisteja, ja yritykset järjestävät siellä konferensseja asiakkailleen ja henkilökunnalleen. Sitten on tietysti ne hääparit ja hääseurueet. Minäkin tunnen useamman Las Vegasissa naimisiin menneen tuttavan tai ystävän. Nähtäväksi jää miten tämä tragedia vaikuttaa matkailuun. Ainakin kasinoiden osakkeet lähtivät välittömästi ammuskelun jälkeen laskuun.

vegas_wynn.jpg
vegas_paris.jpg

Meille täällä San Franciscon alueella Las Vegas on paikka jonne lähdetään viettämään pyöreitä syntymäpäiviä, polttareita tai tyttöjen viikonloppuja. Lento täältä Las Vegasiin kestää vain tunnin, joten sinne on helppo mennä vaikka pitkäksi viikonlopuksi. Juuri nyt en kuitenkaan siellä pystyisi juhlimaan. Nähtäväksi jää, kuinka nopeasti ihmiset unohtavat, ja milloin matkailijat palaavat "sin cityyn". Sitä ennen kaupungin ja ihmisten on kuitenkin toivuttava tästä tragediasta ja tehtävä surutyö. Me olemme kiitollisia ja onnekkaita, että perheen jäsenemme ovat kunnossa, ja samalla äärimmäisen surullisia, että kaikki muut eivät olleet yhtä onnekkaita kuin me.

 

Vauvan kanssa liikenteessä - Testissä Skip Hopin hoitolaukku (+alennuskoodi)

Paula Gaston

Juttu on tehty yhteistyössä Mielikuvitusmaan kanssa. 

Nyt kun meillä on taas menossa mukana ihan pikkuinenkin neiti vähän isomman lisäksi, jouduin miettimään mukana kannettavan varustuksen ihan uusiksi. 5-vuotiaan kanssa olin jo ehtinyt hylätä lähes kaikki vauvatavarat, ja siirtyä takaisin tavalliseen käsilaukkuun josta löytyi lapselle enää lähinnä wet wipesit ja värikynät. Nyt tietenkin mukaan on otettava taas vaipat, vaihtovaatteet ja kaikki mitä vauvan kanssa kulkee mukana. Oli siis aika etsiä uusi hoitolaukku, ja ehtona oli, että laukku käy niin arkikäyttöön kuin matkoillekin.

SKIP HOPIN DUO SIGNATURE

Sain Mielikuvitusmaalta testattavaksi Skip Hopin Duo Signature -hoitolaukun. Olen ehtinyt käyttää sitä nyt muutaman viikon, ja sinä aikana se on tullut jo hyvinkin tutuksi. Laukku on tyylikäs ja tukevan oloinen. Siinä on yhteensä yhdeksän erillistä taskua, eli paikat kaikille tavaroille löytyi helposti. Laukun sivuissa olevat taskut sulkeutuvat magneetilla joten niihin sujahtaa yleensä ne äidin omat tavarat; kännykkä, avaimet, huulikiilto ja kaikki sellaiset mihin pitää päästä käsiksi nopeasti, sillä ne on helppo aukaista. Vetoketjutaskuun saa kaikki tärkeät paperit esimerkiksi lääkärikäynniltä, ja isossa sivutaskussa kulkee mukana myös laukun mukana tullut vaipanvaihtoalusta, joka on ainakin meille tärkeä kapistus. Täällä kun välimatkat ovat pitkiä ja muutenkin reissataan paljon, on kätevää olla mukana oma alusta ettei tarvi miettiä mihin lapsen voi laskea vaipanvaihdon ajaksi. 

hoitolaukku.jpg

Laukku on meillä yleensä kiinnitettynä lastenvaunuihin, joten yksi ehdoton vaatimus laukulle oli kiinnityshihnat, joilla sen saa kätevästi roikkumaan rattaiden aisaan. Muuna aikana kannan laukkua olkapäälläni, eli hyvä olkahihna on tarpeen. Tässä laukussa on hihnassa pehmuste, mikä on tosi hyvä juttu, ja hihnan voi irrottaa mikäli haluaa käyttää vain kantokahvoja. Laukku on aavistuksen verran pienempi kuin edellinen hoitolaukkuni joten tämä sopii niille, jotka kammoavat ihan jättikokoisia laukkuja. Värivaihtoehtoja tälle laukulle oli kolme, joista omani on "chevron". Muita vaihtoehtoja ovat musta ja "hearts", eli hauska sydänkuvioinen laukku.

Yksi asia josta todella tykkään on kaikenlaiset pienet soljet ja nippelit joista voi laittaa roikkumaan tavaraa. Tässä laukussa niitä on, ja tällä hetkellä laukussa roikkuu "matkakokoinen" desinfiointiaine sekä heijastin, mutta usein mukaan lähtee myös pieni, roikkuva aurinkorasvapullo, ollaanhan sentään Kaliforniassa. Myös vesipullo kulkee aina mukana, ja se sujahtaa hyvin laukun päädyssä olevaan tuttipullotaskuun. Tällä hetkellä meillä ei vielä kanneta tuttipulloa mukana. 

Ainoina kehitysideoina ehkä voisin mainita, että olisin toivonut että laukussa on erillinen kännykkätasku, josta puhelin on helppo löytää kiiressäkin, ja että sen kiinnikehihnat olisivat aavistuksen verran pidemmät. Hihnat menevät kyllä vaunujen aisan ympäri mutta vain juuri ja juuri, mutta se koskee toki omia vaunujani. Muiden vaunuissa aisa voi tietenkin olla vähän kapeampi. Muuten laukku on täyttänyt kaikki odotukset ja tykkään siitä todella. Laukku ei itse asiassa edes näytä hoitolaukulle vaan voisin pitää sitä mukanani ihan muutenkin.

Koulumatkalla

Koulumatkalla

MIELIKUVITUSMAAN ALENNUSKOODISI

Mikäli innostuit tästä laukusta, Mielikuvitusmaa antaa nyt kuun loppuun (31.10.2017) saakka siitä 20% alennusta koodilla BLOGI17. Alennuksen saat myös kaikista normaalihintaisista Skip Hopin, Hapen, HABA:n, Anne&Mikaelin, Zoocchinin, 3sproutsin, WSOY:n, Tammen, Oppi&Ilon sekä PlanToysin tuotteista. Tilaukset käsitellään yleensä jo saman tai seuraavan päivän aikana, eli toimitus tuotteille on varsin nopeaa. 

Ulkosuomalaisille vielä erikseen mainittakoon, että tilauksia voi kysellä myös ulkomaille toimitettavaksi, ja valikoimista löytyy myös monia kotimaisia tuotteita. Jos mieleen tulee vielä jotain kotimaista tuotetta jota valikoimiin toivottaisiin, siitä voi vinkata vaikka kommenttiosiossa.

 

10 tietämisen arvoista asiaa kun matkustat Japaniin

Paula Gaston

Olimme Japanissa ensimmäistä kertaa elämässämme viime marraskuussa, ja mielestämme se oli yksi parhaista matkoista mitä olemme tehneet. Japani on upea paikka, ja oli mielenkiintoista tutustua niin erilaiseen kulttuuriin mihin on itse tottunut. Pistin merkille muutamia asioita joita on hyvä tietää Japanissa reissatessa, ja joitakin olisin toivonut tietäväni itse ennen matkaan lähtöä. Tässä muutama:

1. JAPANISSA RAKASTETAAN HILJAISUUTTA

Tämä ei todennäköisesti tuota ongelmia meille suomalaisille, mutta sen sijaan jouduin useampaan kertaan muistuttamaan amerikkalaista aviomiestäni puhumaan vähän hiljempaa etteivät muut ihmiset häiriinny. Hiljaisuuden huomaa etenkin junissa. Ihmiset puhuvat toisilleen lähes kuiskaten eikä puhelimissa tai tableteissa pidetä ääntä päällä. Myös hotellihuoneissa ja AirBnB asunnoissa muistuteltiin asiasta.  

japani_hiljaisuus.jpg

2. SISÄTILOISSA EI PIDETÄ KENKIÄ

Aivan kuten Suomessakin, japanilaiset riisuvat aina kenkänsä ennen sisään menoa. Tämä koskee siis myös hotellihuoneita ja monia muita paikkoja. Myös joissakin ravintoloissa riisutaan kengät. Tarjolla on usein sisätossuja joilla sitten sipsutellaan sotkimatta lattioita. Myös linnat joissa vierailimme pyysivät kävijöitä riisumaan kengät. Toisessa oli tarjolla muovipusseja kenkien mukana kantamista varten ja toisessa kengät jätettiin lokerikkoon oven suuhun. 

japani_tossut.jpg

3. KASVOMASKI PÄÄLLÄ METROON

Joka puolella Japanissa näkee ihmisiä ulkona paperiset kasvonsuojaimet päässä. Ei kannata säikähtää, ei Japanissa nyt sentään niin paljoa sairasteta. Jotkut käyttävät maskeja suojatakseen itseään sairauksilta ja jotkut välttyäkseen pölyltä allergia-aikana. Japanilaisten mielestä on kuitenkin kohteliasta suojata kasvonsa maskilla jos on itse sairastunut esimerkiksi flunssaan, ettei sitten tule tartuttaneeksi muita.

4. IHMISTEN VALOKUVAAMINEN EI OLE HYVÄ IDEA

Yleisesti ottaen japanilaiset eivät pidä siitä, että heitä valokuvataan matkailijoiden toimesta, ja varsinkaan lupaa kysymättä. Ei siis ole kohteliasta kuvata tuntemattomia ihmisiä. Monissa paikoissa, etenkin nähtävyyksien liepeillä, on kuitenkin mahdotonta ottaa kuvia niin, ettei kukaan tuntematon sattuisi linssin eteen. Sellaisilla paikoilla ei tarvitse stressata tällä asialla, sillä jokainen siellä liikkuva tietää, että on mahdollisuus joutua turistin kotialbumiin. 

Mikäli vierailet Kiotossa ja pistäydyt Kioton kuuluisalla Geisha -alueella, on hyvä tietää, että geishojen kuvaaminen heidän asiakkaidensa kanssa on ehdoton NO NO!

5. JR JUNAPASSI SÄÄSTÄÄ RAHAA

Jos olet suunnitellut reissaavasi kaupungista toiseen, kannattaa ehdottomasti katsastaa JR passin ostomahdollisuus. Junaliput eivät ole kovin halpoja, ja jo muutaman lipun hinnalla saa itselleen passin jolla voi matkustaa määrättömästi. Lisäksi JR -linja kulkee ympäri Tokion, eli usein voi metron sijasta valita JR -junan. Muista kuitenkin, että passi pitää ostaa jo ennen maahan tuloa. Lisää JR passista voit lukea täältä

japan_rail_pass.jpg

6. GHIBLI MUSEON LIPUT ON HALUTTUA TAVARAA

Mikäli olet kiinnostunut animesta ja haaveilet vierailusta kuuluisaan Ghibli museoon, kannattaa olla hyvissä ajoin asialla. Lippuja museoon myydään päivittäin vain tietty määrä eikä niitä myydä museolla lainkaan. Liput myydään loppuun jo kuukausia ennen. Me yritimme ostaa lippuja kaksi kuukautta ennen Japanin matkaamme ja lippusivusto jo tuolloin näytti pelkkää "ei oota". Viime hetken peruutuslippuja voi kysellä paikan päällä Lawson kauppaketjusta, ja uutuutena heilläkin näyttää nyt olevan nettimyynti. 

7. NE KUULUISAT JAPANILAISET VESSAT

Meillä oli töissä japanilaisia vessoja joissa on kaikenlaisia toimintoja alapesusta lämmitettävään istuinrenkaaseen saakka. Yksi erikoinen toiminto niissä oli häveliäisyysnappi, eli lorisevan veden ääni tai musiikki, joka peittää kaikki muut vessasta tulevat äänet. Näissä vessoissa ei siis välttämättä tarvitse vessapaperia sillä käytössä on erilaisia pesumahdollisuuksia.

Kun matkustimme Japaniin, odotin siis näkeväni yllä mainitun kaltaisia vessoja kun puhuttiin japanilaisista vessoista. Niitä löytyikin, mutta sitten useassa paikassa törmäsin myös vanhanaikaiseen kyykkyvessaan, siis sellaiseen lattiassa olevaan reikään. Jos haluaa valita istuttavan vessan, kannattaa mennään koppiin jossa lukee "western toilet".

japani_vessa.jpg
japani_vessat.jpg

8. MIKSI JAPANILAISET NAISET KANTAVAT MUKANAAN PIKKUPYYHKEITÄ

Japanilaisissa vessoissa ei useinkaan ole tarjolla käsipyyhepaperia tai pyyhkeitä. Jollet halua kulkea käsienpesun jälkeen märin käsin, tee kuten japanilaiset naiset; jemmaa käsilaukkuusi pieni pyyhe käsien kuivausta varten. Jollet muista ottaa pyyhettä mukaasi kotoa, älä huoli, sillä käsipyyhkeitä myydään lähes jokaisessa kaupassa. 

9. JAPANILAISET RAKASTAVAT LAPSIA - MYÖS RAVINTOLOISSA

Olimme matkalla silloin 4-vuotiaan tyttäremme kanssa, ja hyvin pian huomasimme, että saimme paljon ylimääräistä huomiota tyttäremme ansiosta. Toki hän on sikäläisittäin aika blondi; vaaleanruskea tukka ja sinivihreät silmät, mikä voi olla tähän myös osasyynä. Useamman kerran kadulla kulkiessa joku tuntematon toi hänelle pienen lahjan; eläinhahmon tai origamin tai muun vastaavan, ja hän sai jatkuvasti ihailevia hymyjä paikallisilta. 

Olimme hiukan jännittäneet miten meidän käy pienimmissä ravintoloissa, sillä tyttäremme vasta opetteli syömään puikoilla. Lähes joka paikassa hänelle tuotiin muovinen lastenlautanen haarukan tai lusikan kanssa. Ei siis huolta vaikkei nuudelit vielä pysy puikoissa!

japani_lautanen.jpg

10. OLEMATON KIELITAITO

Vaikka suurin osa kylteistä ja ohjeistuksesta on Japanissa myös englanniksi, monet japanilaiset eivät puhu lainkaan englantia tai puhuvat sitä huonosti. Kannattaa siis opetella joitakin perusfraaseja joilla pärjää esimerkiksi ravintoloissa ja kaupoissa. Ja muutenkin on kohteliasta osata ainakin tervehtiä ja kiittää paikallisella kielellä. Kieli oli ainoa asia joka tuotti meille tällä matkalla vähän päänvaivaa, sillä ainakin junalippujen ostaminen ensimmäisillä kerroilla oli vähän haastavaa. Japanilaiset ovat kuitenkin todella ystävällisiä ja auttavaisia, ja kielimuurista huolimatta saimme aina apua tarvittaessa. 

IMG_2146.jpg

Onko sinulla mielessä jotain hyviä vinkkejä ensi kertaa Japaniin matkustaville?